Βιταμίνες: Οι πιο σημαντικές για την υγεία της καρδιάς

Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2024 15:15

Βιταμίνες: Οι πιο σημαντικές για την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τον νούμερο ένα λόγο θνησιμότητας παγκοσμίως. Ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, μια ανθυγιεινή διατροφή βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των υπόπτων.

Για καλή μας τύχη όμως υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφίμων στις οποίες μπορείτε να επικεντρωθείτε για να κρατήσετε τις καρδιακές παθήσεις μακριά, και μια τέτοια ομάδα είναι οι βιταμίνες.

Πώς βοηθούν την καρδιά οι βιταμίνες;

Όπως κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό, έτσι και οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, υποστηρίζοντας διάφορες λειτουργίες.

Πιο συγκεκριμένα οι βιταμίνες συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της συσσώρευσης επιβλαβών ουσιών στις αρτηρίες, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Παράλληλα οι βιταμίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, εξασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε την σημασία της επαρκούς πρόσληψης μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων. Ποιές είναι όμως αυτές οι βιταμίνες;

Οι κατάλληλες βιταμίνες για την καρδιά

Βιταμίνη D

Σύμφωνα με μελέτη τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ενώ η έκθεση στον ήλιο είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μπορείτε παράλληλα να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως το συκώτι και τους κρόκους αυγών για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D.

Βιταμίνη Β6

Μία από τις βασικές βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει υγιές. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αναφέρει μελέτη.

Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός τύπου αμινοξέος που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα ψάρια, τα φιστίκια, η βρώμη, οι μπανάνες, το γάλα, η σόγια είναι μερικές από τις καλές πηγές βιταμίνης Β6.

Βιταμίνη Β12

Ακριβώς όπως και η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με μια κατάσταση που ονομάζεται υπερομοκυστεϊναιμία, οι πιθανότητες της οποίας μπορούν να μειωθούν με την κατάλληλη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β12, αναφέρει μελέτη.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ψάρια, γάλα, τυρί, αυγά και κρέας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τη διατήρηση της συνολικής σας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προστασία των αρτηριακών τοιχωμάτων από βλάβες, μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Επιλέξτε να προσθέσετε στη διατροφή σας εσπεριδοειδή, πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες και μαύρα φραγκοστάφυλα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και βελτιώνει τη συνολική υγεία των αγγείων διατηρώντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Μια μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το κουκουνάρι, το αβοκάντο, το φυστικοβούτυρο, τα ψάρια και οι κόκκινες πιπεριές, είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Κ

Σημαντική για την πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ βοηθά επίσης στην πρόληψη της ασβεστοποίησης των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Μια μελέτη αναφέρει πως η βιταμίνη Κ φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, ειδικά σε άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Πηγή: VITA