Φάουτσι: Ο κοροναϊός θα είναι χρόνιος – Τι είναι τα εμβόλια νέας γενιάς
Ο κοροναϊός ήρθε για να μείνει, δήλωσε για ακόμη μία φορά πριν λίγες ημέρες ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της χώρας σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, Άντονι Φάουτσι.
Ο «Τσιόδρας της Αμερικής» αναφέρει πως οι αναμνηστικές δόσεις φαίνεται να αφορούν και τον γενικό πληθυσμό, εξαιτίας της επιμονής του κοροναϊού να μεταλλάσσεται.
«Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό σε χρόνια βάση. Ελπίζουμε πραγματικά … ότι θα φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά χαμηλό ώστε να μη μας αναστατώσει στον βαθμό που μας αναστάτωσε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Φάουτσι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό PIX 11.
Σημειώνεται πως ήδη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν συστήσει μια δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού (σ.σ. δηλαδή το τρίτο στη σειρά εμβόλιο) για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.
Ενισχυτική δόση κάθε χρόνο για όλους
Ωστόσο ο Φάουτσι θεωρεί πως το μέλλον της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι οι πολίτες να κάνουν ενισχυτική δόση κάθε χρόνο, όπως με την γρίπη.
«Γνωρίζουμε ότι η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Ανάλογα με το τι κάνει αυτός ο ιός, υπάρχει σίγουρα μια αρκετά καλή πιθανότητα να έχουμε το ίδιο είδος κατάστασης που έχουμε με τη γρίπη, όπου κάθε χρόνο πρέπει να μπουστάρουμε ξανά τους ανθρώπους για να διατηρήσουμε την προστασία», πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.
Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες
Μπορεί ο Φάουτσι, λοιπόν, να μιλά για ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ΄ότι φαίνεται, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το χρονικό διάστημα από την νόσηση κάποιου. Δεδομένου δηλαδή πως πλέον μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει νοσήσει και είναι πολύ εύκολο να νοσήσει ξανά, τότε σημαντικό ρόλο θα παίξει και το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την περίοδο νόσησης.
Για την τέταρτη δόση μίλησε και ο γιατρός και ερευνητής των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Κι αν νόσησα πρόσφατα;
Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση εμβολίου, ο γιατρός υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κοροναϊό, δεν χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
«Ελπίζουμε ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια που θα μπορούν να αυξήσουν την ανοσία στα κυκλοφορούντα στελέχη», κατέληξε.
Αναμνηστική δόση τον Σεπτέμβρη με πιο ενισχυμένα εμβόλια
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, αφού δηλαδή η τουριστική σεζόν θα έχει μπει προς το τέλος της, θα χρειαστεί νέα δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό. «Θα θέλαμε και στον κοροναϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παραλαμβάνουμε πια παλιά εμβόλια
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως «έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη».
Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας δεν προχωρά σε νεά παραλαβή των «παλιών» εμβολίων, αλλά περιμένει να πάρει πιο βελτιωμένα τον Σεπτέμβρη.
Μάλιστα, ενημέρωσε ότι θα πρόκειται για νέα εμβόλια: «Δεν παραλαμβάνουμε τα εμβόλια που ήταν να πάρουμε το καλοκαίρι και θα πάρουμε τα νέα, βελτιωμένα, τον Σεπτέμβρη. Οι εταιρείες επεξεργάζονται τα εμβόλια και δεν παραδίδουν τώρα, θα παραδώσουν τον Σεπτέμβρη. Όλος ο πληθυσμός θα πάει σε εμβόλια, θα πάει σε ενισχυτική δόση, όπως πάμε για τη γρίπη». Όσο για το ποιος θα κάνει τη νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου, ανέφερε πως «η σύσταση είναι από τα 12 πρέπει να γίνει».
Τα εμβόλια νέας γενιάς
Σχετικά με τα νέα εμβόλια, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την ανοσία στην κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στόχος είναι, ο πληθυσμός να προχωρά στη λήψη μιας αναμνηστικής δόσης σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.
Αξιωματούχοι του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τονίζουν πως μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να γίνονται ετήσιες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.
Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα εντελώς νέο εμβόλιο.
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ, η προστασία που παρείχαν οι αναμνηστικές (τρίτες) δόσεις των εμβολίων μειώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, (από το 90%) σε περίπου 66% για την προστασία από την εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, εάν και κατά πόσον αυτή η πτώση των αντισωμάτων οφείλεται στην αδυναμία της τεχνολογίας mRNA, ή στην ιδιαιτερότητα της διαφυγής ανοσίας της παραλλαγής Όμικρον.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω στην παραγωγή εμβολίων «επόμενης γενιάς», δηλαδή σε εμβόλια που στοχεύουν στην πρόκληση μακροχρόνιας προστασίας και τα οποία ιδανικά θα προσφέρουν προστασία σε διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.
Βασικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί, επίσης, κι ένα εμβόλιο που μπορεί να δράσει τόσο ενάντια στις νέες παραλλαγές του κοροναϊού, όσο και απέναντι στους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
in.gr