Γαστρεντερίτιδα : Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές και η σωστή αντιμετώπιση

Δημοσιεύτηκε στις 10/10/2020 13:26

Γαστρεντερίτιδα : Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές και η σωστή αντιμετώπιση

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή νόσος που προκαλεί διάρροια και εμετό. Στη γαστρεντερίτιδα το στομάχι και τo έντερo είναι ερεθισμένα και φλεγμαίνουν. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακό παράγοντα. Μπορεί όμως να προκαλείται και από παράσιτα, τοξίνες ή συγκεκριμένα φάρμακα. Ξεχωριστή οντότητα αποτελεί η τροφική δηλητηρίαση.

Σποραδικά επεισόδια γαστρεντερίτιδας μπορούν να παρουσιαστούν όλο το χρόνο, αλλά επιδημικές εξάρσεις εμφανίζονται συνήθως από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.

Πλήττει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο απαντάται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, συνήθως υποχωρεί πλήρως εντός μίας εβδομάδας. Δεν απαιτείται πάντα ιατρική συμβουλή.

Τα εννέα απαραίτητα βήματα

1. Να πίνετε μικρές ποσότητες καθαρών υγρών συχνά (κάθε 15 λεπτά), όπως νερό ή διαλυμένη λεμονάδα (ένα φλιτζάνι λεμονάδα σε τέσσερα φλιτζάνια νερό) ή κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο.

2. Μια ώρα μετά τον εμετό δεν χορηγούμε τίποτα από το στόμα (ιδίως νερό). Αργότερα όμως, κουταλάκι -κουταλάκι λίγο τσάι.

3. Όταν νιώσετε καλύτερα και μπορείτε να φάτε, καταναλώστε μικρές ποσότητες μπανάνας και μήλου, που είναι πλούσιες πηγές καλίου. Θα αναπληρώσετε άλλον ένα «χαμένο» ηλεκτρολύτη.

4. Καλό είναι να πίνετε και να τρώτε σούπα ρυζιού ή φιδέ (λαπάς), με λίγο περισσότερο αλάτι από ό,τι συνήθως.
5. Πιείτε σε μικρές ποσότητες τσάι (τσάι με λεμόνι).

6. Η διατροφή πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και να αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (λαχανικά, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.) Να δώσετε έμφαση κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια λευκά, το ρύζι, τα cream crackers και οι φρυγανιές.

7. Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) για προληπτικούς λόγους. Για τα παιδιά δίνουμε το γάλα σε διπλάσια αραίωση πυκνώνοντάς το σιγά σιγά.

8. Να αποφεύγονται τα γλυκά, τα τηγανητά, οι σάλτσες, τα πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), ο κιμάς, το ζαμπόν, το μπέικον.

9. Συστήνεται η κατανάλωση στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα ή σούπα κοτόπουλο – μοσχάρι, ψάρια (άπαχα, βραστά ή ψητά) και καλά βρασμένα αυγά (όχι λιγότερο από 6 λεπτά για αποφυγή σαλμονέλας).

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook