Ανταλάσσοντας την παιδική ηλικία με αντιρυτιδικές κρέμες

Αυτή η στιχομυθία που ανέφερε μία μητέρα στο The Independent μπορεί να φαίνεται εξωφρενική, αλλά αποτελεί μία πραγματικότητα για πολλά παιδιά της λεγόμενης Gen Alpha (Γενιάς Άλφα), δηλαδή της γενιάς παιδιών που έχουν γεννηθεί μετά το 2010.
Σίγουρα το μακιγιάζ αποτελούσε πάντα ένα φυσιολογικό μέρος του παιχνιδιού για τα μικρά κορίτσια, που έπαιζαν με το κραγιόν της μαμάς ή με τα χρωματιστά παιδικά καλλυντικά.
Αλλά κάτι είναι διαφορετικό για τα παιδιά από την γενιά Alpha.
Τα «Sephora kids»
Μάλιστα έχουν γίνει γνωστά στα social media ως «Sephora kids», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τρέχουσα τάση των παιδιών, των προέφηβων και των εφήβων που έχουν απόλυτη εμμονή με την περιποίηση της επιδερμίδας.
@extensionbarla Come to @sephora with my 9 year who knows how to act and puts stuff back when she is at #sephora ♬ original sound – Extension Bar LA
Τα γενέθλια με θέμα την ομορφιά έχουν γίνει βασικό στοιχείο στα πάρτι της Gen Alpha και εγώ τα μποϊκοτάρω.
Η Sephora, η Glossier και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης ομορφιάς στις ΗΠΑ φέρονται να «φιλοξενούν» πάρτι γενεθλίων για παιδιά – έστω και ανεπίσημα.
Οι μητέρες έχουν υποστηρίξει ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν περιστροφές στην καρέκλα μακιγιάζ, να παρακολουθήσουν μαθήματα μακιγιάζ στο κατάστημα και να φύγουν με τσάντες δώρων γεμάτες με δείγματα μάρκας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν την επιδημία «Sephora kids», καθώς οι μάρκες ομορφιάς και οι προεφηβικές επιρροές μάχονται για την προσοχή της Gen Alpha – παιδιά ηλικίας μόλις επτά ετών μοιράζονται πλέον τις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας τους στο TikTok, το Instagram και το YouTube.
@ultimatebykomi Dad was not a fan😅 @Haleigh.Booth #makeuptutorial #toddlersoftiktok #sephorakids #girlmakeup #barbiemakeup ♬ original sound – ULTIMATE
Αντιγήρανση για 10χρονα
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι προεφήβοι απαιτούν από τους γονείς τους να τους αγοράζουν ακριβές ενυδατικές κρέμες, καθώς υιοθετούν ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας των ενηλίκων.
Πολύ συχνά παιδιά μόλις 10 ετών χρησιμοποιούν επίσης προϊόντα αντιγήρανσης, τα οποία περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλη, οξέα απολέπισης, τονωτικά και ορούς που έχουν σχεδιαστεί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της γήρανσης.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ακίνδυνη διασκέδαση, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των δερματολόγων, έχουν ξεσηκωθεί, υποστηρίζοντας ότι το νεανικό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο για επιθετικά προϊόντα περιποίησης ενηλίκων που θα μπορούσαν να το βλάψουν και να το κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτο στον ήλιο.
@masha_eklof5 Bro has the whole shop #sephora #sephorakid #fyp ♬ I be like bum stickity bum when I pop my gum – onikacandyy
Η ψυχική υγεία των παιδιών
Υπάρχει επίσης τεράστια ανησυχία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών στην προσπάθειά τους για αψεγάδιαστα πρόσωπα και γραμμωμένα χαρακτηριστικά.
«Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου η κοριτσίστικη ηλικία μας πουλιέται για μπουκαλάκια περιποίησης δέρματος», λέει η Ellen Atlanta, συγγραφέας του βιβλίου 2024’s Pixel Flesh: How Toxic Beauty Harms Women.
«Δεν αρκεί πλέον τα παιδιά να είναι παιδιά- πρέπει τώρα να είναι και όμορφα και φωτογενή.
Η βιομηχανία της ομορφιάς – που κατασκευάζεται από ομίλους δισεκατομμυρίων δολαρίων – έχει επεκτείνει την εμβέλειά της στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής, πείθοντας τα εξάχρονα ότι χρειάζονται θεραπείες περιποίησης της επιδερμίδας τους, ότι η «λάμψη» είναι υποχρέωση και ότι η ομορφιά δεν είναι απλώς ένα πλεονέκτημα, αλλά μια αναγκαιότητα».
«Πρόκειται για μια βιομηχανία που ευδοκιμεί στη διάβρωση της αυτοεκτίμησης σε νεαρή ηλικία, εξασφαλίζοντας μια ισόβια εξάρτηση από τα προϊόντα της».
Το κατάλληλο target group
Ο Δρ Denish Shah, ιδρυτής του Social Media Intelligence Lab του Georgia State University στις ΗΠΑ, λέει ότι η Gen Alpha έχει αναδειχθεί σε «ένα πολύ ελκυστικό στόχο για τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα ομορφιάς», με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν το πιο προφανές κανάλι για να επηρεάσουν την αγοραστική τους συμπεριφορά.
«Η πλειονότητα των εφήβων και των προεφήβων του σήμερα έχουν στην κατοχή τους smartphones από την ηλικία των 10 ετών και περνούν πολλές ώρες περιηγούμενοι σε περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», λέει.
«Οι ανασφάλειες συμβάλλουν στο να αναζητούν θεραπείες ομορφιάς στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς να εντείνουν το μάρκετινγκ μέσω των influencers και των εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Κατά συνέπεια, επισημαίνει, όλα τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τις ανασφάλειες που σχετίζονται με την εμφάνιση κινδυνεύουν να ενισχυθούν, όπως η χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 46% των παιδιών ηλικίας έξι έως 11 ετών έχουν ενεργό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τον ηλικιακό περιορισμό, και η πρώιμη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι η Gen Alpha τείνει να έχει μεγαλύτερη συνείδηση της εικόνας από τις παλαιότερες γενιές, γεγονός που τους καθιστά εύκολη λεία.