Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται ή πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου(Αντιδημαρχία Πολιτισμού) και της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε (Καλλιτεχνική Δ/νση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου) και περιλαμβάνονται στο 7ήμερο πολιτιστικό ημερολόγιο με τον τίτλο «Πάμε?». Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, από Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 συνοπτικά:
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025
6ο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου- Ακρόαση με την Κλάρα Σούμαν
Το ΠΣΚΗ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου φιλοξενεί το 6ο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου. Για μια ακόμα χρονιά ο βασιλιάς των οργάνων γίνεται πρωταγωνιστής σε διαφορετικούς ευφάνταστους ρόλους, φέρνοντας σε επαφή εκλεκτούς καλεσμένους πιανίστες με συναδέλφους τους από την Κρήτη και με το φιλόμουσο κοινό. Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει υμνώντας τη γυναίκα με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Πέτρο Μόσχο και την καταξιωμένη ηθοποιό Βίκυ Βολιώτη να μας ταξιδεύουν στον κόσμο της Κλάρα Σούμαν, μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα της τραγουδοποιού και θεατρικής συγγραφέως Ευσταθίας. Ερμηνεύουν η ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη και ο πιανίστας Πέτρος Μόσχος. Ενδιάμεσα το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μορίς Ραβέλ με μια συναυλία στην οποία οι πιανίστες Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Ιωάννου, Πέτρος Μόσχος και Χριστίνα Παντελή ερμηνεύουν όλα του τα έργα για 4 χέρια και για 2 πιάνα. Κλείνει με μια συναυλία-γιορτή με έργα για πιάνο γυναικών συνθετών, τιμώντας την ουσιαστική συνεισφορά τους στη μουσική μας κληρονομιά.
Τέλος, το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου στον εκπαιδευτικό άξονά του παρουσιάζει στην Αίθουσα Συναυλιών μια συναυλία με τους νέους πιανίστες Αγγελική Επιτροπάκη και Απόστολο Μπατσάκη που βραβεύθηκαν στον 5ο διαγωνισμό Αλίκης Βατικιώτη στα Χανιά.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Καρύδης
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Πέτρος Μόσχος
Γενικός συντονισμός: Ιωάννα Γιάνναρη
Ακρόαση με την Κλάρα Σούμαν
Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Πέτρος Μόσχος και η καταξιωμένη ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη μας ταξιδεύουν στον κόσμο της Clara Schumann, μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενα της τραγουδοποιού και θεατρικής συγγραφέως Ευσταθίας. Μάς μεταφέρουν στο Λονδίνο του 1880 σε μια αίθουσα ακροάσεων της Βασιλικής Ακαδημίας όπου η Κλάρα Σούμαν μεγάλη και διάσημη πλέον στα πλαίσια μιας ακρόασης ενός πιανίστα της εποχής, μάς εξομολογείται πτυχές από την περιπετειώδη ζωή της.
Η Clara Wieck Schumann (1819-1896) υπήρξε μια σπουδαία γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος της στον παγκόσμιο χάρτη της κλασικής μουσικής ως πιανίστα αλλά και ως συνθέτρια. Γεννήθηκε σε μια εποχή πολύ σκληρή για τις γυναίκες και κινήθηκε σε έναν χώρο αμιγώς ανδροκρατούμενο. Σύζυγος του Robert Schumann αλλά και μητέρα 8 παιδιών, έζησε μία ζωή δύσκολη διεκδικώντας όμως δυναμικά το δικαίωμά της να ασκεί αυτό που αγαπά, την Τέχνη της. Γυναίκα με ατσάλινη θέληση αλλά και μοναδική ευαισθησία μας άφησε έργα απαραμίλλου κάλλους. Μετά τον θάνατο του Robert Schumann, η Clara θα ζήσει μια τρυφερή (αλλά συνάμα και αινιγματική για μας) σχέση με τον έταιρο συνθέτη Johannes Brahms που ήταν ερωτευμένος μαζί της από χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Πέτρος Μόσχος θα ερμηνεύσει στο πιάνο, έργα της Κλάρα Σούμαν, του Ρόμπερτ Σούμαν και του Γιοχάνες Μπράμς.
