Καρκίνος Προστάτη: Το Νο.1 τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξής του
Κι όμως υπάρχει ένα τρόφιμο που μειώνει αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το International Journal of Cancer, η συχνή κατανάλωση μανιταριών συμβάλει στην μείωση της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στους μεσήλικους και ηλικιωμένους άνδρες στην Ιαπωνία.
Πόσες φορές την εβδομάδα είναι ιδανικό να καταναλώνεις μανιτάρια
Η κατανάλωση μανιταριών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί έτσι να οδηγήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 34.499 άνδρες ηλικίας από 40 έως 79 ετών, που περιλαμβάνονταν στη Μελέτη Κοόρτης Miyagi του 1990 και στη Μελέτη Κοόρτης Ohsaki του 1994.
Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για 13,2 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στον έλεγχο που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι το 3,3% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη.
Συγκριτικά με την κατανάλωση μανιταριών λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, η κατανάλωσή τους μία ή και δύο φορές συσχετίστηκε με χαμηλότερο κατά 8% κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση των μανιταριών τρεις ή και περισσότερες φορές εβδομαδιαίως συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.
Δύσκολο να βρεθεί το είδος μανιταριού
«Από τη στιγμή που δεν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος των μανιταριών, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα μανιτάρια συνεισέφεραν περισσότερο στα ευρήματα μας. Επίσης, ο μηχανισμός πίσω από τις επωφελείς επιδράσεις των μανιταριών στον καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shu Zhang από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία.