Έρευνα: Πόσο χρόνο θέλει η καρδιά για να «αναρρώσει» από όταν κόψεις το κάπνισμα
Είναι γνωστό πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καρδιά. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 15.000 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις αποδίδονται στο τσιγάρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το British Heart Foundation. Πρόσφατα, ερευνητές από τη Νότια Κορέα αποκάλυψαν το χρόνο που απαιτείται για να μοιάζει το καρδιαγγειακό σύστημα ενός πρώην καπνιστή με εκείνο ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.
Πόσο χρόνο λοιπόν χρειάζεται κατά μέσο όρο η καρδιά μας για να «αναρρώσει»;
Η νέα έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 100.000 πρώην καπνιστές και περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Οι πρώην καπνιστές παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία αφότου διέκοψαν το κάπνισμα. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους και άλλα στοιχεία, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, πόσο χρονών ήταν το άτομο όταν άρχισε να καπνίζει, πόσα τσιγάρα κάπνιζε την ημέρα και την ηλικία των καπνιστών όταν το έκοψαν.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ήταν δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάπνιζαν πολύ, είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται σχετικά σύντομα μετά τη διακοπή. Αλλά για τους «βαρείς» πρώην καπνιστές που κάπνιζαν για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χρειάζονται 25 ολόκληρα χρόνια για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Κάπνισμα και καρδιά
Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια (όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα στο σώμα όπως θα έπρεπε, συνήθως επειδή είναι πολύ αδύναμος ή δύσκαμπτος). Ως αποτέλεσμα, η καρδιά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα όργανα και τους ιστούς του σώματος με το οξυγόνο και τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά.
Οι 7.000 χημικές ουσίες στον καπνό μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά, γεγονός που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από ορισμένες από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην καρδιά μας.
Εν τω μεταξύ, η νικοτίνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με επικίνδυνες αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Το κάπνισμα απελευθερώνει επίσης δηλητηριώδη αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα, το οποίο μειώνει περαιτέρω τα αποθέματά μας σε οξυγόνο.
Πόσα χρόνια θα κερδίσετε εάν κόψετε το κάπνισμα στα 35 και στα 65
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine έδειξε ότι ένας καπνιστής που θα κόψει το τσιγάρο στα 35 του μπορεί να αναμένει να κερδίσει κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια ζωής, σε σύγκριση με το προσδόκιμο ζωής του εάν συνεχίσει να καπνίζει.
Και τα οφέλη παραμένουν ακόμα και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας καπνιστής που θα κόψει το κάπνισμα στα 65 του μπορεί να αναμένει να κερδίσει κατά μέσο όρο 1,7 χρόνια ενώ ένας 75χρονος μπορεί να προσθέσει 0,7 χρόνια.
«Το όφελος διακοπής δεν περιορίζεται σε νεαρούς και ενήλικες στην μέση ηλικία που καπνίζουν. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη και για τους ηλικιωμένους. Ενώ τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να φαίνονται χαμηλά σε απόλυτες τιμές, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του υπολειπόμενου προσδόκιμου ζωής ενός ατόμου», σημειώνουν οι ερευνητές.
* Πηγή: Vita