Κοροναϊός: Kύτταρα του ομφαλίου λώρου έσωσαν σοβαρά ασθενείς
Ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης μετά τη λήψη μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου σε σύγκριση με νοσηλευόμενους με COVID-19 που δεν έλαβαν τη θεραπεία, σύμφωνα με κλινική δοκιμή που διεξήχθη στην Ινδονησία
Σοβαρά ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και έλαβαν θεραπεία με βλαστικά κύτταρα του συνδετικού ιστού του ομφαλίου λώρου είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με νοσηλευόμενους με COVID-19 οι οποίοι δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη βλαστοκυτταρική θεραπεία. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «STEM CELLS Translational Medicine».
Ακόμη μεγαλύτερα τα οφέλη για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
Στη μελέτη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που διεξήχθη σε τέσσερα νοσοκομεία στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, η θεραπεία του ομφαλίου λώρου φάνηκε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη σε ασθενείς που είχαν υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η νεφροπάθεια: στους ασθενείς αυτούς οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν περισσότερο από τετραπλάσιες σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έλαβαν τα βλαστικά κύτταρα.
Η κλινική δοκιμή
Και οι 40 ασθενείς που συμμετείχαν στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ήταν ενήλικοι που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με πνευμονία η οποία είχε προκληθεί εξαιτίας της COVID-19. Στους μισούς ασθενείς έγινε ενδοφλέβια χορήγηση μεσεγχυματικών στρωματικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου (πρόκειται για βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από τον συνδετικό ιστό του ομφαλίου λώρου) ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς έλαβαν «εικονική» θεραπεία.
Σημαντική αύξηση της επιβίωσης
Οπως προέκυψε, τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία των βλαστικών κυττάρων ήταν 2,5 φορές υψηλότερα από εκείνα που αφορούσαν τους ασθενείς της ομάδας της «εικονικής» θεραπείας. Στους δε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα τα ποσοστά επιβίωσης ήταν ακόμη μεγαλύτερα – για την ακρίβεια 4,5 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν τη θεραπεία, όπως ανέφερε ο Ισμαήλ Χαντισοεμπρότο Ντιλόγκο, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cipto Mangunkusumo της Ινδονησίας που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ασφαλής και καλά ανεκτή η θεραπεία
Ηταν επίσης άκρως σημαντικό το γεγονός ότι η θεραπεία απεδείχθη ασφαλής και καλά ανεκτή χωρίς να προκαλεί επικίνδυνες επιπλοκές ή οξείες αλλεργικές αντιδράσεις μέσα στις επτά ημέρες από τη στιγμή της έγχυσης των βλαστικών κυττάρων, σημείωσε ο καθηγητής.
Η πρώτη δοκιμή με μη επεξεργασμένα βλαστοκύτταρα
Προηγούμενες κλινικές δοκιμές είχαν δείξει ότι η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα του συνδετικού ιστού του ομφαλίου λώρου μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση και στην ανάρρωση ασθενών με πνευμονία εξαιτίας της COVID-19. Ωστόσο η μελέτη από την Ινδονησία είναι η πρώτη στο πλαίσιο της οποίας χορηγήθηκαν βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου τα οποία δεν είχαν υποστεί γενετική επεξεργασία σε διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 των οποίων κινδύνευε η ζωή.
Τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
Μια από τις κύριες αιτίες της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας σε ασθενείς με COVID-19 θεωρείται ότι είναι η αποκαλούμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», μια κατάσταση στην οποία η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να «πλημμυρίσει» την κυκλοφορία του αίματος με φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. «Παρότι η ακριβής αιτία της καταιγίδας κυτταροκινών παραμένει άγνωστη, η μελέτη μας μαρτυρεί ότι η παρουσία των ανεπεξέργαστων στρωματικών βλαστικών κυττάρων του ομφαλίου λώρου βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών τροποποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να περάσει σε μια αντιφλεγμονώδη ανοσολογική κατάσταση» τόνισε ο δρ Ντιλόγκο και προσέθεσε πως παρότι η μελέτη της ομάδας του περιέλαβε έναν μικρό αριθμό ασθενών «πιστεύουμε ότι αυτή η πειραματική θεραπεία θα μπορέσει να αποτελέσει μια αποτελεσματική επιπλέον θεραπευτική εναλλακτική για τους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες».
Υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση
Για υποσχόμενα αποτελέσματα που δείχνουν τον δρόμο προς μια πιθανή νέα θεραπεία η οποία μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των σοβαρά ασθενών με COVID-19 έκανε λόγο ο δρ Αντόνι Ατάλα, διευθυντής σύνταξης της επιθεώρησης «STEM CELLS Translational Medicine» και διευθυντής του Ινστιτούτου Wake Forest για την Αναγεννητική Ιατρική. «Το να έχουν οι σοβαρά ασθενείς με COVID-19 επιπλέον θεραπευτικές επιλογές, όπως τα μεσεγχυματικά στρωματικά κύτταρα είναι άκρως σημαντικό» υπογράμμισε ο καθηγητής Ατάλα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδήμονες παγκοσμίως στο πεδίο των βλαστικών κυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής.
IN.GR