Κοροναϊός: Συμπλήρωμα διατροφής πιθανή θεραπεία για τη long Covid
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά ανακάλυψαν ότι ένα αμινοξύ, η ταυρίνη, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να παίξει ρόλο-«κλειδί» στην πρόγνωση, στη διάγνωση και στη θεραπεία της long Covid.
Οπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine, έχει ήδη αναπτύξει ένα προγνωστικό τεστ το οποίο προσδιορίζει ποιοι ασθενείς με COVID-19 θα παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης τη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής του ήδη εγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής ως πιθανή θεραπεία για τη long COVID.
«Η μελέτη αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον οργανισμό των ασθενών με long COVID και μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα προγνωστικά και διαγνωστικά τεστ αλλά και σε θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς στο μέλλον» ανέφερε ο κύριος ερευνητής Γκαβέν Ουντί, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και διευθυντής της Κλινικής για την Καρδιακή Λειτουργία του Ινστιτούτου για την Καρδιά Mazankowski της Αλμπέρτα.
Η ταυρίνη εντοπίζεται στο κρέας και στο ψάρι ενώ παράγεται επίσης από το ανθρώπινο ήπαρ
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν 117 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με οξεία COVID-19. Ελαβαν δείγματα αίματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μετά από έξι μήνες ενώ εξέτασαν και τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών επί 18 μήνες συνολικά. Οπως προέκυψε, 55 ασθενείς εμφάνισαν σοβαρή post-Covid ή long COVID.
Πρόβλεψη της long Covid με ακρίβεια 83%
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα των ασθενών αναζητώντας πιθανές αλλαγές σε πρωτεΐνες και μεταβολίτες καθώς και πιθανά σημάδια φλεγμονής. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και ανέπτυξαν ένα προγνωστικό μοντέλο που αποτελείτο από 20 μόρια. Ανακάλυψαν ότι το μοντέλο μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης long Covid με ακρίβεια της τάξεως του 83%.
Χαμηλή ταυρίνη, αύξηση κινδύνου
Η πιο μεγάλη διαφορά που εντόπισαν οι ερευνητές στο αίμα των ασθενών αφορούσε τα επίπεδα του αμινοξέος ταυρίνη. «Οι ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα ταυρίνης στο πλάσμα του αίματος εμφάνιζαν πολύ περισσότερα συμπτώματα, ήταν πιο πιθανό να νοσηλευθούν και αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας» σημείωσε ο καθηγητής Ουντί. «Αντιθέτως οι ασθενείς με σταθερά υψηλά επίπεδα ταυρίνης στο αίμα τους εμφάνιζαν λιγότερα συμπτώματα και είχαν καλύτερη έκβαση».
Προς κλινική δοκιμή φάσης 3
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που εντοπίζεται στο κρέας και στο ψάρι ενώ παράγεται επίσης από το ανθρώπινο ήπαρ. Συμβάλλει σε αρκετές λειτουργίες του οργανισμού συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Απαιτείται τώρα περαιτέρω μελέτη σχετικά με την επίδραση της λήψης συμπληρώματος ταυρίνης από τους ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής, η ομάδα του οποίου σχεδιάζει μια κλινική δοκιμή φάσης 3 σε ασθενείς με Covid -19 στην οποία θα εξεταστεί αν η λήψη του αμινοξέος μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της μακράς Covid .
Σύσταση για υπομονή
Ο δρ Ουντί ανέφερε πως ελπίζει ότι η ταυρίνη θα έχει πολυσυστηματική επίδραση η οποία θα ωφελεί τα άτομα που βιώνουν ένα εύρος συμπτωμάτων της long COVID. Πάντως ώσπου να διεξαχθούν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές συνέστησε υπομονή: «Οι ασθενείς με long Covid δεν πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν ταυρίνη σε υψηλά επίπεδα για να βοηθηθούν. Παρότι τα συμπληρώματα ταυρίνης είναι σχετικώς ασφαλή, χρειάζεται να έχουμε στοιχεία από μια κλινική δοκιμή για να κάνουμε συστάσεις» κατέληξε ο καθηγητής.