Κοροναϊός: Σε τι απόσταση φτάνουν σταγονίδια όταν συζητάμε

Δημοσιεύτηκε στις 05/10/2020 21:52

Κοροναϊός: Σε τι απόσταση φτάνουν σταγονίδια όταν συζητάμε


Η συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων δημιουργεί ένα κωνικό «νέφος» από σταγονίδια. Σε τι απόσταση φτάνει το «νέφος» αυτό σε έναν κλειστό χώρο που δεν έχει επαρκή φυσικό αερισμό.

 

Μια απλή συζήτηση σε εσωτερικό χώρο μπορεί να διασκορπίσει στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια, που φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Το εύρημα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εξάπλωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωναϊός Covid-19.

 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων στα οποία διαπίστωσαν πως όταν μιλάμε δημιουργείται ένα αερόλυμα με μορφή κώνου. Με αυτό μεταφέρονται σταγονίδια από το στόμα του ομιλητή σε απόσταση πάνω από 2 μέτρα.

 

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι επηρεάζει ό,τι βρίσκεται γύρω του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Howard Stone, καθηγητής Μηχανικής & Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσι. «Τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπονται όταν μιλάμε, δεν περιορίζονται γύρω από το κεφάλι μας. Μπορεί να φτάσουν σε απόσταση αρκετών μέτρων από αυτό».

 

Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν ακόμα διχογνωμίες για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο νέος κορωναϊός. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταδίδεται και με τον αέρα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς οργανισμοί δεν το έχουν ακόμα αποδεχτεί επισήμως.

 

Παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί πως ο κορωναϊός μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς. «Τα άτομα αυτά δεν βήχουν ούτε φταρνίζονται, αλλά τον μεταδίδουν σε ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Γι’ αυτό και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι μεταδίδεται με την ομιλία ή ακόμα και με το τραγούδι», είπε ο Dr Stone.

 

Στους χώρους εργασίας

Οι ερευνητές του Πρίνστον θέλησαν να καθορίσουν πόσο μακριά και σε τι απόσταση φτάνουν τα σταγονίδια σε μια απλή συζήτηση. Επέλεξαν να εξετάσουν το φαινόμενο σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν καλό φυσικό αερισμό. Τέτοιου είδους χώροι ανευρίσκονται πολύ συχνά σε κτήρια γραφείων.

 

Όπως διαπίστωσαν, τα σταγονίδια εξαπλώνονται πέραν των 2 μέτρων που συνιστούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως την ιδανική απόσταση ασφαλείας. Και δεν χρειαζόταν πολλή ώρα για να συμβεί αυτό. Τριάντα δευτερόλεπτα συζήτησης με κανονική φωνή ήταν αρκετή για να υπερβούν τα σταγονίδια τα 2 μέτρα.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι ειδικοί στην δημόσια Υγεία και δεν κάνουν συστάσεις Υγείας. Εντούτοις, εκτιμούν ότι οι αρμόδιοι πρέπει λάβουν υπ’ όψιν τους την αεροδυναμική κίνηση των μορίων του αερολύματος που παράγεται κατά την ομιλία. Και αυτό διότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άμεση διασπορά του κορωναϊού.

 

«Ει μη τι άλλο, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού αερισμού», πρόσθεσε ο Dr Stone. «Κυρίως όταν κάποιος κάνει μια συζήτηση διαρκείας, όπως ένα μήτινγκ». Αν μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης ανέβουν οι τόνοι, τα σταγονίδια μπορεί να φτάσουν ακόμα πιο μακριά.

 

Πόσο μας προστατεύουν οι μάσκες

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία που έχει να φορούν οι εργαζόμενοι προστατευτικές μάσκες. Οι μάσκες δεν αποτρέπουν εντελώς την κυκλοφορία των εκπνεομένων σταγονιδίων. Κατακρατούν όμως τη συντριπτική πλειονότητα από αυτά.

 

Στη νέα μελέτη, σύμφωνα με το iatropedia.gr, οι ερευνητές δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις κινήσεις που κάνουμε με το κεφάλι και το σώμα μας όταν μιλάμε. Ούτε τι συμβαίνει σε ένα χώρο με συστήματα κλιματισμού. Προγενέστερες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι ο κορωναϊός διασπείρεται σε απόσταση πολλών μέτρων με τον κλιματισμό.

 

«Η κοινωνική απόσταση των 2 μέτρων δεν λειτουργεί σαν τοίχος που θα προστατεύσει τον κόσμο. Συν τω χρόνω, η συζήτηση δημιουργεί σταγονίδια που υπερβαίνουν αυτό το όριο, ιδίως στο εσωτερικό των κτηρίων», καταλήγουν οι ερευνητές.
© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook