Κοροναϊός : Γιατί η ανοσία της αγέλης ήταν η λάθος στρατηγική
Στην «ανοσία της αγέλης» την οποία αρκετές χώρες προσπάθησαν να εφαρμόσουν στα πλαίσια καταπολέμησης του κοροναϊού, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον που προσπάθησε να την εφαρμόσει, όμως στις τραγικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 χιλιάδες νεκρούς, ο βρετανός πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε lοckdown. Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον, όχι μόνο νόσησε, αλλά τις τελευταίες ώρες βρίσκεται στην εντατική.
Ακόμα μια χώρα που προσπάθησε να το εφαρμόσει είναι η Ολλανδία, με αποτέλεσμα οι κλίνες εντατικής θεραπείας να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξάντλησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης. Παράλληλα, η Ολλανδία έχει την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Μια χώρα που την εφάρμοσε και ακόμα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την επιλογή, είναι η Σουηδία. Η ηγεσία της χώρας έχει επιλέξει να μην κλείσει καμία υπηρεσία και έχει αφήσει στην διακριτική ευχέρεια των πολιτών την εξάσκηση μέτρων προφύλαξης. Το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.
Μέχρι στιγμής η Σουηδία με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων -λίγο παραπάνω από την Ελλάδα- μετράει 400 νεκρούς και περίπου 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λόφβεν, προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. «Είμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες θανάτους και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό» ήταν τα λόγια του.
Εκεί έγκειται και το ζήτημα της εν λόγω τακτικής. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι δουλεύει και τι όχι, Ωστόσο τακτικές σαν αυτές προϋποθέτουν χιλιάδες θανάτους. Ένα ακόμα παράδειγμα πέραν των παραπάνω είναι αυτό των ΗΠΑ. Ο Τραμπ άργησε χαρακτηριστικά να πάρει μέτρα και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
Η ανοσία στην Ελλάδα
Το ερώτημα λοιπόν που έρχεται και επανέρχεται είναι: Εφόσον είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και δεν αποκτούμε αντισώματα στον κοροναϊό -όπως θα γινόταν με την πολιτική της ανοσίας της αγέλης- πώς θα κυκλοφορήσουμε ελεύθερα όταν τα μέτρα αρθούν; Δεν θα νοσήσουμε όταν επιστρέψει ο ιός κατά το δεύτερο κύμα;
Σε αυτό λοιπόν αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως μια τακτική καθολικής ανοσίας της αγέλης στη χώρα μας «θα μεταφραζόταν σε σε χιλιάδες νεκρούς».
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τσιόδρα «χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ζητούμενο είναι όσοι νοσήσουν να το κάνουν στο μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, ώστε να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα υγείας.
Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα.
«Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο» είπε και εξήγησε: «Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κοροναϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».
Τέλος, αναφορικά με την τα μοριακά τεστ, εξήγησε πως η αξιοπιστία τέτοιων ταχέων τεστ ελέγχεται. «Χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας» εξήγησε.
Η… ανοησία της αγέλης
Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη η θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «θεωρία της ανοησίας της αγέλης».
«Πρόκειται για μια θεωρία που ήταν εξαρχής λανθασμένη και για τον λόγο αυτόν έγινε ήδη στροφή – αν και καθυστερημένη – στη Βρετανία προς αυστηρά μέτρα» λέει χαρακτηριστικά ο πασίγνωστος καθηγητής.