Η μυστηριώδης επιδημία πνευμονίας και τι αναφέρουν οι ειδικοί
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες της υφηλίου εξαιτίας λοιμώξεων από πνευμονία (γνωστή και ως σύνδρομο του λευκού πνεύμονα) που κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται στο βακτήριο μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae).
Το βακτήριο στο οποίο στρέφονται οι υποψίες για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά αρχικά στην Κίνα φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στη Βόρεια Ευρώπη, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.
Οι παιδικές λοιμώξεις έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη Δανία, ανακοίνωσε το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της χώρας.
Αυξημένα είναι τα κρούσματα και στην Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.
«Ταξιδεύει» η επιδημία
Mycoplasma pneumoniae και σύνδρομο λευκού πνεύμονα
Το Mycoplasma pneumoniae είναι συχνή αιτία πνευμονίας, συχνά όμως προκαλεί ήπια νόσο που δεν απαιτεί νοσηλεία. Ωστόσο το βακτήριο είναι συχνά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, κάτι που μπορεί να περιπλέξει την αντιμετώπισή του.
Προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.
Τα συμπτώματα: πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος ή βήχας
Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.
Το σύνδρομο λευκού πνεύμονα προέρχεται από διακριτικά λευκά μπαλώματα στις ακτινογραφίες θώρακα σε προσβεβλημένα παιδιά. Ο όρος περιλαμβάνει διάφορες αναπνευστικές ασθένειες όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Τι λένε οι ειδικοί
Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσο και οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι «δεν βρέθηκαν νέα ή ασυνήθιστα παθογόνα» στα κρούσματα πνευμονίας.
Αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά που προσβάλλονται από γνωστούς ιούς, όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο αδενοϊός. Πρόκειται για ασθένειες τις οποίες απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των δύο ετών αποκλεισμού της Covid-19.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του πληθυσμού μπορεί να έχει αποδυναμωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού, δήλωσαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για τις Κάτω Χώρες, όπου οι αυστηροί περιορισμοί κοινωνικοποίησης έχουν αρθεί μήνες πριν.
Παιδιά με τους γονείς τους φεύγουν από νοσοκομείο στην Κίνα
Ο Dr. Joseph Ambani, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν πόσο «ανησυχητική» είναι η αναπνευστική ασθένεια αλλά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε αν πρόκειται για ένα νέο στέλεχος ή για μετάλλαξη ενός υπάρχοντος ιού» δήλωσε στην Daily Express US.
Η ειδικός σε θέματα υγείας Dr. Veronika Matutyte δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι το Λονδίνο, το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ «μπορεί να είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά σημεία εισόδου της ασθένειας». © πηγή και φωτογραφία: in.gr