Ηράκλειο: “Πόλος έλξης” η έκθεση του Ν. Ψιλάκη που οι μεγάλοι θυμούνται και οι νέοι διδάσκονται

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2023 18:17

Ηράκλειο: “Πόλος έλξης” η έκθεση του Ν. Ψιλάκη που οι μεγάλοι θυμούνται και οι νέοι διδάσκονται

Την σημαντικότητα της πρότυπης έκθεσης του βραβευμένου συγγραφέα – δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη,”Έθιμα και τελετουργίες που δεν έσβησε ο χρόνος”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης την βραδιά των εγκαινίων της στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου καλώντας ταυτόχρονα μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα τους μαθητές να επισκεφτούν την έκθεση.

Η έκθεση “πόλος έλξης” συνδυάζει-όπως ανέφερε ο κ Αρναουτάκης- την λαϊκή παράδοση με την Ορθοδοξία, και ότι, οι 120 “ομιλούσες” φωτογραφίες ξυπνούν τις μνήμες των μεγάλων, ενώ οι νέοι διδάσκονται για τα ήθη, τα έθιμα τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής που δεν έσβησε ο χρόνος. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης -παρουσία θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους κόσμου- ανακοίνωσε ότι, η Περιφέρεια θα διανείμει σε σχολεία που επιθυμούν να λάβουν βιβλίο με όλο το πολύτιμο υλικό της έκθεσης. “Καλώ τους εκπαιδευτικούς μας, τους ξεναγούς, τους φοιτητές, τη νέα γενιά να περάσουν από δω, να μελετήσουν τις πραγματικές ρίζες και τις καταβολές του πολιτισμού μας, να γνωρίσουν καλύτερα την Κρήτη και τον αληθινό πλούτο της.” είπε χαρακτηριστικά Περιφερειάρχης, καλώντας όλους στην έκθεση.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην έκθεση, λέγοντας “Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι απόψε εδώ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του σπουδαίου άυλου πλούτου της Κρήτης μας. Ο Νίκος Ψιλάκης παρουσιάζει τα έθιμα που δεν έσβησε ο χρόνος. Δεν είναι μια απλή έκθεση φωτογραφίας, είναι νομίζω η ακτινογραφία της κρητικής ψυχής, είναι όλα αυτά που κράτησαν όρθιο τον λαό μας σε δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για όλους μας και ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας, τις παραδόσεις μας …”

Ο κ. Αρναουτάκης εξήρε την προσφορά και το έργο του Νίκου Ψιλάκη διαχρονικά, ενώ υπενθύμισε πριν αρκετά χρόνια ότι, είχε την ξεχωριστή χαρά να παρουσιάσει στην έδρα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τμήμα της τότε δουλειάς του-άγνωστες πτυχές του πολιτισμού μας- αλλά και για την διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιόλαδου.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε καλή επιτυχία στη πολύ σημαντική έκθεση, όπως ευχές εξέφρασε για καλή δύναμη, υγεία στο Νίκο Ψιλάκη να συνεχίσει να προσφέρει στηριζόμενος στις αξίες και παρακαταθήκες των προγόνων μας.

Στην σημαντικότητα επίσης της έκθεσης όπως και στην προσφορά του βραβευμένου συγγραφέα, δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, αναφέρθηκε σε ένα συγκινητικό και γλαφυρό λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κι Ευγένιος (τέλεσε τα εγκαίνια,) επισημαίνοντας τον ισχυρό δεσμό της παράδοσης με την Ορθοδοξία. Επίσης στον Νίκο Ψιλάκη και στην σημαντικότητα της έκθεσης του αναφέρθηκαν, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δημοσιογράφος συλλέκτης, ιστορικός της τέχνης Μιχάλης Κρασάκης. Παρόντες επίσης στην έκθεση ήταν ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Μακάριος, (εξέφρασε την βαθύτατη επιθυμία του η έκθεση να μεταφερθεί στην έδρα της Μητρόπολης του στη Μεσσαρα), ο Πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Γωγώ Μηλάκη, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι Αντιδήμαρχοι Ρένα Παπαδάκη, Μανόλης Βασιλάκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ψιλάκης ευχαρίστησε συγκινημένος από καρδιάς τους ομιλητές και όλους που συμμετείχαν με ενδιαφέρον και την πολυπληθή παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια για την διάσωση και ανάδειξη της λαϊκής μας παράδοσης που είναι ταυτισμένη με την πίστη του λαού μας, την Ορθοδοξία. Ο Νίκος Ψιλάκης είπε ότι, μερικά από τα έθιμα που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν εκλείψει και αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίασης και ανάδειξης τους στις νεότερες γενιές ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητα μας, τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις μας στην σύγχρονη αλλά δύσκολη συγκυρία.