Συντελεστές: Πιάνο, μουσική επιμέλεια: Πέτρος Μόσχος
Σκηνοθεσία, ερμηνεία : Βίκυ Βολιώτη
Σύλληψη ιδέας, κείμενα, έρευνα: Ευσταθία
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, ώρα 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425
«Υποστηρίζοντας την εφηβεία»: Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστήμιου Κρήτης με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο δράσεων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και ειδικότερα την Ψυχική Υγεία, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τον τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το επιστημονικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους, κοινωνικούς φορείς, επαγγελματίες υγείας κ.α.
Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4).Ώρα έναρξης: 17:30 – Είσοδος Ελεύθερη. Υποστήριξη: Δήμος Ηρακλείου
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής «Χυμοτόπιο» της Μαρίας Α. Γουλιδάκη. Οι εκδόσεις Ιωλκός παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή «Χυμοτόπιο», της Μαρίας Α. Γουλιδάκη. Θα μιλήσουν οι: Αντώνιος Φοδελιανάκης (PhD EHU/UPV, MEd, Φιλόλογος και BAc. Ψυχολογίας), Γιασεμή Μηλαθιανάκη (PhD UPV/EHU, MEd Δρ. Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων, Φιλόλογος & Ειδική Παιδαγωγός), Ειρήνη Καλοκύρη (Μsc Ειδικής αγωγής και ενιαίας εκπαίδευσης ,Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Φιλόλογος &Ειδική παιδαγωγός).
Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4). Ώρα έναρξης: 19:00 – Είσοδος Ελεύθερη
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025
Maurice Ravel 150
Με αφορμή την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Γάλλου συνθέτη, τέσσερις πιανίστες παρουσιάζουν τα άπαντα έργα του για 2 πιάνα και τέσσερα χέρια.
Η συναυλία αυτή αποτελεί μια μοναδική μουσική εμπειρία, που αναδεικνύει το αριστουργηματικό έργο του Μορίς Ραβέλ για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Από την αρχή της συναυλίας, το “Ma Mère l’Oye” (Η Μάνα μου η Χήνα), με την παιδική του αθωότητα και τα παραμυθένια χρώματα, έως το περίφημο “La Valse”, με τη μαγευτική του ένταση και την αίσθηση της χορευτικής ατμόσφαιρας, το πρόγραμμα θα οδηγήσει το κοινό σε μια μουσική περιπέτεια που γεφυρώνει τη γαλλική ρομαντική παράδοση με την σύγχρονη, μοντέρνα πειραματικότητα.
Στο τέλος της βραδιάς, το Bolero – σε μεταγραφή για 2 πιάνα 8 χέρια – θα φέρει το κοινό σε έναν ανεπανάληπτο μουσικό αποκορύφωμα. Εδώ, η επαναλαμβανόμενη θεματολογία του κομματιού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ένταση και τον ρυθμό, θα προσφέρει μια σαγηνευτική αίσθηση κίνησης και ενέργειας.
Πιάνο: Δημήτρης Καρύδης, Γρηγόρης Ιωάννου, Πέτρος Μόσχος, Χριστίνα Παντελή
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, ώρα 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425. Διοργάνωση ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε
Θέατρο Σκιών: Ο Γιουβάν με το Θέατρο Σκιών Κρήτης παρουσιάζει το υπέροχο έργο. “Το μυστικό του Μαγεμένου Πύργου”. Ο Καραγκιόζης και η παρέα του σε μια παραμυθένια περιπέτεια που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους! Μην το χάσετε.
Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4). Ώρα έναρξης: 12:00 (το μεσημέρι), Είσοδος: 6€/άτομο. Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου – ΔΕΠΑΝΑΛ.
