Ασπαρτάμη: Πότε θα κριθεί αν είναι καρκινογόνος ουσία – Τι λέει η Ματίνα Παγώνη
Σάλος έχει προκληθεί σχετικά με τη χρήση της ασπαρτάμης, ενός από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά παγκοσμίως, αφού εντείνεται η ανησυχία αν πρόκειται για καρκινογόνο ουσία.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και τον Guardian, η ετυμηγορία του IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο), ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.
Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», αυτό θα συμβεί την ίδια ημέρα με τις συστάσεις της JEFCA, που είναι η κοινή επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), αναφορικά με τις ποσότητες ασπαρτάμης (ενδεχομένως και άλλων τεχνητών γλυκαντικών) που μπορεί κανείς να καταναλώνει με ασφάλεια.
Από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας βάρους 60 κιλών θα πρέπει να πίνει από 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον IARC, στην αξιολόγησή του η οποία οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα έχει συμπεριλάβει περισσότερες από 7.000 επιστημονικές αναφορές και 1.300 σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατύπωση που δείχνει να έχει επιλέξει έχει στόχο να εντείνει το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ακόμα περισσότερων ερευνών, ώσπου να υπάρξει οριστικό και μη αμφισβητήσιμο συμπέρασμα για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τις αρμόδιες αρχές.
Οι κατευθυντήριες γραμμές από τον ΠΟΥ
Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών με αποδέκτες τους καταναλωτές, συμβουλεύοντάς τους, μεταξύ άλλων, να μην κάνουν χρήση εναλλακτικών γλυκαντικών, πέραν της ζάχαρης, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Η ανακοίνωση αυτή είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα συμβεί και με το πόρισμα του IARC, καθώς οι άμεσα θιγόμενοι βρίσκονται ήδη στα… κάγκελα, ενώ υπενθυμίζουν και άλλες υποθέσεις που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει άσκοπη (όπως ισχυρίζονται) ανησυχία.
Πώς αντέδρασαν οι εταιρείες
Οι αντιδράσεις σε σχέση με την αναμενόμενη ανακοίνωση του IARC ήταν άμεσες και ήρθαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών που χρησιμοποιούν ασπαρτάμη στα σκευάσματά τους, όπως στα αναψυκτικά διαίτης.
Αντίδραση υπήρξε και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γλυκαντικών (ISA).
Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας, Φράνσις Χαντ – Γουντ, έσπευσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της IARC: «Δεν πρόκειται για ένα σώμα που ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων και η αξιολόγησή του αναφορικά με την ασπαρτάμη δεν είναι επιστημονικά ολοκληρωμένη, ενώ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευρέως μη αναγνωρισμένη έρευνα», υποστήριξε.
Η Κέιτ Λότμαν, CEO της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Αναψυκτικών «καυτηρίασε» τη «διαρροή» και σημείωσε ότι αυτή «θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές και να τους οδηγήσει στην αχρείαστη κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ζάχαρης αντί για σκευάσματα που περιέχουν μηδενικές ή πολύ μικρές ποσότητες».
Τι είπε η Ματίνα Παγώνη
H Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA για το ζήτημα της ασπαρτάμης, τόνισε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις, ενώ ο ΠΟΥ αναμένει μία μεγάλη μελέτη που θα δείξει τι πραγματικά ισχύει.
«Ο ΠΟΥ είχε κάποιες ενδείξεις εδώ και ένα μήνα από μία επιτροπή, ότι τα πράγματα με την ασπαρτάμη δεν πάνε καλά. Προς το παρόν υπάρχουν ενδείξεις», δήλωσε.
Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως η είδηση αυτή έχει σπείρει τον πανικό στον κόσμο, με την ίδια να συμβουλεύει πως θα πρέπει να αναμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα της μελέτης.
«Ο κόσμος έχει θορυβηθεί. Δεν χρειάζεται πανικός, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα», κατέληξε.
in.gr