Κοροναϊός – Ακόμα ένας στενός συγγενής του βρέθηκε σε νυχτερίδες της Καμπότζης

Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2021 17:30

Κοροναϊός – Ακόμα ένας στενός συγγενής του βρέθηκε σε νυχτερίδες της Καμπότζης

Ο νέος ιός μοιράζεται το 92,6% του γενετικού υλικού του με τον SARS-CoV-2¨.

Κοροναϊός που παρουσιάζει μεγάλη γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκε σε δείγματα νυχτερίδων που συλλέχθηκαν το 2010 στην Καμπότζη, μια ανακάλυψη που σύμφωνα με τους ερευνητές ενισχύει τη θεωρία ότι η πανδημία είχε φυσική προέλευση.

Ο νέος ιός μοιράζεται το 92,6% του γενετικού υλικού του με τον SARS-CoV-2, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Communications.

Ανιχνεύθηκε σε νυχτερίδες του γένους Rhinolophus, στις οποίες έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα κι άλλοι παρόμοιοι κοροναϊοί.

Οι πλησιέστεροι γνωστοί συγγενείς του SARS-CoV-2 είναι τρεις κοροναϊοί από το ορεινό Λάος που παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα άνω του 95%, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, το γεγονός ότι πολυάριθμοι συγγενείς του SARS-CoV-2 ανακαλύπτονται σε ασιατικές χώρες εκτός Κίνας μαρτυρά ότι οι ιοί αυτοί έχουν πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι τώρα οι ιολόγοι.

Στη Καμπότζη, επισημαίνουν οι ερευνητές, ζουν κι άλλα ζώα που είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από τον πανδημικό κοροναϊό, όπως παγκολίνοι, νυφίτσες, μοσχογαλές και αιλουροειδή.

Τα ευρήματα ενισχύουν έτσι την υπόθεση ότι ο πανδημικός ιός δεν δραπέτευσε από εργαστήριο αλλά μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες, πιθανώς μέσω κάποιου ενδιάμεσου ξενιστή όπως οι παγκολίνοι.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη όλο και περισσότερων συγγενών του SARS-CoV-2 καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επιδημιολογική επιτήρηση σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, λένε οι ερευνητές.

«Το εμπόριο άγριας ζωής στη Νοτιοανατολική Ασία φέρνει τους ανθρώπους σε άμεση επαφή με φορείς κοροναϊών σαν τον SARS-CoV-2» προειδοποίησε η δρ Λούσι Κιτς της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Conservation Societ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Η περιοχή περνά από δραματικές αλλαγές στη χρήση γης όπως η ανάπτυξη υποδομών, η αστική ανάπτυξη και η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις επαφές ανάμεσα σε νυχτερίδες, άλλα άγρια ζώα, οικόσιτα ζώα και ανθρώπους».

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook