Κοροναϊός: Η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» δεν φαίνεται πιο επικίνδυνη
Η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον, γνωστή και ως «Όμικρον 2» μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από την αρχική βερσιόν του στελέχους, δεν οδηγεί όμως σε περισσότερα σοβαρά κρούσματα ή νοσηλείες, υποδεικνύει μελέτη στη Νότια Αφρική.
«Η Νότια Αφρική αναφέρει ότι [η BA.2] είναι πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι η σοβαρότητά της δείχνει να είναι η ίδια» δήλωσε ο δρ Τζον Νκενγκάσονγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων για να παρακολουθήσουν ασθενείς που διαγνώστηκαν με Covid-19 το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου.
Η ανάλυση έδειξε ότι το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν 3,4% για όσους προσβλήθηκαν από ΒΑ.1 και 3,6% για τα κρούσματα BA.2.
Μεταξύ 3.058 ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία, σοβαρή νόσος διαγνώστηκε στο 33,5% των κρουσμάτων ΒΑ.1, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των κρουσμάτων BA.2 ήταν ελαφρώς μικρότερο στο 30,5%.
«Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022, οι περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 οφείλονταν στο BA.2» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η δρ Νικόλ Ουόλτερ του νοτιοαφρικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων.
«Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από BA.2 δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο» είπε.
«Αν και η BA.2 ενδέχεται να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της BA.1 σε ορισμένες συνθήκες, το κλινικό προφίλ της νόσου παραμένει παρόμοιο» κατέληξαν οι ερευνητές.
Επισήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα υπάρχει περίπτωση να μην ισχύουν σε άλλες χώρες, καθώς πολλοί κάτοικοι της Νότιας Αφρικής είχαν ήδη προσβληθεί από προηγούμενα στελέχη πριν από την εμφάνιση της Όμικρον.
Προηγούμενη μελέτη στη Δανία έδειχνε ότι η BA.2 είναι περίπου 30% πιο μεταδοτική αλλά δεν συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών.
Στην Ελλάδα, η BA.2 παραμένει σχετικά σπάνια.