Χανιά | Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο»

Δημοσιεύτηκε στις 02/04/2025 19:52

Χανιά | Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο»

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σας προσκαλούν στις παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν την επετειακή έκθεση «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο», σε επιμέλεια του Αντώνη Βολανάκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δωρεάν ξεναγήσεις από τον επιμελητή Αντώνη Βολανάκη

Δηλώστε συμμετοχή στο 28213 41680 στην Πινακοθήκη Χανίων καθώς οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.

4 Απριλίου Παρασκευή, 18:00 & 19:30

5 Απριλίου Σάββατο, 18:00

6 Απριλίου Κυριακή, 10:30

5 Απριλίου Σάββατο 19:00  & 20:30

19:00 Στρογγυλή Τράπεζα µε θέµα Τέχνη και Κοινωνία µε τις/τους: Πέλλα Καλογιαννάκη, Καθηγήτρια  Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Μανόλη Τζανάκη Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Ασθένειας και των Ιατρικών Θεσµών, Αντώνη Χουρδάκη Καθηγητή Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Προκόπη Ορφανό, Πρόεδρο κοινωνιολόγων Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Κατσάρη, Ψυχολόγο/ Senior Artist πολιτιστικής συνταγογράφησης του ΕΠΙΨΥ/ΥΠΠΟ σε συντονισµό του  Αντώνη Βολανάκη, επιµελητή της έκθεσης, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστηµίου Πατρών.

Δεδοµένου ότι η Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης ξεκίνησε ως µία κοινωνική δράση αντίστασης στη δικτατορία, η θεματική της στρογγυλής τράπεζας εξετάζει την έµπρακτη σύνδεση τέχνης και των κοινοτήτων. Η τέχνη και η κοινωνία βρίσκονται σε µια αδιάκοπη αλληλεπίδραση, καθώς η καλλιτεχνική δημιουργία αντανακλά, σχολιάζει και συχνά διαμορφώνει τις κοινωνικές δομές, τις πολιτισμικές ταυτότητες και τις συλλογικές εμπειρίες.

Η εκπαίδευση, η ιστορία, η κοινωνιολογία και η πολιτική της τέχνης αποτελούν πεδία που επιτρέπουν τη βαθύτερη κατανόηση αυτής της σχέσης, προσφέροντας πολύτιμες οπτικές για τη λειτουργία της τέχνης ως φορέα κοινωνικής αλλαγής, διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου και συγκρότησης της πολιτισμικής µνήµης. Στη συζήτηση αυτή, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία διερευνούν τους τρόπους µε τους οποίους η τέχνη επηρεάζει την κοινωνική δομή και πώς οι θεσμοί της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής πολιτικής μπορούν να ενισχύσουν τη σύνδεσή της µε το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Από τη συγκριτική προσέγγιση των εκπαιδευτικών συστημάτων και τη διαμόρφωση του κοινωνικού υποκειμένου έως τη σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, την ιστορία της εκπαίδευσης και τη θεσμική ανάπτυξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών, η συζήτηση επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της τέχνης ως ενεργού παράγοντα κοινωνικής εξέλιξης. Η τέχνη, μέσα από την κριτική, τη συμβολική της δύναμη και τη συµµετοχική της διάσταση, δεν αποτελεί µόνο αισθητική έκφραση αλλά και εργαλείο διαλόγου, αυτογνωσίας και συλλογικού µετασχηµατισµού.

20:30 Παρουσίαση επετειακού λευκώματος

Ο επετειακός τόμος ομώνυμος με την έκθεση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, 50 Χρόνια, ένα ζωντανό αρχείο, 375 σελίδων, σε επιμέλεια του Αντώνη Βολανάκη, από την Κάπα Εκδοτική γιορτάζει την πεντηκονταετή ιστορία του, χαρτογραφώντας την πολυδιάστατη διαδρομή του. Σε συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (2025), η έκδοση καταγράφει την πλήρη παραστασιογραφία, με αρχειακές φωτογραφίες, ζωγραφικές μακέτες σκηνικών/κοστουμιών, και με θεωρητικές μελέτες, των Αντώνη Βολανάκη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και Μανώλη Σειραγάκη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έκδοση εστιάζει σε σημαντικές στιγμές του οργανισμού, καλλιτεχνικές συνεργασίες και εμβληματικές παραστάσεις που σφράγισαν τη ζωή της Κρήτης, και όχι μόνο. Παράλληλα, διερευνά τον ρόλο του θεάτρου ως χώρου κοινωνικής συνάντησης, αισθητικής έρευνας και πολιτιστικής αποκέντρωσης. Με βλέμμα στραμμένο στη σκηνική μνήμη και την τεκμηρίωση, εξετάζεται πώς ένα αρχείο θεάτρου είναι ή μπορεί να γίνει μέρος της δημόσιας ιστορίας, ως αντίδοτο στη λήθη. Έτσι, καθίσταται ενεργό πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης είναι ζωντανός οργανισμός – φέρει τις ιστορίες των ανθρώπων που το υπηρέτησαν, εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και συνεχίζει, συνομιλώντας με το κοινό του, να διαμορφώνει το πολιτιστικό τοπίο του μέλλοντος.

