Η συνήθεια που μας κλέβει ώρες ύπνου

Δημοσιεύτηκε στις 25/05/2023 11:23

Η συνήθεια που μας κλέβει ώρες ύπνου

Σας έχει τύχει ποτέ να προσπαθείτε να κοιμηθείτε υπό τον αγχωτικό ήχο του τικ – τακ του ρολογιού, που σας υπενθυμίζει επίμονα κάθε δευτερόλεπτο ύπνου που χάνετε; Η παρουσία του ρολογιού σε μια δύσκολη νύχτα, που ο ύπνος δεν λέει να σας κάνει το χατίρι, το μόνο που κατορθώνει είναι να επιδεινώνει το στρες που σας προκαλεί η αϋπνία, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει την απουσία ύπνου. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο μοιάζει δύσκολο να ξεφύγετε.

Η αϋπνία είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές ύπνου, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και γενικότερα αδυνατούν να εξασφαλίσουν έναν βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Τα συμπτώματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητά τους και να υποβαθμίζεται, τελικά, η ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, με δεδομένο ότι ο καλός ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού, η αϋπνία πυροδοτεί τον κίνδυνο μιας σειράς παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Πολλοί από τους ανθρώπους που υποφέρουν από αϋπνίες στρέφονται συχνά σε φαρμακευτικές λύσεις, λαμβάνοντας συμπληρώματα ύπνου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια πιο αποτελεσματική ξεκούραση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ωστόσο, τονίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο απλή: Μια αλλαγή στις συνήθειές σας και το περιβάλλον του χώρου όπου κοιμάστε μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο σας. Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύονται στο The Primary Care Companion for CNS Disorders.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα της αϋπνίας, τη χρήση φαρμακευτικών βοηθημάτων για τον ύπνο, αλλά και τον χρόνο που αφιέρωσαν παρακολουθώντας τη δυσκολία τους να αποκοιμηθούν. Η επιστημονική ομάδα ζήτησε, επιπλέον, από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν εάν είχαν διαγνωστεί με κάποια ψυχιατρική διάγνωση.

Το άγχος της αϋπνίας επιδεινώνει το πρόβλημα

«Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που κοιτούσαν το ρολόι κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να κοιμηθούν στην πραγματικότητα επιδείνωναν το πρόβλημα της αϋπνίας που αντιμετώπιζαν. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά και μετά αρχίζουν να υπολογίζουν πόση ώρα θα τους πάρει να κοιμηθούν και πότε πρέπει να ξυπνήσουν. Αυτό δεν βοηθά καθόλου. Όσο πιο πολύ το άγχος, τόσο πιο δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ένας καλός ύπνος», υποστηρίζει ο Spencer Dawson, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας και Εγκεφάλου του College of Arts and Sciences.

Όχι στις ψηφιακές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα

Καθώς οι άνθρωποι αγχώνονται και ανησυχούν περισσότερο για το πότε τελικά θα τους πάρει ο ύπνος, απογοητεύονται, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο πιθανό ότι θα στραφούν σε βοηθήματα ύπνου, σε μια προσπάθεια να κοιμηθούν καλύτερα. Σύμφωνα με τον δρ. Dawson, ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα είναι, στην πραγματικότητα, πολύ πιο απλή: Κρατήστε την τεχνολογία μακριά από το οπτικό σας πεδίο.

«Καλύψτε το επιτραπέζιο ρολόι σας ή γυρίστε το προς μια πλευρά που να μην το βλέπετε. Βγάλτε από το χέρι σας το smartwatch και αφήστε το, μαζί με το κινητό σας τηλέφωνο, σε ένα άλλο δωμάτιο», προτείνει ο ειδικός, επισημαίνοντας την «παγίδα» που κρύβουν οι ψηφιακές συσκευές, οι οποίες αποδεικνύεται από πλήθος μελετών ότι λειτουργούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου.

Γι’ αυτό, αν θέλετε να ξεκουραστείτε πραγματικά, σταματήστε να κοιτάτε το ρολόι!

ygeiamou.gr