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025
Θέατρο τις Δευτέρες- Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ
Μέσα στο 2024 επιχειρήθηκε η μετάφραση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός έργου που προέρχεται από το εξωτερικό αλλά έχει καθαρά ελληνική θεματολογία. Η Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ, με πρωτότυπο τίτλο Ismène, πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή την 1η Ιουνίου 2023 στην ”Άνοιξη των Κωμικών” της γαλλικής πόλης Μονπελιέ από το ”Théâtre de la Remission” σε σκηνοθεσία της Marion Coutarel. Τον ρόλο της Ισμήνης ενσάρκωσε η Mama Prassinos, ηθοποιός με ελληνικές ρίζες. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον Δημήτρη Φίλια, Καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε από τις εκδόσεις ”Λιοτρίβι” και παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης σε πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από την ηθοποιό Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, σκηνοθετημένο από τον Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανώλη Σειραγάκη στις 19 Νοεμβρίου 2024. Την παράσταση παρακολούθησε η συγγραφέας.
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό μονόλογο, όπου η συγγραφέας δίνει βήμα στην αγνοημένη και περιθωριοποιημένη από τη διεθνή δραματική λογοτεχνία ηρωίδα με σκοπό να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις της, να διατυπώσει κι εκείνη τα επιχειρήματά της για τη στάση της απέναντι στα γεγονότα, να παρουσιάσει τα ελαφρυντικά της για τις βαριές κατηγορίες της υποταγμένης, φοβισμένης και άβουλης αδελφής της τιτάνιας Αντιγόνης. Ο γνωστός μύθος από τον θηβαϊκό κύκλο ξαναζωντανεύει από μια γυναίκα που, έρχεται βέβαια από τα βάθη του χρόνου, αναπτύσσει όμως έναν απολύτως σύγχρονο προβληματισμό. Το έργο αγγίζει με λεπτότητα αλλά και βάθος τις αδερφικές σχέσεις, ένα ζήτημα που πολλές φορές σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή των νέων ανθρώπων. Μετά την πρεμιέρα η παράσταση συνεχίζει τη ζωή της απευθυνόμενη σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας σε ειδικά κλεισμένες παραστάσεις, σε συνεργασία με το θέατρο ”Σταθμός”, (Βίκτωρος Ουγκώ 55 ακριβώς απέναντι από τον σταθμό Μεταξουργείο, https://stathmostheatro.gr) κατά τις μέρες λειτουργίας των σχολείων. Η παράσταση διαρκεί 50΄και παίζεται χωρίς διάλειμμα.
Συντελεστές
Καρόλ Φρεσέτ: Ισμήνη
Μετάφραση στα Ελληνικά: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Κάλλη Καραδάκη
Φωτογραφίες/αφίσα: Κώστας Γκιόκας
Μακιγιάζ: Ελένη Ζουρελίδου
Ερμηνεύει η Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Παραγωγή: Αντίβαρο, σωματείο πολιτιστικό, ερευνητικό
Σημείωμα σκηνοθέτη
Η Ισμήνη είναι μια από τις πιο περιφρονημένες μορφές στην αρχαία τραγωδία. Στη θεμελιώδη μελέτη του George Steiner με τίτλο Αντιγόνες, όπου συζητείται εκτενέστατα η χρήση του μύθου, όπως αποκρυσταλλώθηκε στην πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή, μετά βίας τής αφιερώνονται μερικές σελίδες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Στη σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο, βρίσκει επάξια τη θέση της στην Τέταρτη Διάσταση, τη