Επιστήμονες αναπτύσσουν ρινικό σπρέι που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον κοροναϊό στη ρίζα του
Ένα ρινικό σπρέι που ενδέχεται να μπορεί να καταστείλει τη λοίμωξη κοροναϊού από την πρώτη της εμφάνιση βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές, ήδη έχουν υπάρξει τα πρώτα υποσχόμενα αποτελέσματα από τη χρήση του σε νυφίτσες.
Με τις λοιμώξεις κοροναϊού να σημειώνουν ραγδαία αύξηση σε όλο τον πλανήτη, ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, όμως, οι ερευνητές δεν έχουν πάψει να αναζητούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης του φονικού ιού.
Τώρα, επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα προκαταρκτικών δοκιμών σε ένα μόριο που λειτουργεί σαν φάρμακο, αφού όπως λένε αλληλεπιδρά με τα κύτταρα της ρινικής κοιλότητας για να ενεργοποιήσει το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας.
Ενώ οι ανοσολογικές αποκρίσεις που προκαλούν τα εμβόλια εμπεριέχουν τη δημιουργία αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων εξειδικευμένων για την καταπολέμηση συγκεκριμένων παθογόνων, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια ευρεία γκάμα μικροβίων.
«Λειτουργεί σαν ασπίδα άμυνας, η οποία είναι ευρέως φάσματος και γενική», εξηγεί ο Ρομπέρτο Σολάρι, επισκέπτης καθηγητής στην ερευνητική ομάδα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στο Imperial College του Λονδίνου και σύμβουλος στην αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Ena Respiratory, η οποία και αναπτύσσει το μόριο που χρησιμοποιείται στο ρινικό σπρέι.
Πώς λειτουργεί
Ο Σολάρι πρόσθεσε ότι προκαλώντας το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτή η ουσία που αποκαλείται ΙΝΝΑ-051, ενεργοποιεί μια σειρά διαδικασιών που συμπεριλαμβάνουν την έκλυση κυτοκίνης, μιας πρωτεΐνης, που ενεργοποιεί τους μηχανισμούς που εμποδίζουν τον ιό από το να αναπαραχθεί εντός των κυττάρων.
Σε μελέτη που ακόμη δεν έχει διασταυρωθεί ερευνητικά, η ομάδα πίσω από την έρευνα, που περιλαμβάνει επιστήμονες του συστήματος δημόσιας υγείας της Αγγλίας, αποκάλυψε ότι χορήγησε ΙΝΝΑ-051 στις μύτες τριών ομάδων από έξι νυφίτσες η καθεμία, σε διαφορετικές δόσεις, ενώ ένα τέταρτο γκρουπ από έξι νυφίτσες έλαβε πλασέμπο. Οι νυφίτσες χρησιμοποιούνται συχνά στην έρευνα για τον κοροναϊό.
Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των ζωικών μελετών
Την ημέρα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του ΙΝΝΑ-051 (ή του πλασέμπο), η ομάδα εξέθεσε τις νυφίτσες στον νέο κοροναϊό και τα ζώα τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 12 ημέρες, κατά τις οποίες οι επιστήμονες έπαιρναν επίχρισμα από τη ρινική κοιλότητα και το λαιμό τους.
Πέντε ημέρες μετά την έκθεσή τους στον κοροναϊό, η ποσότητα του ιικού RNA – του γενετικού υλικού του ιού – που εντοπίστηκε στο επίχρισμα από τον λαιμό τους μειώθηκε κατά 96% στην περίπτωση εκείνων που είχαν λάβει ΙΝΝΑ-051 σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λάβει το πλασέμπο.
Τοξικολογικές εξετάσεις και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι πλέον απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν το ΙΝΝΑ-051 είναι πράγματι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον του ιού στους ανθρώπους.
Ο Σολάρι, που δεν ανήκει στους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι ένα ρινικό σπρέι που στηρίζεται σε ΙΝΝΑ-051 θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μερικές φορές την εβδομάδα ως προληπτικό μέτρο, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι επαγγελματίες υγείας και οι κάτοικοι των πιο σφοδρά πληγεισών περιοχών.
«Η ελπίδα μας είναι ότι θα μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ότι αν μειωθούν τα ιικά σωματίδια στη μύτη, θα μειωθεί και η μετάδοση – αν και αυτό δεν το έχουν ερευνήσει ακόμη», προσθέτει ο Σολάρι.
Πηγή: www.theguardian.com