H Κάπα Εκδοτική είναι ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε βιβλία για το θέατρο, ένα κενό που γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους έμπειρους συνεργάτες της να καλυφθεί με την έκδοση καλαίσθητων τόμων. Η παρουσίαση καθιερωμένων αλλά και νέων, και συχνά πρωτοεμφανιζόμενων, Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων αποτελεί κύριο μέλημα των εκδοτικού οίκου. Η Κάπα Εκδοτική έχει προχωρήσει στην έκδοση μεταφράσεων θεατρικών έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, που παρουσιάζονται στα σημαντικότερα, κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της χώρας, σε νέες και αναθεωρημένες μεταφράσεις κορυφαίων Ελλήνων μεταφραστών.

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, 50 Χρόνια, ένα ζωντανό αρχείο

ISBN: 978-960-628-404-5

Σελίδες: 374

Μάρτιος 2025

Διαστάσεις:24Χ34

8 και 10 Απριλίου στις 19:00 και 29 Απριλίου στις 18:00

Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης για τα 50 χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, μια ομάδα θεατρολόγων της πόλη των Χανίων δημιουργεί μια ξεχωριστή, συμμετοχική περφόμανς, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν την θεατρική εμπειρία ανάμεσα στα εκθέματα.  Η περιπλάνηση στην έκθεση, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι παρατήρησης και συμμετοχής, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της συναρπαστικής ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕΚ. Εδώ, η τέχνη του θεάτρου δεν είναι απλώς κάτι που παρακολουθείς, αλλά κάτι που βιώνεις και δημιουργείς. Τα εκθέματα θα ζωντανέψουν – κείμενα, κοστούμια, εικόνες και σκηνικά θα μεταμορφωθούν  μπροστά στα μάτια μας!

Η έκθεση γίνεται σκηνή και κάθε σταθμός της μία πρόκληση για αλληλεπίδραση και συνδημιουργία. Άκουσε, παρατήρησε, δράσε, συνεργάσου, αυτοσχεδίασε. Το θεατρόφιλο κοινό αλλά και όσοι αγαπάνε τον πολιτισμό, προσκαλούνται να συμμετέχουν σε μία ξεχωριστή δράση που θα τους φέρει στο παρασκήνιο της θεατρικής δημιουργίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν το θέατρο από μια διαφορετική οπτική!Οι θεατρολόγοι της ομάδας είναι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στα Χανιά.

Αγαθή-Ολυμπία Γουλάρα, Αλίκη Βρανά, Ειρήνη Μαμάση, Αναστασία Μιχαηλίδου, Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου, Αθηνά Πρίντζη, Σοφία Χαλαζιά. Αγαθή-Ολυμπία Γουλάρα: Απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αλίκη Βρανά:  Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ιστορία και Θεωρία Θεάτρου και Κινηματογράφου και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ειρήνη Μαμάση: Απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης  στη “Δημιουργική γραφή & του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτη της Δραματικής Τέχνης “Μαίρη Βογιατζή Τράγκα”.

Αναστασία Μιχαηλίδου: Απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Απόφοιτη Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν. Απόφοιτη μεταπτυχιακών σπουδών, Επιστήμες Αγωγής: Τέχνη και Εκπαίδευση, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου: Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού κ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοιτήτρια του μεταπτυχιακού Δημιουργική γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αθηνά Πρίντζη: Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.  Απόφοιτη μεταπτυχιακών σπουδών, Επιστήμες Αγωγής:  Τέχνη και Εκπαίδευση, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σοφία Χαλαζιά: Απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Δημιουργική Γραφή του Διατμηματικού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΑΠΘ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook