Σύσκεψη για την ανάδειξη και ένταξη των μονοπατιών της Κρήτης σε Ευρωπαϊκά δίκτυα
Mε στόχο την ένταξη των Αστερουσίων στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα “ΜaB της Unesco”», αλλά και την ευρύτερη προσπάθεια της Περιφέρειας για την πιστοποίηση των Κρητικών μονοπατιών και ένταξη τους σε Ευρωπαϊκά δίκτυα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου.
Στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ένταξη του πανέμορφου ορεινού όγκου της Μεσαράς, τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, την επιλογή των διαδρομών και τη διαδικασία πιστοποίησης τους, ενώ καταγράφηκαν όλες οι προτάσεις που εκφράστηκαν, με στόχο – μέσα από τη συνέχιση της διαδικασίας – να δημιουργηθεί η ατζέντα, η οποία θα αποτελέσει και την «αιχμή του δόρατος» για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου αναπτυξιακού σχεδίου.
Σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δημάρχου Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, του Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργου Μαυρογιάννη, του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλη Βαμιεδάκη, της Θεανώς Βρέντζου -Σκορδαλάκη, Προέδρου Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO και εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής, εκπροσώπου του ΙΤΕ, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και φυσιολατρικών φορέων και Συλλόγων.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Μεσαρά, στα πλαίσια της συζήτησης και δημόσιας διαβούλευσης για την υποστήριξη της πρότασης ένταξης των μονοπατιών των Αστερουσίων στο «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών», ενώ μέσα στο Μάιο, θα υπάρξει επίσκεψη στην Κρήτη ειδικών, εκπροσώπων του εν λόγω Δικτύου, με στόχο να γίνει το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου.
Αξίζει να επισημανθεί δε, πως στη σύσκεψη που έγινε στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου, η κ. Βρέντζου, τόνισε την αναγκαιότητα της πρότασης. Περιέγραψε μάλιστα τις αναπτυξιακές δυνατότητες του εγχειρήματος και στάθηκε στην ανάγκη για την εφαρμογή δράσεων και συνεργειών με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει επόμενη μέρα για το δίκτυο μονοπατιών του νησιού.
Ενώ από την πλευρά του ο κ. Βαμιεδάκης στάθηκε στην ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, μέσα από το οποίο θα επιτευχθεί όχι μόνο η ανάδειξη των μονοπατιών και του πλούτου των Αστερουσίων ως τουριστικός προορισμός, αλλά και η βιωσιμότητά τους.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υλοποιήσουμε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί, καθώς στο πλάνο της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και της ανάπτυξης της ενδοχώρας, είναι η ανάδειξη και πιστοποίηση όλων των μονοπατιών του νησιού. Τα μονοπάτια δεν αποτελούν απλά χώρο για πεζοπορία, αλλά διαδρομές που συνδέουν τα σημεία του πολιτισμικού μας πλούτου. Δεν επιζητούμε απλά να «καλλωπίσουμε» μέρος της υπαίθρου, ή να στηρίξουμε πρόσκαιρα μια κοινωνική ομάδας αλλά να δημιουργήσουμε κύτταρα ανάπτυξης, πολιτισμού και θέσεων εργασίας που θα είναι βιώσιμα και παραγωγικά. Επιζητούμε σε λύσεις για την Κρήτη, που θα μπορούν να υποστηριχθούν και να φέρουν απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα για το νησί και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμιεδάκης.