Πέθανε ο Μίμης Πλέσσας: «Επεσε βαθειά σιωπή» για τον αγαπημένο συνθέτη
Μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος όλη την Ελλάδα.
Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
«Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης»
«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση», έγραψε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα.
Από το Φυσικομαθηματικό στη μουσική
Ο Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής.
Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.
Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
Πολυσύνθετη δραστηριότητα
Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε με τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις.
Η συγκινητική συνάντησή του με τη Νάνα Μούσχουρη
Εγραψε τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Διηύθυνε αρκετές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Ακολούθησαν πάρα πολλές διακρίσεις ελληνικές και ξένες.
«Σε 30 δευτερόλεπτα»
Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970.
Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων. Ηταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.
Από τις 4 Ιανουαρίου 1986 έως τις 20 Ιουλίου 1988 παρουσίαζε, με τον Κώστα Φέρρη και τον Βασίλη Τσιβιλίκα, την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ «Καλλιτεχνικό καφενείο», στην οποία καλούνταν διάφορες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου και μοιράζονταν ιστορίες για την καριέρα τους και τη ζωή τους.
Οταν έκλεισε τα 97 και η Finos Film του θύμισε πώς ήταν μωρό
Ο Μίμης Πλέσσας, με το άριστο παίξιμό του στο πιάνο, συνόδευε συνήθως τους τραγουδιστές που ψυχαγωγούσαν τον καφενέ.
Διδάκτωρ Χημείας
Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
Το 2016, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός μ’ ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.
Ηταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας. in.gr