Φαρμακείο διακοπών: Όλα όσα πρέπει να έχουμε μαζί μας
Οι καλοκαιρινές αποδράσεις είναι στα φόρτε τους τον Αύγουστο, με τους περισσότερους να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για να περάσουν λίγες ημέρες κάπου στην εξοχή. Μαζί με τις αποσκευές τους οι ταξιδιώτες χρειάζεται να έχουν μαζί τους και το φαρμακείο των πρώτων βοηθειών που μπορεί να φανεί σωτήριο σε αρκετές περιπτώσεις. Φέτος όπως αναφέρει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι προνοούν ώστε να έχουν μαζί τους και self tests για να μπορούν να διαπιστώσουν εάν νοσούν από COVID-19.
Το φαρμακείο διακοπών προφανώς πρέπει να περιλαμβάνει και όλα εκείνα που είναι απαραίτητα στον καθένα ανάλογα με τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει, αλλά υπάρχουν και εκείνα που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν εφοδιαστεί. Φέτος μάλιστα με την εμφάνιση των μωβ μεδουσών είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας και μαγειρική σόδα πέρα από φαρμακευτικά σκευάσματα ώστε να καταπραΰνουμε το τσούξιμο.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, το φαρμακείο με τα είδη πρώτης βοήθειας για τις ημέρες των διακοπών πρέπει να είναι μικρό και περιεκτικό και να μην τοποθετείται μέσα στη βαλίτσα, ώστε οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.
Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας
- Θερμόμετρο
- Παυσίπονα και αντιπυρετικά χάπια
- Εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα και τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από μέδουσες
- Αντηλιακό και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα
- Οξυζενέ, ιώδιο
- Αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικοί αυτοκόλλητοι μικροεπίδεσμοι, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες
- Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών
- Οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας
- Φάρμακα για αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών προβλημάτων [διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο]
- Τσιμπίδα για αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντρί μέλισσας
- Και φυσικά self tests
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν, όμως, και η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. «Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται είτε σε ισοθερμική τσάντα είτε σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Όταν οι ταξιδιώτες φτάσουν στον προορισμό τους, πρέπει να τα βάλουν σε ψυγείο. Συνήθως όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο» επισημαίνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές
in.gr