Ο “Καπετάν Μιχάλης” στο You Tube του Δήμου Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις 01/07/2020 12:53

Ο “Καπετάν Μιχάλης” στο You Tube του Δήμου Ηρακλείου

Με την παράσταση «Καπετάν Μιχάλης» συνεχίζονται την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 οι μεταδόσεις στο νέο πολιτιστικό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο YouTube.

H παράσταση   είχε ανέβει στις 2  Σεπτεμβρίου του 2017, στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κρήτη,  μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί». 

Η διαδικτυακή της πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 21.30 στο link: https://www.youtube.com/watch?v=2t65IrPWpOE&feature=youtu.be

«Καπετάν Μιχάλης»

Αγκουσεμένος, με τα κορακάτα κατσαρωτά γένια του, με τα τσόχινα σαλβάρια του, με τα μαύρα στιβάνια του, αργός, αλαφροπάτης, ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη ζωντανεύει σκηνές και πρόσωπα από το Μεγάλο Κάστρο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη θρυλική μορφή του ήρωα, ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας περιγράφει το ήθος και την περίπλοκη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού που ζει σε συνθήκες σκλαβιάς και που μόνον μια σκέψη έχει στο μυαλό του. Άμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω, λέει, και κουβαλάει με πλήρη συνείδηση το βαρύ πένθος του, σαν ένα φορτίο που του επιβάλλεται από έναν ισχυρό, άγραφο κώδικα τιμής.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον Καπετάν Μιχάλη το 1950. Την ίδια χρονιά, γράφει στον Παντελή Πρεβελάκη : Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή. Το ‘χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ‘θελα κι εγώ, ο καλαμαράς ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι’ απάνω απ΄όλα, τέτοια είναι η Κρήτη…και τέτοια τα πάθη της…Το ’νιωσα αιματηρά στα τέσσερά μου χρόνια κι αργότερα, καθώς μεγάλωνα στην τραγική ατμόσφαιρά της. Άνθρωποι στο βιβλίο αυτό, επεισόδια, λόγια… όλα αληθινά!»

Ένα θεατρικό αναλόγιο λοιπόν, βασισμένο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και τον ξεσηκωμό του 1889, είκοσι τρία χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Εξαίσια ατμόσφαιρα ποίησης και θρύλου, χαρακτήρες ανάγλυφοι, το μίσος για τον Τούρκο, η κρητική ψυχή και η πόλη του Ηρακλείου ζωντανή εκατόν εικοσι οκτώ χρόνια πριν…Μαζί με τα αυθεντικά κείμενα από το βιβλίο, θα ακούσουμε και τραγούδια ηρωικά και πένθιμα, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου και τραγουδιούνται ακόμα στην Κρήτη.

Αφήγηση: Τάκης Χρυσικάκος

Προσαρμογή – επιμέλεια κειμένων: Ελένη Φωτάκη

 

Τραγούδι:         Μιχάλης Σταυρακάκης

                        Γιώργος Κριτσωτάκης

                        Ειρήνη Σταυρίδου

                        και η Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου

Λύρα:               Ζαχαρίας Σπυριδάκης

 

Μουσική διεύθυνση – Ενορχήστρωση: Γιάννης Κιαγιαδάκης

 

Το κείμενο πλαισιώνεται από τραγούδια που έχουν γραφτεί πάνω σε κείμενα του συγγραφέα καθώς και από ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης.

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Πιάνο:             Νίκος Κοκκίνης

Τσέμπαλο:       Αργυρώ Σταυρίδη

Κιθάρα:           Νίκος Κατσαράκης

Κλαρινέτο:      Σοφία Παπουτσάκη

Τρομπέτα:       Ντένη Σκανδαλάκη

Βιολοντσέλο:  Κώστας Σπυριδάκης

Κοντραμπάσο:Κώστας Παντερμαράκης