Δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ταμάμ μετά τις κραιπάλες των γιορτών

Δημοσιεύτηκε στις 26/12/2024 13:45

Δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ταμάμ μετά τις κραιπάλες των γιορτών

Όλοι ξέρουμε ότι στις γιορτές το παρακάνουμε λίγο στο φαγητό – και καλά κάνουμε. Ωστόσο, επειδή πλησιάζουν και τα τραπέζια της Πρωτοχρονιάς, καλό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα. Για αυτό ακολουθούν δύο συνταγές, υγιεινές και ελαφριές, που έφτιαξε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα του «Buongiorno» – ταμάμ για μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων.

Buddha bowl με κοτόπουλο, λαχανικά και noodles

Τα υλικά

200 γρ. noodles ρυζιού
1 κσ. μέλι
150 ml σόγια
2 κσ. λευκό ξύδι
100 γρ. φυστικοβούτυρο
400 γρ.στήθος κοτόπουλο
50 γρ. τζίντζερ
2 φρέσκα κρεμμύδια
3 κόκκινες πιπεριές τσίλι
2 καρότα
100 γρ. κουνουπίδι
80 γρ. αρακά
1 ματσάκι κόλιανδρος

Για το σερβίρισμα:
50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
1 αγγούρι
1 αβοκάντο

Το μυστικό

Σύμφωνα με τον σεφ, όταν το buddha bowl είναι έτοιμο, δεν τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλλά τα τρώμε ένα ένα.

Η διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε τα noodles ρυζιού και προσθέτουμε καυτό νερό από τον βραστήρα.

Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι, λίγο πιπεριά τσίλι και λίγο κόλιανδρο.

Προσθέτουμε λίγο σόγια και με αυτόν τον τρόπο έχουμε φτιάξει τη βάση του buddha bowl.

Μετά έχουμε δύο επιλογές: ή στο μπολ στημάρουμε τα λαχανικά ή απλά τα έχουμε βράσει από πριν – στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαμε με τη δεύτερη επιλογή.

Για το dressing:
Σε ένα μίξερ βάζουμε φυστικοβούτυρο, σόγια, μέλι, λίγο ξύδι, λίγο σησαμέλαιο και ανακατεύουμε.

Για το κοτόπουλο:
Το κοτόπουλο, αφού το έχουμε βράσει, το περιχύνουμε με το dressing. Αν δεν το θέλουμε βραστό, τότε βάζουμε πάνω από το κοτόπουλο το dressing και το ψήνουμε στον φούρνο.

Στήσιμο buddha bowl:
Αφού τα noodles είναι έτοιμα τα βάζουμε ως βάση στο πιάτο.

Και μετά παίρνουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά – αρακά, καρότα, κουνουπίδι- και τα τοποθετούμε γύρω – γύρω πάνω στα noodles..

Τέλος περιχύνουμε το dressing πάνω από όλα τα υλικά.

Σαλάτα κινόα με λαχανικά και τόνο

Τα υλικά

500 γρ. τόνος σε ηλιέλαιο
300 γρ. κινόα
400 γρ. ντοματίνια
50 γρ. μαύρες ελιές
2 πράσινες πιπεριές
100 γρ. κάπαρη
χυμό από 2 λεμόνια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι βασιλικό
2 κ.σ. μηλόξιδο
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Επειδή η κινόα πρέπει να είναι τραγανή, δεν τη βράζουμε αλλά τη μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για περίπου 1,5 λεπτό.

Η διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνομαι λίγο νερό και προσθέτουμε λευκή και μαύρη κινόα. Τη μουλιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό.

Σουρώνουμε τη κινόα και όπως είναι ζεστή τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Αμέσως μετά προσθέτουμε: το σέλινο, την πιπεριά, τα ντοματίνια, τις ελιές, τον βασιλικό, την κάπαρη, το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Τέλος προσθέτουμε από πάνω τον τόνο και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα.

© Πηγή: In.gr