Έρευνα: Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 750.000 θανάτους ετησίως που θα μπορούσαν να αποτραπούν

Δημοσιεύτηκε στις 24/05/2024 11:51

Έρευνα: Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 750.000 θανάτους ετησίως που θα μπορούσαν να αποτραπούν

Αν δεν δοθεί προτεραιότητα στη δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής θα υπάρξει μια σταθερή αύξηση του παγκόσμιου αριθμού των θανάτων, που σήμερα ανέρχονται σε 4,95 εκατομμύρια ετησίως από λοιμώξεις που συνδέονται με την ικανότητα των μικροοργανισμών να επιβιώνουν παρά τις αντιμικροβιακές ουσίες.

Αυτό διαπιστώνουν οι συγγραφείς μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet».

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες και όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πάνω από 750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο.

Bρέφη, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες ασθένειες και χειρουργημένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο

Μετά από κάθε χειρουργείο, το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων προκαλεί πάντα ανησυχία

Οι συγγραφείς ζητούν επείγουσα παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την εξασφάλιση βιώσιμης πρόσβασης στα αντιβιοτικά μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την προώθηση των εμβολιασμών, της πρόσβασης σε ασφαλές νερό και αποχέτευση και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων, μειώνοντας έτσι τις λοιμώξεις και τη χρήση αντιβιοτικών.

Ανάγκη για νέα αντιβιοτικά και εμβόλια

Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν την επέκταση της πρόσβασης σε υπάρχοντα και νέα αντιβιοτικά, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές που χάνονται από βακτηριακές λοιμώξεις.

Τέλος, αναφέρονται στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε νέα αντιβιοτικά, εμβόλια και διαγνωστικά εργαλεία που να είναι προσιτά και προσβάσιμα στους ασθενείς που έχουν ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές προτείνουν φιλόδοξους αλλά εφικτούς παγκόσμιους στόχους για το 2030, που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2024.

Οι στόχοι αυτοί είναι η μείωση κατά 10% της θνησιμότητας από την μικροβιακή αντοχή με την κλιμάκωση των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας για την πρόληψη των λοιμώξεων και τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, η μείωση κατά 20% της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο, όπως για ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις που δεν απαιτούν αντιβιοτικά, και η μείωση κατά 30% της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ

in.gr