Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου οι θεατές στο κατάμεστο «Μάνος Χατζηδάκις» απόλαυσαν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από την νεαρή σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και του πιανίστα Charlie Woof-Byrne. Τραγούδια της Μεσογείου εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση, μουσική του καμπαρέ και της Αμερικής του Μεσοπολέμου, τραγούδια της βικτωριανής Αγγλίας, μαζί με αγαπημένες μελωδίες της όπερας και σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα συνέθεσαν ένα μαγικό ρεπερτόριο που ταξίδεψε τους θεατές. Λίγο πιο πέρα, στην Πύλη Βιτούρι, το εκρηκτικό συγκρότημα Gemma ταξίδεψε στους δρόμους της ηλεκτρονικής μουσικής σε ένα φουτουριστικό show σε post rock ατμόσφαιρα, tribal ρυθμούς, trance vibes και electropunk στοιχεία. Στον θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ», το ντοκιμαντέρ «Daaaaaali!» μας σύστησε τον σπουδαίο ζωγράφο μέσα από μια αληθινά ψεύτικη βιογραφία του Σαλβαντόρ Νταλί.
Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 18:00 ξεκινά η διάθεση των δελτίων εισόδου για τη συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη «Πιάνει ο έρωτας δουλειά». Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο σας εδώ:
Εδώ, αναλυτικά το πρόγραμμα για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου:
Τείχη (από Πύλη Βιτούρι έως Στοά Μακάσι)
«Τα Τείχη του Χάνδακα, περήφανα κι’ απόρθητα 1462-2024»
Περιπατητική Διαδρομή και Ομιλία
Ξενάγηση || Ομιλία: Λιάνα Σταρίδα, Ιστορικός – Αρχαιολόγος
Ώρα Έναρξης: στις 19:00 ΤΕΙΧΗ (από Πύλη Βιτούρι έως Στοά Μακάσι) και στις 20:00 Στοά Μακάσι
*Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δήλωση συμμετοχής)
Η ενετική Candia ήταν αρχικά διαιρεμένη σε δυο μέρη, την παλιά και τη νέα πόλη, από τον περίβολο των παλιών μεσαιωνικών τειχών. Το 1646 είχαν ήδη επισκευαστεί και συμπληρωθεί από τους Ενετούς και είχαν γίνει πυριτιδαποθήκες. Σταδιακά άρχισαν να αναπτύσσονται περιοχές έξω από τα μεσαιωνικά τείχη και να επεκτείνονται οι βούργοι (προάστια) που είχαν ήδη δημιουργηθεί από τους βυζαντινούς χρόνους.
Η δραματική αλλαγή στην αμυντική πρακτική που επέβαλε η εισαγωγή της πυρίτιδας και η οθωμανική απειλή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οδήγησαν τους Βενετούς στον επανασχεδιασμό της οχύρωσης του Χάνδακα.
Το 1462 άρχισε ο σχεδιασμός του μεγάλου οχυρωματικού περιβόλου που θα περιέκλειε την παλιά πόλη και τα προάστια. Οι εργασίες στο μνημειώδες αυτό έργο συνεχίζονταν ακόμα και κατά την πολυετή πολιορκία των Οθωμανών.
Για όλα αυτά και για τις περιπέτειες του μεγαλύτερου στη Μεσόγειο οχυρωματικού περιβόλου, θα μιλήσει η αρχαιολόγος, Λιάνα Σταρίδα.
Θα προηγηθεί περίπατος στο ισόπεδο των τειχών από και προς το Μαρτινέγκο την ομορφότερη ώρα, την ώρα εκείνη που η δύση χρωματίζει τις αρχαίες ματωμένες πέτρες που στέκονται αιώνες σε πείσμα των καιρών.
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
ΘΕΑΤΡΟ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη
Ώρα Έναρξης: 21:00 – Ώρα προσέλευσης κοινού στις 20:30
* Ελεύθερη είσοδος, αυστηρά μόνο με δελτία εισόδου
! Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ: https://www.ticketservices.gr/event/ftt-foinisses-tou-evripidi/?lang=el
Το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.) παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, Φοίνισσες του Ευριπίδη.
Με φόντο την αρχαία Θήβα και τις μυθικές μορφές του βασιλικού οίκου των Λαβδακιδών, εκτυλίσσεται μια καταστροφική για την πόλη σύγκρουση καθώς οι γιοι του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης, έρχονται αντιμέτωποι σε έναν αιματηρό αδελφοκτόνο πόλεμο για την κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας.
Μια πολυεστιακή τραγωδία, που μιλά για έναν ασφυκτικό κύκλο αιματηρών γεγονότων σε μια σπαρασσόμενη χώρα -που μοιάζει τόσο μακρινή αλλά και οικεία-, ένα δράμα που μιλά για τις καταστροφικές συνέπειες που φέρνει ένας πόλεμος, ο όποιος πόλεμος από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, για τους αθώους και τους άμαχους που μένουν πίσω.
