Καρκίνος του μαστού: Πότε ο πόνος στην πλάτη είναι σύμπτωμα- Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες

Δημοσιεύτηκε στις 13/10/2024 12:07

Καρκίνος του μαστού: Πότε ο πόνος στην πλάτη είναι σύμπτωμα- Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από κακοήθεις όγκους στις γυναίκες και είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 45 έως 60 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της βρετανικής κλινικής Higgs LLP υπενθυμίζουν σε γυναίκες, αλλά και άνδρες ότι η πρόληψη σώζει ζωές. «Να μην αμελούμε τον έλεγχο και να μην παραβλέπουμε τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου».

«Μην εμπιστεύεστε μόνο το διαδίκτυο για τα συμπτώματά σας»
Bασικός σκοπός της πρωτοβουλίας των ειδικών επιστημών είναι η ορθή ενημέρωση, παροτρύνοντας τους πολίτες να αναζητούν πληροφορίες μόνο από αξιόπιστες πηγές. Η ενημέρωση από το διαδίκτυο, που παρουσιάζει μάλιστα αύξηση, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Οι ειδικοί ανέλυσαν τις τάσεις διαδικτυακής αναζήτησης που δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη νόσο.

Ειδικότερα, ο όρος «καρκίνος του μαστού» αναζητήθηκε στο Google 1,4 εκατομμύρια φορές τον περασμένο μήνα, με τα «συμπτώματα καρκίνου του μαστού» να συγκεντρώνουν περισσότερες από 85.000 αναζητήσεις, συνοδευόμενα από μια εκπληκτική αύξηση 200% σε ερωτήματα όπως «Μπορείς να έχεις καρκίνο του μαστού χωρίς συμπτώματα;».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν πρόκειται για καρκίνο ή οποιαδήποτε απειλητική για τη ζωή κατάσταση, επισκεπτόμαστε αμέσως τον γιατρό μας, καθώς αυτός είναι που θα μας καθοδηγήσει και θα μας ενημερώσει σωστά.

Καρκίνος του μαστού: Τα ανησυχητικά συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού ποικίλλουν, αλλά ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα είνα

ι ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο στήθος, το άνω μέρος του θώρακα ή τη μασχάλη.
Επίσης, η αλλαγή στην υφή του δέρματος, στο χρώμα του μαστού ή αναστροφή της θηλής μπορούν επίσης να είναι ανησυχητικές ενδείξεις.
Καρκίνος του μαστού: Τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο; Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίστηκε, η μετάσταση παραβλέφθηκε
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει παρερμηνεία των διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού και να μην εξετασθούν ενδελεχώς όλα τα συμπτώματα. Αυτό προκύπτει από την περίπτωση μιας γυναίκας που υπεβλήθη επιτυχώς σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο επί χρόνια διαμαρτυρόταν για πόνο στην πλάτη.

«Μια ασθενής είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και υποβλήθηκε επιτυχώς σε θεραπεία. Ωστόσο, το 2003, βρέθηκε ένα νέο εξόγκωμα στο στήθος της και ο γιατρός της την παρέπεμψε επειγόντως σε μια κλινική μαστού», ανέφερε ο ειδικός του Higgs LLP, παραθέτοντας το περιστατικό.
«Παρά την αφαίρεση του όγκου, συνέχισε να υποφέρει από επίμονο πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, αλλά οι εξετάσεις παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας και της σάρωσης οστών, δεν ανέφεραν σημάδια εξάπλωσης καρκίνου. Χρόνια αργότερα, το 2013, η ασθενής επέστρεψε στο γιατρό της με πόνο στην πλάτη που οδήγησε σε μαστεκτομή», συνέχισε.

Ωστόσο, ο πόνος στην πλάτη και τον αυχένα της παρέμεινε ανεπίλυτος και η γυναίκα δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Παρά τα περαιτέρω παράπονα και τις εξετάσεις, δεν ελήφθη καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του πόνου στη σπονδυλική στήλη.

Το 2016, η ασθενής κατέρρευσε και οι έρευνες που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι ο καρκίνος της είχε εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη και το αριστερό της πλευρό, επηρεάζοντας σοβαρά την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής της. Δυστυχώς, η ασθενής πέθανε το 2023.

«Δεδομένου του ιστορικού με καρκίνο του μαστού, θα έπρεπε να είχε γίνει μια πιο ενδελεχής “«τριπλή δοκιμή” κατά την αρχική της υποτροπή το 2003. Αυτή η εξέταση θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε παρέμβαση, αποτρέποντας την εξάπλωση του καρκίνου τα επόμενα χρόνια», τονίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να συμβάλει στο να αναδειχθεί η σημασία της αναγνώρισης των πρώιμων συμπτωμάτων.