Η απλή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ο ύπνος και η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, καθώς είναι γνωστό ότι οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και άγχους. Εάν λοιπόν, θέλετε να θωρακίσετε την καρδιά σας, μία καλή κίνηση, μεταξύ άλλων, είναι να κοιμάστε επαρκώς καθημερινά.
Ενώ οι ειδικοί συχνά μιλούν για την σημασία του ποιοτικού ύπνου, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτές οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, επομένως μια μεμονωμένη μέτρηση μπορεί να μην δείχνει πάντα την πλήρη εικόνα για την υγεία κάποιου κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου επηρεάζουν την υγεία, ερευνητές από την Κίνα εξέτασαν τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία, με διαφορά πολλών ετών.
Όπως και σε παλαιότερες έρευνες, ανακάλυψαν ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου συνδέεται με καλύτερη υγεία και πιο συγκεκριμένα με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Αυτά τα οφέλη ήταν πιο ισχυρά για τα άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται επαρκώς από την αρχή έως και το τέλος της μελέτης.
Ωστόσο, ακόμη και οι άνθρωποι που είχαν υψηλή ποιότητα ύπνου μόνο σε μια χρονική στιγμή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους με συνεχή κακή ποιότητα ύπνου.
Η νέα επιστημονική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο JAMA Network.
Πώς επηρεάζει η ποιότητα του ύπνου την καρδιά;
Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 15.000 συνταξιούχους από την Κίνα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και έκαναν ιατρικές εξετάσεις με διαφορά περίπου πέντε ετών. Συνέλεξαν στην συνέχεια γενετικά δεδομένα από ορισμένα άτομα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου τους.
Τα άτομα αποκλείστηκαν από τη μελέτη εάν είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ερωτηματολόγια για να καθορίσουν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Ο «ιδανικός» ύπνος ορίστηκε βάσει τεσσάρων παραγόντων:
- Την ώρα του ύπνου, μεταξύ 10 το βράδυ και τα μεσάνυχτα.
- Την διάρκεια του ύπνου, 7- 8 ώρες.
- Καλή ποιότητα ύπνου.
- Ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας, που διήρκησε 60 λεπτά ή λιγότερο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με «ιδανικές» συνήθειες ύπνου σε κάθε χρονική στιγμή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό) σε σύγκριση με άτομα με κακές συνήθειες ύπνου και τις δύο φορές.
Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου;
Τα άτομα που ανέφεραν υψηλή ποιότητα ύπνου σταθερά (δηλαδή και στα δύο χρονικά σημεία) είχαν τον χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό περιελάμβανε 16% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την επίδραση των γονιδίων των ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν χαμηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και ευνοϊκά πρότυπα ύπνου και στις δύο χρονικές στιγμές είχαν τον χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η ομάδα χαμηλότερου κινδύνου είχε 35% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και ελλιπή ύπνο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και άτομα με μέτριο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο επωφελούνται από τον ποιοτικό ύπνο, αφού ο κίνδυνος φαίνεται να μειώθηκε κατά 64%.
«Ακόμα και με την παρουσία γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, προφυλάσσοντας την καρδιά» καταλήγουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Πηγή: VITA