Το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το συγκλονιστικό αυτό έργο, το οποίο παραμένει τραγικά επίκαιρο 2500 χρόνια μετά τη συγγραφή του, δίνουν τη δική τους συμβολή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την επώδυνη ιστορική επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μια υψηλού επιπέδου παραγωγή καθώς το αναγνωρισμένο ταλέντο και τη μεγάλη θεατρική εμπειρία των 22 μελών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. (που έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις στα σημαντικότερα θέατρα της Κύπρου, Ελλάδας και εξωτερικού), έρχεται να υποστηρίξει ένα λαμπρό επιτελείο συνεργατών από τον χώρο του θεάτρου στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Η άρτια μετάφραση του έργου είναι του Μιχάλη Πιερή, του ιδρυτή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., (ποιητή, νεοελληνιστή, σκηνοθέτη και καθηγητή των Πανεπιστημίων Κρήτης και Κύπρου) και έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».
Παραγωγή: Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου:
Μετάφραση: Μιχάλης Πιερής, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Κώστας Βόμβολος: μουσική, Παναγιώτης Τοφή: χορογραφία, Ελένη Ιωάννου: κοστούμια, σκηνικά, Γεώργιος Κουκουμάς: σχεδιασμός φωτισμού , Κυριάκος Κακουλλής: τεχνικός ήχου & φωτισμού, Σταματία Λαουμτζή: υπεύθυνη παραγωγής
Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Φοίνισσες: Έφη Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Ιωάννα Ιωάννου, Νατάσα Καυκαλιά, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Γεωργία Λιασή, Χαρίκλεια Παπαγιάννη, Μιχαέλα Πρωτοπαπά, Νικολέττα Σιάνου, Άντρη Χατζηγεωργίου, Γεωργία Χατζηνικολάου, Μαρία Χριστοδούλου
Μιχάλης Γιάγκου (Παιδαγωγός), Χριστίνα Πιερή (Αντιγόνη), Σολομών Κουντούρης (Πολυνείκης), Μύρια Χατζηματθαίου (Ιοκάστη), Μιχάλης Φιλιππάκης (Ετεοκλής), Χαρίτων Ιωσηφίδης (Κρέων), Μιχάλης Μιχαήλ (Τειρεσίας), Λούης Γαβριήλ (Πρώτος αγγελιαφόρος), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Δεύτερος αγγελιαφόρος), Σταύρος Αροδίτης (Οιδίποδας)
Θερινός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»
Art on Cinema
Προβολή ταινίας: Το αλάτι της Γης
*Ώρα Έναρξης: 21:00 – Ώρα προσέλευσης κοινού στις 20:30
*Είσοδος Ελεύθερη
ΗΠΑ | USA
1954 | 94’ | A/M | Black & White
Καταλληλότητα: άνω των 13 ετών | Movie rating: 13A
Γλώσσα | Language: Αγγλικά, Ισπανικά | English, Spanish
Σκηνοθεσία | Direction: Χέρμπερτ Μπίμπερμαν | Herbert Biberman
Σενάριο | Script: Μάικλ Ουίλσον | Michael Wilson
Ηθοποιοί | Cast: Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Χουάν Τσακόν, Γουίλ Γκίαρ | Rosaura Revueltas, Juan Chacón, Will Geer
Σ’ ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους
Συνεχίζεται …
Πύλη Μακάσι
Έκθεση Φωτογραφίας: Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola
Από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Επιμέλεια: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου
Διάρκεια έκθεσης: 30.8 – 10.9 | Ώρες 17:00 – 21:00
Είσοδος Ελεύθερη
«Φεστιβάλ των Τειχών»
30 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2024
Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Αναλυτικές πληροφορίες προγράμματος:
https://www.heraklionculture.gr/candia-walls-festival/
Είσοδος εισιτήρια:
* Η είσοδος στα Κηποθέατρα θα γίνεται αυστηρά με καθορισμένο αριθμό δελτίων ελεύθερης εισόδου για καθήμενους θεατές
* Η προμήθεια των ηλεκτρονικών δελτίων ελεύθερης εισόδου, όπου απαιτούνται, ξεκινά δύο 24ωρα νωρίτερα της εκδήλωσης στις 18:00 και έως την εξάντληση των διαθέσιμων δελτίων.
* Κάθε θεατής θα μπορεί να εκδώσει δύο δελτία εισόδου ανά e-mail.
Προμηθευτείτε το εισιτήριο σας εδώ: https://www.ticketservices.gr/event/candia-walls-festival/
Υποστήριξη θεατών:
* Ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης.
* Για την είσοδο στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη τυπωμένου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
* Απαγορεύεται αυστηρά η κράτηση θέσεων για θεατές που δεν βρίσκονται μέσα στον χώρο του Κηποθέατρου καθώς και η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης.
*Το προσωπικό των Κηποθέατρων θα είναι διαθέσιμο να σας εξυπηρετήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε.
Επικοινωνία – Πληροφορίες:
*Στο γραφείο υποδοχής του Κηποθέατρου «Νίκος Καζαντζάκης» ή στο 2810242977 (Δευτέρα με Σάββατο 10:00 -14:00 και 18:00 -22:00)
*Στα κοινωνικά δίκτυα του φεστιβάλ: