Κοροναϊός: Εμβόλιο σε χάπι προστατεύει από τη νόσηση αλλά και τη μετάδοση

Δημοσιεύτηκε στις 10/05/2022 13:11

Κοροναϊός: Εμβόλιο σε χάπι προστατεύει από τη νόσηση αλλά και τη μετάδοση

Ενα νέο πειραματικό εμβόλιο για την COVID-19 το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να λαμβάνεται σε μορφή χαπιού φάνηκε μέσα από πειράματα σε ζώα ότι προστατεύει τους λήπτες από τη νόσηση ενώ παράλληλα μειώνει την αερογενή μετάδοση του κοροναϊού.

Εξουδετέρωση του ιού στους βλεννογόνους

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ με επικεφαλής την ερευνήτρια Στέφανι Λάνγκελ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το εμβόλιο εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 στους βλεννογόνους περιορίζοντας έτσι τα κρούσματα της COVID-19 αλλά και την εξάπλωση του ζώντος ιού μέσω των σωματιδίων που εκλύει κάποιος όταν βήχει ή φτερνίζεται.

Προστασία για τους ανεμβολίαστους όπως τα μικρά παιδιά

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο – και αυτό ισχύει κυρίως για τα μικρά παιδιά – η πιθανότατα ένα εμβολιασμένο άτομο που έχει μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 να μεταδώσει τον ιό σε μια μη εμβολιασμένη οικογένεια ή κοινότητα αποτελεί κίνδυνο δημόσιας υγείας» ανέφερε η δρ Λάνγκελ και προσέθεσε ότι «θα υπάρξει σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη εμβολίων που θα προστατεύουν από τη νόσηση αλλά συγχρόνως θα μειώνουν τη μετάδοση στα μη εμβολιασμένα άτομα».

Αδενοϊός ο ιικός φορέας του εμβολίου που στους ανθρώπους θα χορηγείται από το στόμα

Η δρ Λάγκελ και οι συνεγάτες της – συμπεριλαμβανομένων ομάδων της παρασκευάστριας εταιρείας του εμβολίου Vaxart καθώς του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού ινστιτούτου Lovelace Biomedical Research Institute – δοκίμασαν σε χάμστερ το υποψήφιο εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως ιικό φορέα που εκφράζει την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2. Το ανθρώπινο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να λαμβάνεται σε μορφή χαπιού.

Ισχυρή αντισωματική απόκριση στο αίμα και στους πνεύμονες

Με βάση τα αποτελέσματα των πειραμάτων, το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή αντισωματική απόκριση στο αίμα και στους πνεύμονες των ζώων. Οταν τα εμβολιασμένα χάμστερ εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα του SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα να μολυνθούν, ήταν λιγότερο συμπτωματικά σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα ζώα και διέθεταν μικρότερες ποσότητες μολυσματικού ιού στη μύτη και στους πνεύμονες – έτσι δεν εξέλυαν μεγάλες ποσότητες ιού στον αέρα.

Τα βλεννογονικά εμβόλια

Σε αντίθεση με τα εμβόλια που εγχέονται στους μυς, τα βλεννογονικά εμβόλια όπως αυτό της ομάδας του Ντιουκ αυξάνουν την παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) – αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα παθογόνα – στη μύτη και στους πνεύμονες. Αυτές οι «πύλες» εισόδου του ιού προστατεύονται λοιπόν μέσω του εμβολίου της δρος Λάνγκελ και των συνεργατών της με αποτέλεσμα όσοι το λαμβάνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδίδουν τον ιό όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

Νέες μελέτες για την Ομικρον

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο βλεννογονικός εμβολιασμός αποτελεί μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19 μέσω της αερογενούς μετάδοσης» σημείωσε η δρ Λάνγκελ. Συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στο αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και ότι θα σχεδιαστούν τώρα νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στην επικρατούσα αυτή τη στιγμή παραλλαγή Ομικρον του ιού.

in.gr