Είναι η διατροφή του Ατλαντικού η νέα μεσογειακή…;

Δημοσιεύτηκε στις 12/03/2024 15:30

Είναι η διατροφή του Ατλαντικού η νέα μεσογειακή…;

Βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της βορειοδυτικής Ισπανίας και της βόρειας Πορτογαλίας, η διατροφή του Ατλαντικού χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση υγιεινών τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα τρόφιμα, παρόμοια με όσα περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να βελτιώνουν τη συνολική υγεία, όπως επιβεβαιώνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «JAMA Network Open».

Συγκεκριμένα, οικογένειες από την Ισπανία που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή για 6 μήνες υπό την καθοδήγηση διατροφολόγων, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνες που δεν την υιοθέτησαν.

Το μεταβολικό σύνδρομο αφορά μια σειρά θεμάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και σάκχαρο στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών προβλημάτων. Συνδέεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, με την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Διατροφή του Ατλαντικού Vs μεσογειακής

Όπως η μεσογειακή διατροφή, η διατροφή του Ατλαντικού δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων και θρεπτικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά κ.τλ. ενώ το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί και στα δύο είδη διατροφής.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαφορές.

Η «Atlantic diet» περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αμυλούχων υδατανθράκων, όπως ψωμί και πατάτες.

Πέρα από το ίδιο το φαγητό, οι τεχνικές μαγειρέματος στη διατροφή του Ατλαντικού δεν περιλαμβάνουν το τηγάνισμα αλλά περιορίζονται σε «απλές» μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το ψήσιμο στη σχάρα.

Αξίζει να ακολουθήσω αυτή τη διατροφή;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, η διατροφή του Ατλαντικού θα μπορούσε, όπως είπαμε, να βελτιώσει δείκτες που προστατεύουν τη μεταβολική υγεία και την υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδηλώνουν πως η εν λόγω διατροφή θα μπορούσε συγκεκριμένα να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης ποικίλων προβλημάτων υγείας. Συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Συνολικά, μιλάμε για μια αντιφλεγμονώδη διατροφή που μάλλον αξίζει κανείς να δοκιμάσει, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα δεδομένου ότι μιλάμε για μια σύντομη περίοδο παρακολούθησης των συμμετεχόντων. Όπως και να έχει, οποιαδήποτε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, υγιεινές πηγές λιπαρών, όσπρια και πρωτεΐνες στις κατάλληλες ποσότητες θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία.

Είτε πρόκειται λοιπόν για τη μεσογειακή διατροφή είτε για τη διατροφή του Ατλαντικού είτε για κάποιον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες και προτιμήσεις, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να είναι θετικά», κατέληξαν οι επιστήμονες.

πηγή: vita.gr