Ανθεκτικά βακτήρια: Ποια υπάρχοντα φάρμακα τα εξολοθρεύουν καλύτερα από αντιβιοτικά

Δημοσιεύτηκε στις 15/03/2024 12:45

Ανθεκτικά βακτήρια: Ποια υπάρχοντα φάρμακα τα εξολοθρεύουν καλύτερα από αντιβιοτικά

Η ανάδυση φαρμακο-ανθεκτικών βακτηρίων αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που θα πολεμούν τα… επίμονα βακτήρια είναι μια άκρως χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος διαδικασία.

Προσπαθώντας να βρουν λύση σε αυτό το «οικουμενικό» πρόβλημα ερευνητές της Σχολής Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδύασαν υπολογιστικές τεχνικές καθώς και μικροβιολογικές προσεγγίσεις προκειμένου να ανακαλύψουν πιθανά υπάρχοντα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά βακτηριακές λοιμώξεις.

Ενάντια σε άκρως επικίνδυνα βακτήρια
Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Infectious Diseases», ανακάλυψαν ότι μια κατηγορία στεροειδών φαρμάκων που σήμερα χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Ηormone Replacement Therapy – HRT) μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηρίου E. coli το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις αλλά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων φάνηκε επίσης ότι μπορεί να «εξολοθρεύσει» το υπερ-βακτήριο MRSA ( Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) το οποίο αποτελεί έναν από τους κυριότερους και φονικότερους βακτηριακούς «εχθρούς» εντός νοσοκομείων.

Πρόσδεση σε πρωτεϊνικό σύμπλοκο-«κλειδί»
Οπως είδαν οι ερευνητές, τα φάρμακα αυτά έχουν την ικανότητα να προσδένονται σε ένα πρωτεΐνικό σύμπλοκο (cytochrome bd) το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την επιβίωση διαφορετικών ειδών βακτηρίων που προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Αναμένουν ότι τα στεροειδή θα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική στα συμβατικά αντιβιοτικά τα οποία γίνονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις.

Προς ανακάλυψη φαρμάκων και για άλλα βακτήρια
Ο δρ Μαρκ Σέφερντ, λέκτορας Μικροβιακής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης ανέφερε ότι «αυτές οι συναρπαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στην πρόοδο της έρευνας σχετικά με νέες αντιμικροβιακές θεραπείες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η ισχυρή πειραματική προσέγγιση που αναπτύξαμε μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη φαρμάκων τα οποία θα στοχεύουν και άλλες βακτηριακές πρωτεΐνες πολεμώντας έτσι ένα μεγάλο εύρος ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων».  IN