Καρκίνος: Μήνυμα… πρόληψης σε 2,43 εκατ. γυναίκες

Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2023 13:21

Καρκίνος: Μήνυμα… πρόληψης σε 2,43 εκατ. γυναίκες

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του τέταρτου πιο συχνού καρκίνου στις νέες γυναίκες παγκοσμίως.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως περί τα 600 νέα περιστατικά, ενώ 250 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους, παρότι πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί υπό την προϋπόθεση πως θα εντοπιστεί εγκαίρως.

Υπό τα δεδομένα αυτά και καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κάνει μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της χώρας μας, στροφή στην πρόληψη, οριστικοποιούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να λάβουν άμεσα μήνυμα (στο κινητό τους ή στο προσωπικό τους mail) 2,43 εκατ. γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με πηγές από την οδό Αριστοτέλους, ενώ αναμενόταν ήδη από αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει το κάλεσμα στις πρώτες δικαιούχους, τελικά η έναρξη του προγράμματος έλαβε παράταση για τα μέσα Απριλίου.

Αιτία στάθηκε η πρόσφατη έκδοση των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, που οδήγησε τους τεχνοκράτες να αναζητήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις τρέχουσες ιατρικές εξελίξεις. Στόχος είναι αφενός η αξιοποίηση τεχνολογίας που θα είναι πιο ακριβής σε ό,τι αφορά την ποιότητα των αποτελεσμάτων και αφετέρου η καλύτερη αξιολόγησή τους. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό και εφόσον προκύπτουν ύποπτα ευρήματα, θα εκτιμάται βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων ποιες γυναίκες θα υποβάλλονται σε παρακολούθηση και ποιες σε κολποσκόπηση και βιοψία.

Τι προβλέπεται

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ενέργεια προληπτικής εξέτασης HPV DNA Test με μερική γονοτύπηση στις γυναίκες με ηλικία 30-65 και διενέργεια προληπτικής εξέτασης Pap Test στις γυναίκες με ηλικία 21-29, ενώ σε περίπτωση ευρημάτων προβλέπεται, όπως προαναφέρθηκε, και διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας.

Απαραίτητη εντούτοις προϋπόθεση για τις γυναίκες που ζουν στη χώρα μας και επιθυμούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα είναι να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και να μην έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχουν διαγνωστεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας (τύπου C 53.0, 1, 8, 9) και με  καρκίνο του σώματος της μήτρας (τύπου C 54.0, C 55.0.). Τέλος, μήνυμα δεν θα λάβουν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος και οι κάτοικοι της χώρας μας οι οποίες έχουν διενεργήσει εξέταση Pap-Test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος του προγράμματος.

Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί πως οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας και η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη θα είναι μηδενική. Συνεπώς, οι συμμετέχοντες στη δράση ιδιώτες γιατροί και φορείς δεν θα δικαιούνται να λάβουν με οποιονδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τις δικαιούχους.

Ραντεβού

Επιπλέον και ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι ενδιαφερόμενες θα ενημερώνονται για τις συμβεβλημένες Μονάδες Φροντίδας Υγείας και ιδιώτες γιατρούς από συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να κλείνουν ραντεβού για το τεστ τους. Μάλιστα και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας για το 2023, σκοπός είναι να έχει ανταποκριθεί εντός του τρέχοντος έτους τουλάχιστον το 50% των δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, η αποδοχή των γυναικών θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος, καθώς, παρά τα τεκμηριωμένα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου, στη χώρα μας διαπιστώνεται καθυστέρηση στη δημιουργία σταθερών θεμελίων στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Τα στοιχεία από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» λειτουργούν εντούτοις ως «καύσιμο» για την επιτάχυνση στην αλλαγή της κουλτούρας, καθώς περισσότερες από 6.000 γυναίκες εντοπίστηκαν με καρκίνο του μαστού στα πρώτα στάδιά του, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

in.gr