Κοροναϊός : Τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από τους ενήλικες

Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2020 23:13

Κοροναϊός : Τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα από τους ενήλικες

Τα παιδιά και η σχέση τους με τον κοροναϊό βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο των συζητήσεων για την πανδημία του κοροναϊού, αφενός γιατί τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα μας, αφετέρου γιατί ξεκινούν οι σχεδιασμοί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με μελέτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα μικρά παιδιά όχι μόνο μεταδίδουν το SARS-CoV-2 πιο εύκολα, αλλά μπορεί να είναι και οι βασικοί φορείς της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Jama Pediatrics», τα μικρά παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα Covid-19 είχαν δέκα έως 100 φορές περισσότερο γενετικό υλικό του νέου κοροναϊού στη ρινική τους κοιλότητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Κάθε φορά που αυτά τα μικρά παιδιά βήχουν, φτερνίζονται ή φωνάζουν, αποβάλλουν σταγονίδια με υψηλό ιικό φορτίο στον αέρα. Εάν έχουν έως και 100 φορές περισσότερο γενετικό υλικό του ιού στο λαιμό και τη ρινική τους κοιλότητα από τους ενήλικες, είναι λογικό να μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιθανό τα μικρά παιδιά, ενώ δεν είναι τόσο επιρρεπή σε μόλυνση από Covid-19, να εξακολουθούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωσή του – όπως συμβαίνει με πολλές άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

«Διαπιστώσαμε ότι, τα άτομα κάτω των 5 ετών είχαν στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων του νέου κοροναϊού στη μύτη που σχετίζεται με «10πλάσια έως 100πλάσια ποσότητα κοροναϊού στην ανώτερη αναπνευστική οδό…» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τέιλορ Χιλντ Σάρτζεντ.

«Οποιοσδήποτε δάσκαλος ή παιδίατρος θα σας πει ότι τα μικρά παιδιά είναι αρκετά αποτελεσματικοί μικροί φορείς μετάδοσης ιών, γιατί αρρωσταίνουν πολύ το χειμώνα. Νομίζω ότι, κοιτάζοντας άλλους ιούς που είναι παρόμοιοι, φαίνεται πως είναι πιθανότερο τον νέο κοροναϊό να τον μεταδίδουν τα μικρά παιδιά».

Ενστάσεις

«Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό εξίσου αποτελεσματικά με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και τους ενήλικες» τόνισε από την πλευρά της η Dr Taylor Heald-Sargent,παιδίατρος-λοιμωξιολόγος από το Lurie Children’s, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ένας ασθενής με υψηλό ιικό φορτίο στη ρίνα μεταδίδει τον ιό ευκολότερα σε σχέση με έναν άλλο ασθενή που έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο» υποστήριξε ο Dr Rick Malley, παιδίατρος στο τμήμα λοιμώξεων του Boston Children’s Hospital, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τι δείχνει γερμανική μελέτη

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την πανδημία, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στην πανδημία, επικαλέστηκε πρόσφατη γερμανική έρευνα των τελευταίων ημερών, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε με τη μαγνητική.
  • 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα συναντούμε στο έμφραγμα.
  • 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

«Ηταν κυρίως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να απαντήσει αν επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι».

«Τα ερωτήματα δεν έχουν άμεσες απαντήσεις και απαιτούν έρευνα» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα.

«Είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή και ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας».

© Πηγή: In.gr