σημαντικότατη συλλογή θεατρικών έργων που έχει γράψει ο Γιάννης Ρίτσος. Ο μεγάλος ποιητής την αφήνει να ξεδιπλώσει την εκδοχή της για τα γεγονότα, μια ζουμερή, παιχνιδιάρικη, ερωτική αφήγηση για το πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της σφίγγας, της άτεγκτης αδερφής της και του τυφλού πατέρα. Μισό αιώνα αργότερα, χωρίς να γνωρίζει στο ελάχιστο τον έλληνα ποιητή, η Καναδή Καρόλ Φρεσέτ κινείται στους ίδιους δρόμους: η Ισμήνη της είναι ζωντανή, δυναμική, ισορροπημένη, θηλυκή, σύγχρονη. Η Φρεσέτ τής δίνει επίσης βήμα λόγου, πάνω στη σκηνή ενός θεάτρου, για να μπορέσει να εξιστορήσει, να παίξει, να ξαναζήσει, να ξαναγράψει τον μύθο και την υπόθεση με τα δικά της υλικά. Τονίζει την πολιτική διάσταση κάθε πράξης των ηρωίδων και των νεκρών αδερφών της και με όπλο το χιούμορ και μια ρέουσα θεατρικότητα που φτάνει μέχρι τον θεατρινισμό, αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την νέα αφήγηση και πραγμάτευση των γεγονότων της ζωής ενός ανθρώπου σε αρχέγονο χαρακτηριστικό και τελετουργικό από το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει.
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Πειραματική Σκηνή ώρα 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425. Διοργάνωση ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε
Εσπερίδα – αφιέρωμα στην Ελληνική γλώσσα με τίτλο: «Ελληνική γλώσσα: σύγχρονες όψεις της χρήσης της». Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρείας (Β.Μ.Ε.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιδημαρχία πολιτισμού και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με αφορμή τον εορτασμό της «παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας», την 9η Φεβρουαρίου, επέτειο του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προβληθεί η Ελληνική γλώσσα ως πράξη και να αναδειχθούν οι ποικίλες εκφάνσεις της χρήσης της.
Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αίθουσα Θεοτοκόπουλος (κτήριο Αχταρίκα, Λιοντάρια, 2 ος Όροφος). Ώρα Έναρξης: 18:00 – Είσοδος Ελεύθερη
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025
Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ -Θέατρο
Μέσα στο 2024 επιχειρήθηκε η μετάφραση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός έργου που προέρχεται από το εξωτερικό αλλά έχει καθαρά ελληνική θεματολογία. Η Ισμήνη της Καρόλ Φρεσέτ, με πρωτότυπο τίτλο Ismène, πρωτοπαρουσιάστηκε στη σκηνή την 1η Ιουνίου 2023 στην ”Άνοιξη των Κωμικών” της γαλλικής πόλης Μονπελιέ από το ”Théâtre de la Remission” σε σκηνοθεσία της Marion Coutarel. Τον ρόλο της Ισμήνης ενσάρκωσε η Mama Prassinos, ηθοποιός με ελληνικές ρίζες. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον Δημήτρη Φίλια, Καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Την ίδια χρονιά εκδόθηκε από τις εκδόσεις ”Λιοτρίβι” και παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης σε πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από την ηθοποιό Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, σκηνοθετημένο από τον Επίκουρο Καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μανώλη Σειραγάκη στις 19 Νοεμβρίου 2024. Την παράσταση παρακολούθησε η συγγραφέας.
