Άτομα με παράλυση μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να περπατήσουν ξανά

Δημοσιεύτηκε στις 31/10/2024 16:45

Άτομα με παράλυση μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να περπατήσουν ξανά

Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της Νέας Υόρκης, το Northwell Health, αναπτύσσει βιοηλεκτρική τεχνολογία που επιτρέπει στους παράλυτους ασθενείς να κινούνται.

Η βιοηλεκτρική τεχνολογία αξιοποιεί τα ηλεκτρικά σήματα του ίδιου του σώματος, ώστε να επικοινωνεί σωστά με το νευρικό σύστημα. Ένας παράλυτος ασθενής που συνδέεται με μια βιοηλεκτρική συσκευή μπορεί να αισθάνεται, ακόμη και να κινείται. Το νοσοκομείο έχει ήδη δεχθεί έναν απίστευτο αριθμό αιτήσεων από ασθενείς για την εφαρμογή της τεχνολογίας.

Ελπίδες για άτομο με παράλυση: Σε λίγα χρόνια μπορεί να περπατήσει ξανά

«Είχαμε έναν ασθενή με το όνομα Κέβιν… παράλυσε τελείως από τον λαιμό και κάτω μετά την κατάδυση σε μια πισίνα», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Northwell, Michael Dowling.

Ο Keith Thomas, ένας άνδρας που ζει με παράλυση, μπορεί να πιάσει, να σηκώσει και να πιει με επιτυχία ένα φλιτζάνι μετά από μια κλινική δοκιμή / Φωτογραφία: Northwell Health

ΕΛΠΙΔΑ

«Λόγω των τεχνολογιών που έχουμε αναπτύξει στο Northwell, για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτός ο ασθενής μπορεί να κινήσει τα χέρια του… Όταν αγγίζετε τα χέρια του, έχει μια κάποια αίσθηση του αγγίγματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι με παράλυση θα περπατήσουν ξανά».

Ο τελικός στόχος είναι η συσκευή να είναι φορητή και αρκετά απλή στη χρήση, ώστε ο ασθενής να μπορεί να τη μεταφέρει οπουδήποτε, αντί να τη χρησιμοποιεί μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο Dowling -που είπε ότι δεν θα ήταν ζωντανός χωρίς τη σημερινή ιατρική τεχνολογία– πιστεύει ότι η καινοτομία έχει κάνει αυτή την εποχή την καλύτερη για να ζούμε στον κόσμο.«Έχω μια καρδιακή πάθηση.

Έχω τρία στεντ. Αν είχα το πρόβλημα αυό στη δεκαετία του 1970, δεν θα ήμουν εδώ τώρα γιατί είχα ένα τεράστιο μπλοκάρισμα. Όταν μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο πριν από δέκα χρόνια, μέσα σε δέκα λεπτά εντόπισαν ένα πρόβλημα και 40 λεπτά αργότερα έκανα τρία στεντ και βγήκα έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε τώρα γιατί αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε πριν από 50 χρόνια», κατέληξε.

Φωτογραφία: Northwell Health

Ιατρική καινοτομία στη Νέα Υόρκη

Το Northwell είναι μόνο ένα από τα πολλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη που κάνουν πραγματικότητα την επιστημονική φαντασία.

Νωρίτερα φέτος, το NYU Langone έγινε ένα από τα πρώτα νοσοκομεία στον κόσμο που μεταμόσχευσαν ένα όργανο ζώου σε άνθρωπο και το πρώτο που ολοκλήρωσε μια διπλή μεταμόσχευση που έδωσε σε έναν ασθενή τόσο μια τεχνητή καρδιακή αντλία όσο και ένα νεφρό χοίρου. Το νεφρό είχε τροποποιηθεί γενετικά για να μοιάζει περισσότερο με ανθρώπινο.

Η Lisa Pisano, η 54χρονη ασθενής του Langone, δεν ήταν καλή υποψήφια για μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων επειδή αντιμετώπιζε πολλές χρόνιες παθήσεις. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η διπλή μεταμόσχευση παρέτεινε τη ζωή της.

Startup εταιρείες στη «μάχη» για καλύτερες θεραπείες

Εν τω μεταξύ, μια σειρά από startups εταιρείες με έδρα τη Νέα Υόρκη επικεντρώνονται στη βελτίωση του λογισμικού και της τεχνολογίας στο οποίο βασίζονται οι γιατροί για τη θεραπεία ασθενών.

Η Tempus με έδρα το Midtown συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων κλινικών και μοριακών δεδομένων από ασθενείς στον κόσμο. Αναλύει τα νοσούντα κύτταρα κάθε ασθενούς για να βοηθήσει τους γιατρούς να καθορίσουν ποιες θεραπείες και φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση καταστάσεων όπως ο καρκίνος και οι μυοκαρδιοπάθειες.

Η Flatiron Health επικεντρώνεται στη δημιουργία λογισμικού που συνδέει ερευνητικά ινστιτούτα για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με την ελπίδα να παρέχουν στους ασθενείς την πιο επικαιροποιημένη φροντίδα και να ενημερώνουν τους γιατρούς για τις επιτυχημένες θεραπείες που έχουν χρησιμοποιήσει οι συνάδελφοί τους.

Το Komodoo Health in Flatiron βοηθά τους ασθενείς να βρουν τους καλύτερους παρόχους και επιλογές θεραπείας στην περιοχή τους, προσφέροντας έναν χάρτη με λεπτομερείς πληροφορίες για τους παρόχους και τις θεραπείες που προσφέρουν.

Αυτές οι προσπάθειες ενισχύονται από τις δημόσιες επενδύσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία επενδύει 150 εκατομμύρια δολάρια -τα περισσότερα από οποιαδήποτε πολιτεία- σε ένα ερευνητικό κέντρο κυττάρων και γονιδιακής θεραπείας στο Long Island.

Είναι το πιο πρόσφατο βήμα για τη δημιουργία ενός «Κόμβου Καινοτομίας» 430 εκατομμυρίων δολαρίων που θα επικεντρωθεί στην επεξεργασία γονιδίων ή στη διόρθωση μεταλλάξεων -μια επιστήμη που υπόσχεται κάποια μέρα να θεραπεύσει τον καρκίνο, την κυστική ίνωση και τις καρδιακές παθήσεις.

«Είμαστε πρωτοπόροι στη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, μια νέα μορφή ιατρικής θεραπείας που αλλάζει το παιχνίδι, επιδιορθώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρα και σκοτώνοντας αυτά που έχουν μεταλλαχθεί σε όγκους», δήλωσε η Hochul την περασμένη Τρίτη.

Πηγή: oloygeia.gr