Εφαρμογή που έφτιαξαν ερευνητές του ΑΠΘ μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Δημοσιεύτηκε στις 09/04/2020 09:28

Εφαρμογή που έφτιαξαν ερευνητές του ΑΠΘ μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Μια δωρεάν εφαρμογή που έφτιαξαν Έλληνες ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για την εφαρμογή ThessHF για smartphone ή tablet (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε λογισμικό Android) η οποία αποτελεί μία υπηρεσία υπενθύμισης και εκπαίδευσης, ένα «προσωπικό ημερολόγιο» κάθε ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, την εφαρμογή διαθέτει χωρίς χρέωση στους ασθενείς η Γ΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (www.hcs.gr) ή της ιστοσελίδας www.thesshf.com.

Στόχος είναι το app αυτό να αποτελέσει έναν ψηφιακό βοηθό, που θα προσφέρει δύναμη στους ασθενείς και θα τους υπενθυμίζει να είναι συνεπείς, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τη νόσο τους.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν μια πολυάριθμη και ευπαθή ομάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αυτοδιαχείριση της νόσου από τον/την ασθενή σε καθημερινή βάση, χωρίς τη συχνή παρουσία του/της στις δομές υγείας, ειδικά λόγω των νέων συνθηκών, κρίνεται αναγκαία και σωτήρια.

Βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ThessHF είναι τα εξής:

Ασθενοκεντρικός χαρακτήρας – πρωταγωνιστής ο/η ασθενής.
Ειδική για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Σχεδιασμένη στο Android Studio για smartphones με λογισμικό Android.
Τρία λεπτά για την καρδιά: καθημερινή καταγραφή σωματικού βάρους, αρτηριακής πίεσης και δύσπνοιας.
Επιπλέον δυνατότητα καταγραφής: οιδημάτων κάτω άκρων, καρδιακών σφύξεων, κορεσμού οξυγόνου, διάθεσης και γλυκόζης αίματος.
Παρότρυνση για επικοινωνία με τον/τη θεράποντα ιατρό σε περίπτωση ακραίων τιμών ή μεταβολών.
Ιστορικό καταγεγραμμένων τιμών με τη μορφή πινάκων και γραφημάτων.
Εκπαιδευτικά Quiz.
Υπενθύμιση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής.
Καταγραφή της συμμόρφωσης του/της ασθενούς με την αγωγή.
Η εφαρμογή έχει διατεθεί και χρησιμοποιείται πιλοτικά από ασθενείς του Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον/τη θεράποντα ιατρό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον επικουρικά και να συμβάλει στη βέλτιστη διαχείριση της συνολικής κατάστασης του/της ασθενούς.

Την ομάδα που δημιούργησε και εξέλιξε την εφαρμογή ThessHF αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Μπακογιάνης, διδάκτωρ ΕΚΠΑ, ειδικευόμενος καρδιολογίας, Δημήτριος Μουσελίμης, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, Αναστάσιος Τσαρουχάς, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, και Βασίλειος Βασιλικός, καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ.

© Πηγή: In.gr