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό μονόλογο, όπου η συγγραφέας δίνει βήμα στην αγνοημένη και περιθωριοποιημένη από τη διεθνή δραματική λογοτεχνία ηρωίδα με σκοπό να βάλει σε μια τάξη τις σκέψεις της, να διατυπώσει κι εκείνη τα επιχειρήματά της για τη στάση της απέναντι στα γεγονότα, να παρουσιάσει τα ελαφρυντικά της για τις βαριές κατηγορίες της υποταγμένης, φοβισμένης και άβουλης αδελφής της τιτάνιας Αντιγόνης. Ο γνωστός μύθος από τον θηβαϊκό κύκλο ξαναζωντανεύει από μια γυναίκα που, έρχεται βέβαια από τα βάθη του χρόνου, αναπτύσσει όμως έναν απολύτως σύγχρονο προβληματισμό. Το έργο αγγίζει με λεπτότητα αλλά και βάθος τις αδερφικές σχέσεις, ένα ζήτημα που πολλές φορές σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή των νέων ανθρώπων. Μετά την πρεμιέρα η παράσταση συνεχίζει τη ζωή της απευθυνόμενη σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αθήνας σε ειδικά κλεισμένες παραστάσεις, σε συνεργασία με το θέατρο ”Σταθμός”, (Βίκτωρος Ουγκώ 55 ακριβώς απέναντι από τον σταθμό Μεταξουργείο, https://stathmostheatro.gr) κατά τις μέρες λειτουργίας των σχολείων. Η παράσταση διαρκεί 50΄και παίζεται χωρίς διάλειμμα.
Συντελεστές
Καρόλ Φρεσέτ: Ισμήνη
Μετάφραση στα Ελληνικά: Δημήτρης Φίλιας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Σειραγάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Κάλλη Καραδάκη
Φωτογραφίες/αφίσα: Κώστας Γκιόκας
Μακιγιάζ: Ελένη Ζουρελίδου
Ερμηνεύει η Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Παραγωγή: Αντίβαρο, σωματείο πολιτιστικό, ερευνητικό
Σημείωμα σκηνοθέτη
Η Ισμήνη είναι μια από τις πιο περιφρονημένες μορφές στην αρχαία τραγωδία. Στη θεμελιώδη μελέτη του George Steiner με τίτλο Αντιγόνες, όπου συζητείται εκτενέστατα η χρήση του μύθου, όπως αποκρυσταλλώθηκε στην πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή, μετά βίας τής αφιερώνονται μερικές σελίδες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Στη σύγχρονη Ελλάδα ωστόσο, βρίσκει επάξια τη θέση της στην Τέταρτη Διάσταση, τη σημαντικότατη συλλογή θεατρικών έργων που έχει γράψει ο Γιάννης Ρίτσος. Ο μεγάλος ποιητής την αφήνει να ξεδιπλώσει την εκδοχή της για τα γεγονότα, μια ζουμερή, παιχνιδιάρικη, ερωτική αφήγηση για το πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της σφίγγας, της άτεγκτης αδερφής της και του τυφλού πατέρα. Μισό αιώνα αργότερα, χωρίς να γνωρίζει στο ελάχιστο τον έλληνα ποιητή, η Καναδή Καρόλ Φρεσέτ κινείται στους ίδιους δρόμους: η Ισμήνη της είναι ζωντανή, δυναμική, ισορροπημένη, θηλυκή, σύγχρονη. Η Φρεσέτ τής δίνει επίσης βήμα λόγου, πάνω στη σκηνή ενός θεάτρου, για να μπορέσει να εξιστορήσει, να παίξει, να ξαναζήσει, να ξαναγράψει τον μύθο και την υπόθεση με τα δικά της υλικά. Τονίζει την πολιτική διάσταση κάθε πράξης των ηρωίδων και των νεκρών αδερφών της και με όπλο το χιούμορ και μια ρέουσα θεατρικότητα που φτάνει μέχρι τον θεατρινισμό, αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την νέα αφήγηση και πραγμάτευση των γεγονότων της ζωής ενός ανθρώπου σε αρχέγονο χαρακτηριστικό και τελετουργικό από το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει.
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Πειραματική Σκηνή ώρα 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425. Διοργάνωση ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Ρεσιτάλ πιάνου νέων ταλέντων
Ένα ρεσιτάλ πιάνου με τους βραβευθέντες του 5ου Διαγωνισμού Πιάνου ‘Αλίκης Βατικιώτη’ με δύο ταλέντα της νέας γενιάς, που έχουν διακριθεί για την τεχνική και εκφραστική τους ικανότητα. Οι δύο νέοι πιανίστες θα ερμηνεύσουν έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Ραχμάνινοφ και Χατζιδάκι.
