Ευρώπη: Ανησυχητικές οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στους μεγάλους ποταμούς

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών που εντοπίστηκαν σε μετρήσεις στους μεγάλους ποταμούς όλης της Ευρώπης.
«Η ρύπανση είναι παρούσα σε όλους τους ευρωπαϊκούς ποταμούς» που μελετήθηκαν, δήλωσε ο Γάλλος επιστήμονας Jean-François Ghiglione, ο οποίος συντόνισε τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση σε εννέα σημεία.
Προβληματισμός για την παρουσία μικροπλαστικών στο νερό
«Ανησυχητική» ρύπανση, κατά μέσο όρο «τριών μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού», παρατηρήθηκε σε όλους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Pollution Research.
Αυτό απέχει πολύ από τα 40 μικροπλαστικά ανά κυβικό μέτρο που καταγράφηκαν στα 10 πιο μολυσμένα ποτάμια του κόσμου – τον Κίτρινο ποταμό, τον Γιανγκτσέ, τον Μεκόνγκ, τον Γάγγη, τον Νείλο, τον Νίγηρα, τον Ινδού, τον Αμούρ, το Μαργαριτάρι και το Χάι – τα οποία αρδεύουν χώρες όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού ή επεξεργάζονται πλαστικά απόβλητα.
Αλλά αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τον όγκο του νερού που ρέει.
Στον Ροδώνα στη Βαλάνς της Γαλλίας, η γρήγορη ροή σημαίνει ότι υπάρχουν «3.000 πλαστικά σωματίδια κάθε δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Ghiglione. Ο Σηκουάνας στο Παρίσι έχει περίπου 900 ανά δευτερόλεπτο, αναφέρει το France 24, με πληροφορίες του AFP.
«Η μάζα των αόρατων με γυμνό μάτι μικροπλαστικών είναι πιο σημαντική από εκείνη των ορατών», δήλωσε ο Ghiglione – ένα αποτέλεσμα που «εξέπληξε» τους ερευνητές. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις αναλυτικές παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των μελετών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2019.
«Τα μεγάλα μικροπλαστικά επιπλέουν και συλλέγονται στην επιφάνεια, ενώ τα αόρατα κατανέμονται σε όλο το «σώμα» του νερού και προσλαμβάνονται από πολλά ζώα και οργανισμούς», δήλωσε ο Ghiglione, επικεφαλής της έρευνας στη θαλάσσια μικροβιακή οικοτοξικολογία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS).
Τα δείγματα συλλέχθηκαν από τις εκβολές των ποταμών Έλβα, Έβρου, Γκαρόν, Λίγηρα, Ροδανού, Ρήνου, Σηκουάνα, Τάμεση και Τίβερη από περίπου 40 χημικούς, βιολόγους και φυσικούς από 19 ερευνητικά εργαστήρια.
«Τα μικροπλαστικά είναι μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού», δήλωσε η Alexandra Ter Halle, χημικός στο CNRS της Τουλούζης, η οποία συμμετείχε στην ανάλυση.
Πλαστικά αόρατα με γυμνό μάτι
Τα σωματίδια έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά, ενώ τα μικρότερα είναι αόρατα με γυμνό μάτι.
Περιλαμβάνουν συνθετικές υφαντικές ίνες από το πλύσιμο των ρούχων και μικροπλαστικά που απελευθερώνονται από τα ελαστικά των αυτοκινήτων ή όταν ξεβιδώνουμε τα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πλαστικά σφαιρίδια, τους ακατέργαστους κόκκους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων.
Μία από τις μελέτες εντόπισε ένα μολυσματικό βακτήριο σε ένα μικροπλαστικό στον Λίγηρα της Γαλλίας, ικανό να προκαλέσει λοιμώξεις στον άνθρωπο.
Ένα άλλο απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι το ένα τέταρτο των μικροπλαστικών που ανακαλύφθηκαν σε ποτάμια δεν προέρχονται από απορρίμματα αλλά από βιομηχανικά πλαστικά σφαιρίδια.
Αυτοί οι κόκκοι, που ονομάζονται «δάκρυα γοργόνας», μπορούν επίσης μερικές φορές να βρεθούν διάσπαρτοι κατά μήκος των παραλιών.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ρύπανση είναι διάχυτη και εδραιωμένη» και «προέρχεται από παντού» στα ποτάμια, πρόσθεσε.
«Ο διεθνής επιστημονικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε (στο πλαίσιο των διεθνών διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης) ζητά σημαντική μείωση της παραγωγής πρωτογενούς πλαστικού, διότι γνωρίζουμε ότι η αυτό συνδέεται άμεσα με τη ρύπανση», είπε.