Η διατροφή, η ισταμίνη και τα ενοχλητικά συμπτώματα
Ο ειδικός παθολόγος και το «Βουνό» από το «The Chase», Βασίλης Φασιάς, και η διαιτολόγος και διατροφολόγος, Γεωργία Ζώγου, μίλησαν στην εκπομπή του Mega «Όλα για τη Ζωή μας» για τη διατροφή, την ισταμίνη και τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνται από ήπια συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, οι ταχυκαρδίες και η κόπωση.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν γιατί συμβαίνει αυτό και αυτό που έχουν διαπιστώσει είναι πως πίσω από αυτά τα συμπτώματα κρύβεται η ισταμίνη, μία ουσία που υπάρχει στον οργανισμό, η οποία ανεβοκατεβαίνει αναλογικά με το τι τρώμε.
Ο ειδικός παθολόγος, Βασίλης Φασιάς, αναφέρθηκε στην ισταμίνη, λέγοντας πως συνδέεται με τις αλλεργίες και πλέον η ίδια η ουσία δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία μας.
«Η ισταμίνη παίζει βασικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ανοσολογικό αλλά και στο γαστρεντερολογικό. Αντισταμινικά δίνουμε και για το έλκος ή για την καούρα».
Ο ίδιος, όπως είπε, όταν καταναλώνει αλκοόλ νιώθει μία «έξαψη», η οποία συνδέεται με την ισταμίνη ενώ όταν καταναλώνει αλλαντικά, δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
«Δεν προσέχω τη διατροφή μου και λόγω δουλείας και λόγω πατρότητας».
Η διαιτολόγος και διατροφολόγος, Γεωργία Ζώγου, εξήγησε πως το πρώτο περιστατικό, ήταν πριν από 60 χρόνια.
«Παρουσιάστηκε σαν δηλητηρίαση στην ισταμίνη από τόνο που ήταν κακώς συντηρημένος. Όταν έγινε εξέταση σε αυτό τρόφιμο διαπιστώθηκε η ισταμίνη. Μάλιστα, στην αρχή θεωρούσαν πως ήταν αλλεργία στα ψάρια αλλά με τα χρόνια διαπιστώθηκε πως ήταν η δυσανεξία στην ισταμίνη».
Δυσανεξία ή αλλεργία στην ισταμίνη
Όπως εξήγησε η ειδικός, το σώμα μας παράγει ισταμίνη αλλά η αντίδραση από το σώμα μας στην ισταμίνη έχει να κάνει με την περιεκτικότητα της ισταμίνης στο σώμα αλλά και τη δυνατότητά μας να τη διασπάσουμε.
«Αυτό έχει να κάνει με τις τροφές και τα γονίδιά μας. Οι περισσότεροι άνδρες δεν μαγειρεύουν, οπότε μπορεί για αυτόν τον λόγο να διαπιστώνεται περισσότερο σε αυτούς. Έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να σχετίζεται και με το ψωμί».
Η κ. Γεωργία Ζώγου είπε πως η διατροφή με χαμηλή ισταμίνη που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, αποκλείει ένα μεγάλο φάσμα τροφών και είναι αρκετά δύσκολη να την ακολουθήσει κάποιος.
«Το καλύτερο θα ήταν κάποιος να κάνει εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει πως έχει δυσανεξία στην ισταμίνη και να συμπεριλάβει και φαρμακευτικά συμπληρώματα. Πολλές φορές σε αυτές τις εξετάσει γίνεται και έλεγχος στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν έχουμε δυσανεξία στην ισταμίνη, το πιο πιθανό είναι να εξειδικεύεται και η δυσανεξία του καθενός».
Όπως είπε η ειδικός, μεριά τρόφιμα υψηλά σε ισταμίνη είναι το αβοκάντο, η ντομάτα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.
«Αθώα» η παραπάνω ισταμίνη στο σώμα αλλά…
Η κ. Γεωργία Ζώγου είπε πως εάν δεν προσέξουμε την ισταμίνη, η καθημερινότητά μας θα επιβαρυνθεί λόγω των συμπτωμάτων αλλά επισήμανε πως δεν έχει υπάρξει θάνατος από την ισταμίνη.
«Η εξέλιξή της μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδης νόσηση του εντέρου αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτά προϋπάρχουν και μετά έρχεται η δυσανεξία. Πρέπει να βρεθεί ο αιτιολογικός παράγοντας. Είναι σοβαρό αλλά όχι θανατηφόρα».
Ο Βασίλης Φασιάς είπε πως πολλές φορές ο οργανισμός βρίσκει τη λύση μόνος του, ενώ τόνισε πως κάτι που μπορεί να ταιριάζει σε κάποιον άνθρωπο, δεν σημαίνει πως μπορεί να επηρεάσει το ίδιο κάποιον άλλο.
Πώς ρυθμίζουμε τα επίπεδα ισταμίνης στον οργανισμό μας
Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Ζώγου, εάν διαπιστώσουμε πως έχουμε δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, θα το αφαιρέσουμε για τουλάχιστον ένα μήνα από τη διατροφή μας και στη συνέχεια, θα το εισάγουμε σιγά σιγά για να δούμε σε ποιο επίπεδο είναι η δυσανεξία μας σε αυτό το τρόφιμο.
«Ασφαλές είναι ένα τρόφιμο όταν δεν μπορεί να εντοπιστεί η ισταμίνη. Η ισταμίνη έως ένα βαθμό μπορεί να είναι παράγωγο βακτηρίων οπού πολλές φορές η συντήρηση των αποξηραμένων φρούτων μπορεί να είναι σε σημεία που δεν τηρούνται πάντα οι συνθήκες υγιεινής. Ό, τι είναι από ζύμωση αυξάνουν την ισταμίνη στον οργανισμό. Όλα τα τυριά έχουν υψηλά επίπεδα ισταμίνης».
Όπως είπε, ακόμα και να ρυθμίσουμε την ισταμίνη, εάν υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα, θα πρέπει να λάβουμε φαρμακευτική αγωγή αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις.
Πέρα από τη σωστή διατροφή, κάτι άλλο που βοηθάει στη ρύθμιση της ισταμίνης είναι η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.