ΓΕΡΑΝΙ.- Ο Δήμος Πλατανιά με αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Βόρεια Ευρώπη και θέλοντας να δηλωθεί η χίμαιρα του πολέμου και η αναγκαιότητα της ειρήνης διοργανώνει και παρουσιάζει την επίκαιρη ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ο πόλεμος τελικά δε θα νικήσει» στο Πολύκεντρο Βουκολιών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, με Ελεύθερη Είσοδο, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη, GR-73002.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και την Αίθουσα Τέχνης Match More και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2022, που φέτος συμπληρώνει 10 συνεχόμενα χρόνια παρουσίασης Δράσεων Πολιτισμού.
Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ellen Weijers, Loes Huisint Veld, Μαγδαληνή Βογιατζή, Steve Gianakos, George Grosz, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Azadeh Etebarian, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Αθανάσιος Καλατζής, Νίκος Καμπιανάκης, Μανώλης Καραταράκης, Νίκος Κατερουδάκης, Manuella-Karin Knaut, Alex Komodikis, Δήμητρα Κουφάκη, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Βαγγέλης Λυμπουρίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ματθαίος Μακαρόνας, Φάνης Μανουσάκης, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Ιωάννης Μονογυιός, Νίκος Μπασιάς, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Baptiste Debombourg, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Κώστας Σπανάκης, Κωνσταντίνος Σταματίου, Γιάννης Στεφανάκις, Ελευθερία Σωτηροπούλου, Χρήστος Τσάμης, Αντώνης Φραντζεσκάκης.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης σε δήλωσή του τόνισε: «…Με την έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνουμε στο Πολύκεντρο Βουκολιών, πέρα που εδραιώνουμε την λειτουργία του, ως ένα σταθερό χώρο αναφοράς πολιτισμού, παράλληλα εκφράζεται η ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών απέναντι στη λαίλαπα του πολέμου που μαίνεται όχι σε κάποιο μακρινό σημείο του πλανήτη αλλά δίπλα μας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη αλλά πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν…»
Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Η σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής υπήρξε πολυκύμαντη και είναι πολυσχιδής. Η τέχνη μπορεί να συμβάλει στον πολιτικό λόγο, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες ιδεολογικές θέσεις. Συχνά η τέχνη έχει μια ρηξικέλευθη επιρροή που συμβάλλει στην αλλαγή παγιωμένων καταστάσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα της βίας και του πολέμου. Τα παραδείγματα που πιστοποιούν το παραπάνω είναι πολλά: ο πόλεμος στο Βιετνάμ στηλιτεύτηκε από τους καλλιτέχνες όπως και η δικτατορία στην Ελλάδα. Πρόσφατα οι καλλιτέχνες συστρατεύθηκαν με τα κινήματα διαμαρτυρίας στο Ιράν για την πολιτιστική αστυνομία αλλά και με τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας. Λειτουργώντας ως η συνείδηση της κοινωνίας, η τέχνη είναι ευαίσθητος δέκτης όσων οι άνθρωποι θεωρούν σημαντικά και επίκαιρα».
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και κατασκευών μικτής τεχνικής, θα είναι ανοιχτή στο Πολύκεντρο Βουκολιών από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00, Σάββατο 17:00-20:00 και Κυριακή 11:00-19:00, μέχρι 30.10.2022, με Ελεύθερη Είσοδο, με την στήριξη του Μορφωτικού Ομίλου Βουκολιών και του Συλλόγου Γυναικών Βουκολιών.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις σχολικές μονάδες τόσο του Δήμου Πλατανιά όσο και ολόκληρου του Νομού Χανίων. Οι επισκέψεις των μαθητών θα γίνονται έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση με τους διδάσκοντες.
Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης και σε κάθε επίσκεψη στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.
Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ένας πολυχώρος που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά το 2014, επί Δημαρχίας Ιωάννη Μαλανδράκη. Βρίσκεται στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό κέντρο του χωριού Βουκολιές, δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην όχθη του ποταμού Ταυρωνίτη, σε ένα ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, κοντά στον παλιό Βενετσιάνικο νερόμυλο άλεσης σταριού του χωριού. Είναι ένα σύγχρονο κτίριο με μοντέρνα αρχιτεκτονική αντίληψη, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα με κέντρο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Παρουσιάζει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις και φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός φορέας ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού στην ενδοχώρα του Δήμου. Πρόσφατα, αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός του εξοπλισμός με την προμήθεια εξελιγμένων οπτικοακουστικών συστημάτων. Η δημιουργία άρτιας αίθουσας εικαστικών δράσεων με την πλήρη στελέχωση του Πολύκεντρου, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα πολιτιστικών υποδομών για την επίτευξη των στόχων παραγωγής και ενδυνάμωσης του πολιτιστικού προϊόντος ολόκληρου του Δήμου.
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και από τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.