Διάγνωση με καθυστέρηση μέχρι και 9 χρόνια για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2022 09:52

Διάγνωση με καθυστέρηση μέχρι και 9 χρόνια για την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Πόνος στη μέση που κρατά πάνω από τρεις μήνες, δυσκαμψία στις αρθρώσεις το πρωί που μειώνεται σταδιακά ως το βράδυ ή πόνος στις αρθρώσεις ύστερα από αρκετή ώρα ακινησίας, είναι συμπτώματα που πρέπει να μας στείλουν στον ρευματολόγο και όχι σε γιατρό κάποιας άλλης ειδικότητας.

Τα συμπτώματα αυτά, παραπέμπουν σε αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται σε νέα άτομα κάτω των 45 ετών, συχνότερα σε άνδρες. Προσβάλει το 0,7-1% των ενηλίκων στην Ελλάδα και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 20-45 ετών.

Όμως η διάγνωση δεν γίνεται πάντα έγκαιρα, καθώς μόνο το 10% των ασθενών απευθύνονται στον ρευματολόγο, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να περιμένουν ακόμη και 9 χρόνια μέχρι να διαπιστώσουν από τι πραγματικά πάσχουν.

Τα παραπάνω τόνισαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) και Διευθύντρια ΕΣΥ, Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», ρευματολόγος, Ευαγγελία Καταξάκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Στρατιωτικός Ιατρός ε.α. Δημήτριος Καρόκης και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν» και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη  σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας στις 8 Μαΐου 2022.

Όπως ανέφερε η κ. Ευαγγελία Καταξάκη, «Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική νόσος, η οποία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα χρόνιο πόνο, μείωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.  Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) θεωρεί σημαντικές τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού δεδομένου ότι η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη και ορθή αντιμετώπισή τους μπορεί να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε αναπηρία».

Διαβάστε επίσης: Μείωση του πόνου κατά 50% στους ρευματοπαθείς με ασκήσεις

«Όμως μόνο το 10% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος τους, ενώ 85% απευθύνονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και 5% σε κανένα γιατρό. Επιπλέον 37% των ασθενών ουδέποτε κατά την πορεία της νόσου τους επισκέπτονται ρευματολόγους. Από τους ρευματολόγους γίνεται ορθή διάγνωση, όμως από τους μη ρευματολόγους η σωστή διάγνωση αφορά μόλις το 20% των ασθενών», σύμφωνα με τον κ. Δημ. Καρόκη, αντιπρόεδρο της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ, ρευματολόγο εξειδικευμένο στους μυοσκελετικούς υπερήχους. Ο κ. Καρόκης τόνισε ότι «H  αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται σε νέα άτομα κάτω των 45 ετών, συχνότερα σε άντρες. Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο ξεκινά η νόσος και το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει λόγο παραπομπής στον ειδικό γιατρό ρευματολόγο, είναι ο φλεγμονώδης οσφυϊκός πόνος,  δηλαδή οσφυαλγία διαρκείας πάνω από 3 μήνες, που ξυπνά τον ασθενή κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία ή δυσκαμψία μετά την ανάπαυση και ανακουφίζεται με την κίνηση-δραστηριότητα.

Δυστυχώς, υπάρχει διεθνώς μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση, που φτάνει μέχρι και τα 9 χρόνια, λόγω μη έγκαιρης αναγνώρισης των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της νόσου. Μόνο 10% των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος τους, ενώ 85% απευθύνονται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και 5% σε κανένα γιατρό. Επιπλέον 37% των ασθενών ουδέποτε κατά την πορεία της νόσου τους επισκέπτονται ρευματολόγους. Από τους ρευματολόγους γίνεται ορθή διάγνωση, όμως από τους μη ρευματολόγους η σωστή διάγνωση αφορά μόλις το 20% των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή εγκατάστασης μόνιμων βλαβών και της επακόλουθης αναπηρίας, καθώς σήμερα διαθέτουμε πολύ ισχυρά θεραπευτικά όπλα, που αναστέλλουν τη φλεγμονώδη διαδικασία, αποτρέπουν τις μόνιμες βλάβες και βελτιώνουν εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Διαβάστε επίσης: Αδιάγνωστοι πολλοί ασθενείς με ρευματικές παθήσεις

Η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν» και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, υπογράμμισε την ανάγκη για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας σχετικά με την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα επισημαίνοντας πως: «είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη προκαλώντας έντονους πόνους κυρίως στη μέση επηρεάζοντας δραματικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Προσβάλει το 0,7-1% των ενηλίκων στην Ελλάδα και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία από 20-45 έτη. Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση, αλλά και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Χρέος της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των Συλλόγων Ασθενών είναι η ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και της πολιτείας για την σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση».

in.gr