«Ξένος, Σμύρνη – Μόρια, 100 χρόνια εξέλιξης»: Μουσική αφηγηματική θεατρική performance

Δημοσιεύτηκε στις 08/08/2022 11:39

«Ξένος, Σμύρνη – Μόρια, 100 χρόνια εξέλιξης»: Μουσική αφηγηματική θεατρική performance

Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας
Ξένο θεωρούμε όποιον μιλάει διαφορετική γλώσσα από εμάς, κατάγεται από άλλη χώρα ή μας είναι άγνωστος. Καθώς και οτιδήποτε διαφορετικό, παράδοξο, μυστήριο ή που δεν μας ανήκει. Το άγνωστο μας ξενίζει, μας προκαλεί φόβο. Την έννοια του ξένου, όλες και όλοι μας την βιώνουμε σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας όντας διαφορετικοί ή «κοινωνικά κατώτεροι» λόγω του φύλου μας, της κοινωνικής μας θέσης, της οικονομικής μας κατάστασης, των σεξουαλικών μας επιλογών ή των πολιτικών και θρησκευτικών μας πεποιθήσεων. Πόσες φορές δεν νιώσαμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα;

Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και ένα δικαίωμα χωρίς όρους. Στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών του 1922, υπολογίζεται ότι περίπου 1.500.000 άτομα εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες υπό άθλιες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση, καθώς οι μετακινήσεις πληθυσμών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Για την αντιμετώπιση της, δημιουργήθηκαν εννέα hotspot προσφυγικοί καταυλισμοί, ένας εξ αυτών στην Μόρια της Λέσβου.

Από τότε έως σήμερα, το φαινόμενο της αναγκαστικής μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, στα νεώτερα χρόνια είναι πρωτόγνωρα σκληρός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο.

Τι άλλαξε από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα; Τι βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πως ανταπεξήλθαν; Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε Ελληνικό κράτος; Και από την άλλη, πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες από την Ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες;

Μια μουσική αφηγηματική θεατρική performance εμπνευσμένη από τις Ικέτιδες του Αισχύλου, μαρτυρίες προσφύγων από την καταστροφή της Σμύρνης και μαρτυρίες κατοίκων της μεταναστευτικής δομής στη Μόρια της Λέσβου, σε συνδυασμό με λογοτεχνικά κείμενα, ηχητικά ντοκουμέντα, σωματικότητα, ποίηση και ζωντανή μουσική.

Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν, δημιουργώντας ένα «ηλεκτροδυναμικό» μουσικό αφηγηματικό ταξίδι από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα.

 

Video teaser: https://youtu.be/g6K7dMB2m7I

 

 

 

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Τετάρτη 10 & Πέμπτη 11 Αυγούστου Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας Ι Ηράκλειο

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

 

 

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

 

 

 

Ώρα έναρξης: 21:30μμ.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Ηλικίες: Ενήλικο, νεανικό & εφηβικό κοινό, άνω των 12 ετών.

 

Είσοδος: Με αντίτιμο του αρχαιολογικού χώρου και με υποχρεωτική προκράτηση θέσης στην σελίδα –  https://digitalculture.gov.gr

 

 

 

 

Συντελεστές:

Σύλληψη / Ερμηνεία / Δραματουργία / Σκηνοθεσία: Αποστολάκη Ελεάννα

Σύνθεση / Εκτέλεση μουσικής: Φλουρής Μιχάλης

Εκτέλεση μουσικής: Πιτσιδήμος Χριστόφορος

Δημιουργία ηχοτοπίου: Γεωργιάδης Κωνσταντίνος

Φωτιστικός σχεδιασμός: Τσάμης Άρης

Επιμέλεια κίνησης: Κτιστάκη Νεφέλη

Επιμέλεια κοστουμιών: Σκορδαλού Ουρανία

Προωθητικό υλικό: Κολεκτίβα Obscura Lab

Παραγωγή: Ομάδα Scarmi / ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ ΑΜΚΕ

 

 

 

 

 

Η ΟΜΑΔΑ SCARMI

είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη μουσικοθεατρική ομάδα, που πειραματίζεται γύρω από τη μουσική θεατρική αφήγηση, αυτοσχεδιάζοντας με ακανόνιστη ελευθερία. Σκοπός της ομάδας είναι η ενασχόληση με καίρια κοινωνικοπολιτικά, υπαρξιακά ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η ομάδα αξιοποιεί κείμενα από το ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας: πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα, σονέτο, δοκίμιο, απομνημονεύματα, βιογραφία, κλασσικά κείμενα, ταξιδιωτικά κείμενα με στόχο να διεγείρει την κοινή γνώμη πυροδοτώντας συνειδήσεις και συναισθήματα. Ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής δημιουργώντας ατμοσφαιρικές ηλεκτροδυναμικές αφηγήσεις. Η ομάδα αποτελείται από την ηθοποιό / performer Ελεάννα Αποστολάκη και τους μουσικούς Χριστόφορο Πιτσιδήμο, Άρη Τσάμη, Μιχάλη Φλουρή καθώς και τον ηχολήπτη / ηχητικό σχεδιαστή Κωνσταντίνο HipCut Γεωργιάδη.

 

Στο ενεργητικό της έχει ήδη μια θεατρική παράσταση, την electro rock performance ΉΤΤΑ (η μήτρα της νίκης), θεατρικός μονόλογος από την Λήθη του Δημήτρη Δημητριάδη η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλαδική περιοδεία το έτος 2021 στην Κρήτη: Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Ναύπακτος, Πάτρα και Αθήνα. Η βάση της ομάδας είναι στο Ρέθυμνο Κρήτης αλλά η τάση και ο στόχος είναι το ταξίδι των παραστάσεων εντός και εκτός συνόρων.

 

Σκάρμη, στην κρητική διάλεκτο θα πει, τα ίχνη που αφήνει στο πέρασμα του κάθε ζώο και φανερώνουν ότι πέρασε από κει.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Ομάδα Scarmi_ιστότοπος

 

 

 

Προτείνεται η προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για την εμπειρία της  περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας.