Διατροφή: Γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινάμε το γεύμα από τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες

Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2024 11:23

Διατροφή: Γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινάμε το γεύμα από τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες

Δεν είναι μόνο το είδος των τροφών που καταναλώνουμε που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και το μεταβολισμό μας, αλλά και η σειρά με την οποία τις καταναλώνουμε.

Αυτό υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει η Washington Post, σύμφωνα με το οποίο αυξανόμενος αριθμός μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν η κανάλωση λαχανικών προηγείται της λήψης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το το ψωμί ή τα ζυμαρικά, βελτιώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την αίσθηση της πληρότητας. Ορισμένες μάλιστα προκαταρκτικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η σχετική σειρά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην απώλεια βάρους.

«Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους ούτε να νηστεύουν ούτε να παραλείπουν γεύματα ή να αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη τροφών», δήλωσε σχετικά ο Domenico Trico, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, ο οποίος μελετά τη σχέση διατροφής και διαβήτη. «Απλώς λέμε να τρώνε τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στην αρχή του γεύματος».

Είναι αρκετές, αν και όχι μεγάλης έκτασης, οι μελέτες που συνηγορούν στη διατροφική αυτή διαπίστωση.

Τι δείχνουν οι μελέτες
Κάποιες από αυτές δείχνουν ότι η κατανάλωση πρώτα των λαχανικών μπορεί να κάνει το σώμα να εκκρίνει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που σχετίζεται με την αίσθηση κορεσμού (σ.σ. η GLP-1 είναι η ορμόνη την οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να μιμούνται δημοφιλή φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη).

Ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη ότι η έναρξη του γεύματος με λαχανικά ή πρωτεΐνες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, μια πρόδρομη κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σε ιαπωνική μελέτη, όπου το ρύζι είναι βασικό διατροφικό προϊόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έτρωγαν τα λαχανικά πριν από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα επί δυο χρόνια, παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με όσους δεν εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη στρατηγική.

Δεν υπάρχει κάποια ενιαία προσέγγιση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας επ’ αυτών, αλλά είναι αρκετές οι μελέτες που συνδέουν τη σειρά κατανάλωσης των φαγητών με τα επίπεδα σακχάρου και ορμονών.

Τι συνιστούν οι ειδικοί σε όσους τρώνε τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
Οι ειδικοί που αναφέρονται στο άρθρο θεωρούν πως όσοι τρώνε συστηματικά τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (ας πούμε, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και τρόφιμα με ζάχαρη), υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που μπορούν να κάνουν ώστε να μετριάσουν τις συνέπειες στη μεταβολική τους υγεία. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται, μπορούν να τις δουν πατώντας εδώ.

ethnos.gr