Διατροφή: Τα πλούσια σε ηλεκτρολύτες τρόφιμα – Ποια είναι
Όταν ακούτε ηλεκτρολύτες πιθανόν σκέφτεστε αναβράζοντα δισκία ή χρωματιστά ροφήματα που πίνουν οι αθλητές. Ωστόσο οι ηλεκτρολύτες δεν είναι μόνο για αθλητές και τα ροφήματα αυτά δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο να τους λάβουμε, καθώς περιέχονται φυσικά σε πολλές τροφές.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες. Πρόκειται μέταλλα που φέρουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο, όπως το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλλιο, ο φώσφορος. Οι ηλεκτρολύτες είναι περισσότερο γνωστοί για τον βασικό ρόλο που παίζουν στην σωστή ενυδάτωση, αλλά είναι επίσης απαραίτητοι για βασικές σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία των νεύρων και των μυών, η έκκριση ορμονών και η ισορροπία του pH στο αίμα.
Μέσα στην ημέρα μας χάνουμε αναπόφευκτα ηλεκτρολύτες όταν χάνουμε υγρά, ιδρώτα και ούρα, αλλά και καθώς αναπνέουμε.
Είναι απαραίτητο να τους αναπληρώνουμε, όχι μόνο όταν κάνουμε έντονη άσκηση αλλά και γενικότερα, πόσο μάλλον το καλοκαίρι που η θερμοκρασία μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο και ως εκ τούτου έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για την αναπλήρωση τους.
Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι μπορείτε να λάβετε ηλεκτρολύτες εύκολα μέσα από νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα.
Οι τροφές που είναι φυσικοί ηλεκτρολύτες
Μπανάνες
Το αγαπημένο αυτό φρούτο είναι γεμάτο κάλιο, αλλά παρέχει και μια σημαντική ποσότητα μαγνησίου και φωσφόρου.
Οι μπανάνες δεν βρίσκονται τυχαία στην γραμμή τερματισμού κάθε δρομικού αγώνα, καθώς εκτός από την μεγάλη τους περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, παρέχουν και υδατάνθρακες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το σώμα και το μυαλό.
Για τους λόγους αυτούς μια μπανάνα πρόκειται για το κατάλληλο σνακ πριν και μετά από μια προπόνηση!
Γιαούρτι
Αν σκεφτούμε ότι ένα κεσεδάκι γιαούρτι μας παρέχει περίπου 173mg ασβεστίου, 220mg νατρίου, 212mg φωσφόρου και 56mg καλίου μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι μια πλούσια πηγή ηλεκτρολύτων.
Αν επίσης σκεφτούμε και την περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, η οποία μας κρατάει χορτάτους για ώρες, το γιαούρτι γίνεται από τα αγαπημένα μας τρόφιμα.
Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει σε ικανοποιητική ποσότητα δύο πολύ σημαντικά χημικά στοιχεία, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
Το φυλλώδες λαχανικό περιέχει επίσης σίδηρο, φυλλικό οξύ, και βιταμίνες Α, Β και Ε, αποτελώντας έτσι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, το οποίο ταιριάζει απόλυτα σε αλμυρά πιάτα αλλά ακόμη και σε smoothies.
Καρπούζι
Ενώ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες, το καρπούζι είναι μοναδικό και αυτό γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.
Μια κούπα καρπούζι μας προσφέρει μια καλή ποσότητα καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
Βρώμη
Μπορεί να εκπλήσσεστε αλλά μόλις μισή κούπα βρώμης μπορεί να μας προσφέρει περίπου μια καλή ποσότητα φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου.
Σκεφτείτε να συνδυάσετε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μαζί με βρώμη αλλά και φρούτα για να λάβετε πολλούς ηλεκτρολύτες.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο δεν έχουν λάβει αδίκως τόση προσοχή, αφού είναι πλούσια σε κάλιο αλλά και σε μαγνήσιο.
Εκτός από την περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού.
Λεμόνι
Έχετε πολλούς λόγους να αγαπάτε τα λεμόνια καθώς είναι πλούσια σε κάλιο και φώσφορο, αλλά περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσουμε τα λεμόνια, να φτιάξουμε μια δροσιστική λεμονάδα, να τα στήψουμε σε μια γευστική σαλάτα ή σούπα.
Καρύδα
Η καρύδα και κυρίως το νερό της, είναι γεμάτα φώσφορο και νάτριο, αποτελώντας μια φοβερή επιλογή όταν θέλετε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
Προσθέστε το νερό της καρύδας σε ένα δροστιστικό smoothie μαζί με χυμό λεμονιού και σπανάκι!
Αλάτι
Το αλάτι περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο και κάλιο, αποτελώντας μια καλή πηγή ηλεκτρολυτών.
Ενώ το προσθέτουμε καθημερινά στα πιάτα μας, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα αλατιού που καταναλώνεται κυρίως αν έχετε ιστορικό με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ή αν απλά θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση του.
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να εξετάσετε τον τρόπο που θα προσλαμβάνετε τους ηλεκτρολύτες.
Πηγή: Vita