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, ώρα 19:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425. Διοργάνωση ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε
Αφιέρωμα στις γυναίκες συνθέτριες
Συναυλία με έργα γυναικών συνθετών. Ένα ‘πάρτυ’ πιανιστών γιορτάζουν την ουσιαστική συνεισφορά των γυναικών στη μουσική μας κληρονομιά.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει μια ευχάριστη και συχνά αμεληθείσα πλευρά της κλασικής μουσικής, φέρνοντας στο προσκήνιο συνθέτριες που η προσφορά τους υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του μουσικού κόσμου, όπως η Cecile Chaminade, Jean Coulthard, Sofia Gubaidulina αλλά και Ελληνίδες συνθέτριες του σήμερα όπως η Ρίκα Δεληγιαννάκη, η Λίνα Ζάχαρη και η Ελένη Σκάρκου. Η συναυλία αυτή είναι μια γιορτή της γυναικείας δημιουργικότητας, της καλλιτεχνικής εξαιρετικότητας και του πάθους που χαρακτηρίζει τη μουσική αυτών των σπουδαίων γυναικών συνθετριών.
Ερμηνεύουν:
Ράνια Τουτουντζάκη
Ευγενία Ψαρουδάκη
Έλενα Περισυνάκη
Mélisande Sinsoulier
Έλενα Χριστοδούλου
Λίλυ Δάκα
Έλσα Φήταμ
Ντόρα Μανιτάκη
Ελένη Παπασπύρου
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου- Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού, ώρα 21:00. Περισσότερες πληροφορίες στο link: https://www.cccc.gr/gr/artists-events-202425. Διοργάνωση ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Επιληψία Νεανικής Ηλικίας – Υπάρχει Πρόληψη μετά τη Διάγνωση;»
Στην εκδήλωση η οποία διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου και από την Εντεταλμένη Σύμβουλο για θέματα Πρόληψης στο Νεανικό Πληθυσμό Παιδίατρο, Παιδονευρολόγο, Επιληπτολόγο MD, MSc, PhD Πελαγία Βοργιά, διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για την επιληψία, μια από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την διαχείριση της νόσου μετά τη διάγνωση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα επιληψία και οι οικογένειες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας, της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας, της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» (2 ος Όροφος Ανδρόγεω 2). Ώρα Έναρξης: 17:00 – Είσοδος: ελεύθερη
Ημερίδα με θέμα “Marketing για Μηχανικούς”
Ομιλητής Ευθυμίου Κωνσταντίνος σύμβουλος επιχειρήσεων – εκπαιδευτής Marketing, πωλήσεων, στρατηγικής. Οργάνωση: Ν.Τ. Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ηρακλείου.
Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4). Ώρα έναρξης: 19:00 Είσοδος ελεύθερη.
Ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη βδομάδα …
Βασιλική Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου (Λιοντάρια)
Εικαστική Έκθεση: «Εσώτερο βλέμμα»
Ξεκινάει η έκθεση μη παραστατικής ζωγραφικής από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου
Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου – 13 Φεβρουαρίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
Σάββατο 09:00 -14:00 || Κυριακές και αργίες κλειστά
Είσοδος Ελεύθερη
Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου – Χρυσοστόμου 8, Ηράκλειο
Εικαστική Έκθεση : Με έργα από την συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Ηρακλείου, ξεκίνησε την λειτουργία του ο νέος Πολυχώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο νεοκλασικό της οδού Χρυσοστόμου στον αριθμό 8.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν τιμήσει την Πινακοθήκη με δωρεές έργων τους. Διάρκεια έκθεσης: έως και 14 Φεβρουαρίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 με 14:00 και 18:00 – 21:00 Σαββατοκύριακα και αργίες κλειστά . Είσοδος Ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.heraklionculture.gr/events/