Καμπανάκι του ΠΟΥ: Πιθανή νέα έξαρση κοροναϊού πριν το δεύτερο κύμα
Προειδοποίηση για δεύτερη κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζοντάς μας ξανά ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ίσως βιώσει αυτή τη δεύτερη κορύφωση του υπάρχοντος κύματος κοροναϊού, αντί να έχει ένα διάλειμμα μηνών προκειμένου να ετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα, προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής, Μισέλ Ράιαν.
«Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να ξεπηδήσει ανά πάσα ώρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις απλά και μόνο επειδή υποχωρεί τώρα ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί και ότι θα έχουμε κάποιους μήνες για να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα. Ίσως έχουμε μία δεύτερη έξαρση στο υπάρχον κύμα» δήλωσε.
«Παγώνει» την κλινική δοκιμή υδροξυχλωροκίνης ο ΠΟΥ
Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά.
Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Η μελέτη
Η εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19.
Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.
Στη μελέτη, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.