Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2025 09:15

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Μια υγιεινή διατροφή είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Μια πρόσφατη προοπτική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, εστιάζει στη συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, εξετάζοντας ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 542.778 γυναίκες, εκ των οποίων 12.251 ανέπτυξαν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών και ποτών, ώστε να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και κινδύνου ανάπτυξης της νόσου. Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε ομάδες βάσει των διατροφικών τους εθίμων, με εστίαση στην κατανάλωση κρέατος, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, αλκοόλ και άλλων τροφών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Ιδιαίτερα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης συνδέθηκαν με μια στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον εν λόγω τομέα. Αντίστροφα, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά παρουσίασε ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Επιπλέον, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να έχει προστατευτική δράση, ενώ η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών συνδυάστηκε με μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου. Αυτή η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και καλεί σε προσοχή σχετικά με τις επιλογές τροφίμων που επηρεάζουν την υγεία μας. Προτείνει ότι η ενσωμάτωση φυτικών ινών και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.

Επιπλέον δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η κατανάλωση υγιεινών λιπών δεν φάνηκαν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook