Άνοια – Ποιες παθήσεις του ματιού συνδέονται με την εμφάνισή της

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2021 10:03

Άνοια – Ποιες παθήσεις του ματιού συνδέονται με την εμφάνισή της

Τι αναφέρει μια νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη για την άνοια. Οι «ύποπτες» παθήσεις του ματιού που συνδέονται με την εμφάνισή της.

Μια από τις πιο δύσκολες σε αντιμετώπιση ασθένειες αποτελεί η άνοια. Σύμφωνα με μία νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άνοιας,

Η μειωμένη όραση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο. Μερικές μικρές μελέτες στο παρελθόν είχαν παράσχει ενδείξεις ότι πιθανώς υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και τη γνωστική διαταραχή. Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μία τέτοια συσχέτιση. 

Τι αναφέρει η νέα έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology», ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη. Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ (της συχνότερης μορφής άνοιας) δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο για άνοια.