Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. Εκδηλώσεις την Τρίτη 18 Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις 17/08/2020 12:37

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. Εκδηλώσεις την Τρίτη 18 Αυγούστου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει αύριο, Τρίτη 18 Αυγούστου, τις παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις στην Αιτωλοακαρνανία, την Κόρινθο, την Πιερία και τη Φωκίδα:

Αιτωλοακαρνανία

– Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή – Κάστρο Αντιρρίου – 20:30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/resital-me-erga-tou-miki-theodoraki-7/.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά έργα του. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» αποτυπώματά τους τόσο στη διεθνή μουσική δημιουργία όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική προσφορά τους ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη, επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές. Μαζί τους στο πιάνο ο ενορχηστρωτής και υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μία δεκαετία.

Συντελεστές:

Τραγούδι: Μπέττυ Χαρλαύτη

Πιάνο: Γιάννης Μπελώνης

Κρουστά: Στέφανος Θεοδωράκης

Κόρινθος

– Το αμάρτημα της μητρός μου από το Εθνικό Θέατρο – Αρχαιολογικός χώρος Aρχαίας Κορίνθου – 19:30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/to-amartima-tis-mitros-mou-apo-to-ethniko-theatro-7/.

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» (1883), στην αγγλική γλώσσα, σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019) και είναι στα αγγλικά.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου

Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου

Πιερία

– Στα όνειρα των ποιητών από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Αρχαιολογικός χώρος Δίου-Ιερό της Δήμητρας – 21:00

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/08/sta-onira-ton-piiton-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-ston-archeologiko-choro-diou-iero-tis-dimitras/.

Μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κωστή Παλαμά και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Η προσωπική διαδρομή της μουσικού Φένιας Χρήστου και η συνάντησή της με την ποίηση καταλήγουν σε μία νέα μουσικοποιητική παράσταση. Ένας κύκλος μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μία παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. Τη δραματοποίηση και την επιλογή των συνδετικών κειμένων επιμελείται ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης, ενώ το μυσταγωγικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. Το έργο του μεγάλου ποιητή μας Κωστή Παλαμά αποτελεί τον κύριο ποιητικό κορμό έμπνευσης της μουσικού, που πλαισιώνεται από συμπληρωματικό υλικό Ελλήνων και ξένων ποιητών, νεότερων και σύγχρονων. Ερμηνεύουν δύο ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής.

Συντελεστές:

Σύλληψη-σύνθεση-μουσική διδασκαλία: Φένια Χρήστου

Δραματοποίηση-επιλογή συνδετικών κειμένων: Κώστας Κουτσουρέλης

Φωτιστικός σχεδιασμός: Aλέξανδρος Πολιτάκης

Ηθοποιοί: Σπυρίδων Ξένος, Χρήστος Τζιώτας

Μουσικοί: Φένια Χρήστου (πιάνο, τραγούδι), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), Σάκης Λάιος (κρουστά, πνευστά, πλήκτρα)

Η προγραμματισμένη για τις 8 Αυγούστου εκδήλωση «Στα όνειρα των ποιητών», στον Αρχαιολογικό Χώρο Δίου-Ιερό της Δήμητρας, η οποία αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Αυγούστου, στις 21:00, στον ίδιο χώρο.

Ισχύουν οι ίδιες προκρατήσεις θέσεων.

Φωκίδα

– Georg Benda «Μήδεια» Καμεράτα, Κ. Καραμπέτη – Μ. Χρυσικόπουλος από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά – 19:30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/georg-benda-midia-kamerata-kariofillia-karampeti-markellos-chrisikopoulos/.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις του Μεγάρου, στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», δίνει, επίσης, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που επισκέπτονται τη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών στις 18/8 και το Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις 22/8, έχοντας στις αποσκευές τους το μονόπρακτο μελόδραμα Μήδεια του Τσέχου Γκέοργκ Μπέντα. Το δημοφιλές αθηναϊκό σύνολο, με την πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας, το οποίο φημίζεται διεθνώς για την ειδίκευσή του σε ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής, διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/.

Σημειώνεται, ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και των 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 έως 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