Ημικρανίες: Λιγότερο αποτελεσματικά τα νέα φάρμακα από τα παλιά και φθηνότερα δείχνει νέα έρευνα

Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2024 18:52

Ημικρανίες: Λιγότερο αποτελεσματικά τα νέα φάρμακα από τα παλιά και φθηνότερα δείχνει νέα έρευνα

Ακριβότερα αλλά όχι και αποτελεσματικότερα τα νεότερα φάρμακα για την ανακούφιση της ημικρανίας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Όσοι υποφέρουν συχνά από ημικρανίες γνωρίζουν καλά ότι η ανακούφισή τους δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Τις περισσότερες φορές, τα απλά παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη συνταγογραφoύνται για τις ημικρανίες, καθώς και οι πιο ισχυρές τριπτάνες, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορεί το αίμα στον εγκέφαλο. Υπάρχουν, όμως, τελικά άλλες πιο δραστικές λύσεις;

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, τα νεότερα και ακριβότερα φάρμακα για την ημικρανία δεν είναι πιο αποτελεσματικά κατά των επίπονων ημικρανιών, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά παυσίπονα, παρουσιάζοντας μάλιστα χειρότερες επιδόσεις από τις τριπτάνες.

Η νέα αυτή γενιά φαρμάκων με την ονομασία gepants -περιλαμβάνει την ριμεγκεπάντη και την ουσία ubrogepant- που ανήκουν στους «αναστολείς του υποδοχέα CGRP».

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συγκεκριμένα σκευάσματα αρχικά δοκιμάστηκαν από τις φαρμακευτικές ως προς τη δράση τους έναντι placebo.

Όμως, η νέα μετα-ανάλυση διεύρυνε τη μελέτη, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία από 137 προηγούμενες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες που εξέταζαν πώς 17 διαφορετικές θεραπείες επηρέασαν συνολικά σχεδόν 90.000 άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ακριβότερα σκευάσματα ριμεπεγκάντη, ubrogepant και λασμιδιτάνη, ήταν περίπου εξίσου αποτελεσματικά με την παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Παράλληλα, αν και οι τριπτάνες παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, η μελέτη παρατήρησε ότι χρησιμοποιούνται λιγότερο από τα υπόλοιπα σκευάσματα.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να συνταγογραφούν πρώτα τριπτάνες -και για ορισμένους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν τριπτάνες λόγω καρδιακών προβλημάτων, συνέστησαν παραδοσιακά παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.

Οι αναστολείς του υποδοχέα CGRP θα πρέπει να θεωρούνται η τελευταία επιλογή.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Andrea Cipriani του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί σωστά το «τεράστιο πρόβλημα» των ημικρανιών:

«Οι ημικρανίες αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας στις νεαρές γυναίκες, ενώ συνδέονται και με υψηλό προσωπικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικό κόστος», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζουν τουλάχιστον έναν στους επτά ενήλικες παγκοσμίως, κάνοντας όμως συχνότερη την εμφάνισή τους στις γυναίκες.

Πηγή: ygeiamou.gr