Κοροναϊός – Σε ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων στο Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις 20/08/2021 17:10

Κοροναϊός – Σε ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων στο Ισραήλ

Ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία.

Τα κρούσματα σοβαρής Covid-19 μεταξύ εμβολιασμένων πολιτών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αναφέρουν γιατροί από το Ισραήλ, εν μέσω της παγκόσμιας συζήτησης για τη χρησιμότητα της τρίτης, αναμνηστικής δόσης.

Η πρώτη ομάδα νοσηλευομένων είναι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς, οι οποίοι «είναι νέοι υγιείς, εργαζόμενοι άνθρωποι των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Ξαφνικά χρειάζονται οξυγόνο ή αναπνευστήρα» είπε στο Reuters ο Νόα Ελιακίμ-Ραζ, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο «Ραμπίν» της πόλης Πετάχ Τίκβα.

Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μη υγιείς, συχνά κλινήρεις πριν ακόμα προσβληθούν και ήδη υπό περίθαλψη» ανέφερε.

Περίπου οι μισοί από τους 800 ασθενείς του κοροναϊού που νοσηλεύονται στη χώρα με βαριά νόσο είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αναλογία φαίνεται εκ πρώτης όψεως μεγάλη, είναι όμως αναμενόμενο ότι καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί οι νοσηλείες εμβολιασμένων θα αυξάνονται ως ποσοστό του συνόλου. Στην πραγματικότητα οι νοσηλείες εμβολιασμένων είναι σπάνιες, δεδομένου ότι στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η πλειονότητα των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται έλαβαν το εμβόλιο τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα, έχουν ηλικία άνω των 60 και πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ανέφεραν στο Reuters 11 γιατροί, άλλοι ειδικοί και αξιωματούχοι.

Τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τις αναμνηστικές δόσεις, επισημαίνει το πρακτορείο.

Από τον Ιούλιο το Ισραήλ προσφέρει αναμνηστικές δόσεις στους άνω των 60 και εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο σε όλους άνω των 40.  Αναμνηστική δόση θα μπορούν επίσης να λάβουν από τον Σεπτέμβριο όλοι οι Αμερικανοί που δικαιούνται εμβολιασμό.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, περιορίζονται στη χορήγηση τρίτης δόσης μόνο στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμό αυτή την εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 έχει εξασθενήσει από το 90 στο 55 τοις εκατό για όσους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον επτά μήνες νωρίτερα.

Παραμένει όμως ασαφές αν αυτή η πτώση οφείλεται στον χρόνο που έχει περάσει από τον εμβολιασμό, στην εξάπλωση του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, την ηλικία των εμβολιασμένων ή έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Το σκεπτικό των ΗΠΑ

Οι τάσεις φαίνεται πως είναι παρόμοιες και τις ΗΠΑ, μια άλλη χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων που οδήγησαν σε νοσηλεία ή θάνατο αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών, δείχνουν δεδομένα της κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο χορήγησης αναμνηστικής δόσης βασίζεται στην ανησυχία ότι η προστασία των εμβολίων έναντι της βαριάς νόσου θα εξασθενήσει ακόμα και μεταξύ των νέων,

«Παρακολουθούμε άλλες χώρες στενά και ανησυχούμε ότι θα ζήσουμε κι εμείς αυτό που βλέπει το Ισραήλ» δήλωσε την Τετάρτη η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα πλούσια κράτη να μην σπαταλούν εμβόλια για αναμνηστική δόση όταν μεγάλο μέρος του κόσμου ακόμα αδυνατεί να εμβολιαστεί.

Αναζωπύρωση λόγω Δέλτα

Το Ισραήλ είχε καταφέρει τον Ιούνιο να περιορίσει τα ημερήσια κρούσματα σε μονοψήφια νούμερα, όμως η εξάπλωση του Δέλτα έχει αυξήσει τον αριθμό σε περίπου 8.000 την ημέρα. Περίπου τα μισά κρούσματα καταγράφονται σε εμβολιασμένους, κάτι αναμενόμενο δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Πρώτοι εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ τα άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι άνω των 60. Τα επίπεδα ανοσίας μπορεί να είχαν πέσει σε ορισμένους λήπτες όταν έφτασε στη χώρα η παραλλαγή Δέλτα. Όμως ο εμβολιασμός μπορεί να μην προσέφερε ποτέ ανοσία σε ορισμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

«Σε ορισμένους το εμβόλιο δεν οδήγησε σε ανοσιακή απόκριση» είπε ο Ντρορ Μέβορατς, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ. Ένα παράδειγμα είναι οι ασθενείς με λευχαιμία και λέμφωμα, πρόσθεσε.

Μεταξύ των 3 εκατομμυρίων εμβολιασμένων Ισραηλινών που καλύπτονται από την Clalit, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών Υγείας στο Ισραήλ, περίπου 600 προσβλήθηκαν από κοροναϊό από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα. Από αυτούς, το 75% είχαν ηλικία άνω των 70 και είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον πέντε μήνες πριν διαγνωστούν με Covid-19. Σχεδόν όλοι έπασχαν από χρόνιες ασθένειες, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας.

«Δεν βλέπουμε σχεδόν καθόλου νεαρούς εμβολιασμένους ανθρώπους σε βαριά κατάσταση» είπε ο Ραν Μπάλιτσερ, διευθυντής καινοτομίας στην Clalit.

Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Στην πολιτεία του Τέξας, το 92% των κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων που κατέληξαν σε θάνατο αφορούσε άτομα άνω των 60, από τα οποία το 75% έπασχε από υποκείμενο νόσημα, ανέφερε εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας.

Γιατροί στο Ισραήλ ανέφεραν ακόμα οι εμβολιασμένοι ασθενείς τείνουν να αναρρώνουν ταχύτερα, καθώς «βγαίνουν από την εντατική σε περίπου τρεις ημέρες, ενώ οι μη εμβολιασμένοι ασθενείς χρειάζονται μια ή δυο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν» ανέφερε η Γιαέλ Χαβίβ-Γιαντίτ, επικεφαλής της ΜΕΘ στο Ιατρικό Κέντρο Σαβά κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν εμπόδισε τη μόλυνσή τους, δεν αποκλείεται να μετρίασε τα συμπτώματα, είπε ο Άλεη Ρόζοβ, επικεφαλής της κλινικής Covid-19 στο Ιατρικό Κέντρο «Μπαρτσιλάι» στην Ασκελόν.

Όπως ανέφερε, «η εντύπωση στην οποία καταλήγουμε με επιφυλακτικότητα είναι ότι η ασθένεια είναι ηπιότερη στους εμβολιασμένους ασθενείς».

«Οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές σε όσους διαθέτουν αντισώματα».

in.gr 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook