Heraklion Flavors: “Βεγγερίσανε” στις Κάτω Ασίτες

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2024 14:20

Heraklion Flavors: “Βεγγερίσανε” στις Κάτω Ασίτες

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που θέλησε να γνωρίσει την Κρητική κουζίνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις Κάτω Ασίτες η εκδήλωση –«Βεγγέρα» που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Ασιτών «Το Γοργολαΐνι». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού Heraklion Flavors, που προβάλλει τον γευστικό πλούτο και τη γαστρονομική κληρονομιά του Ηρακλείου.

Το Φεστιβάλ εστίασε στη μαγειρική παράδοση της ενδοχώρας του Ηρακλείου, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής.  Στην εκδήλωση, τον κόσμο και τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας & Τουρισμού Γιώργος Αγριμανάκης.

Ο Αντιδήμαρχος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ που εστιάζει στη μαγειρική παράδοση της ενδοχώρας του Ηρακλείου, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής και καλωσόρισε τον Χρήστο Λιονή Ομότιμο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Κ και Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία της Παγκόσμιας Εταιρίας Οικογενειακής Ιατρικής, ο οποίος μύησε τους παρευρισκόμενους στα μυστικά της κρητικής διατροφής και υγείας.  Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του καθηγητή Γιάννη Τζερεβελάκη που «ταξίδεψε» τους συμμετέχοντες στην ιστορία του χωριού.

Η γαστρονομική βραδιά εμπλουτίστηκε με παραδοσιακές γεύσεις από τους τοπικούς συνεταιρισμούς: ο «Παραδοσιακά Ασιτιανά Εδέσματα» -Συνεταιρισμός Γυναικών έφτιαξε χορτόπιτες, ο Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών «Το Γοργολαΐνι» έφτιαξε σαρικόπιτες. Το Οινοποιείο «Διαμαντάκη» κερνούσε κρασί, το Τυροκομείο Μενέλαος Παρασύρης έφτιαξε ξυνόχοντρο  και η Αριστέα Ιατράκη έφτιαξε το παραδοσιακό πιάτο των γάμων «ροβιθάτο με κοιλιά».

Η βραδιά επεφύλασσε μία μοναδική έκπληξη για τους παρευρισκόμενους: ένα πιάτο με ιστορία από τα χέρια της μαγείρισσας Άννας Σκιαδά (hkalimasgiagia) την παραδοσιακή «Φρουτάλια», με τους θαυμαστές της να αδημονούν για να δοκιμάσουν από το φαγητό που είχε ετοιμάσει ζωντανά μπροστά τους, αλλά και για να φωτογραφηθούν μαζί της.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν μια πληθώρα παραδοσιακών πιάτων, από τις τοπικές μαγείρισσες όπως ντολμαδάκια ορφανά, χορτοπιτάκια φούρνου με χειροποίητο φύλλο και άγρια χόρτα, χοχλιούς με μάραθα και αγκινάρες, χειρομηλόπιτες, βλήτα με κολοκυθάκια, χοχλιούς με χόντρο αλλά και με λαχανικά, χορτόπιτες, ανθόγαλο, τυροζούλι, κρητική σαλάτα, σφουγγάτο με κολοκύθι, σουπιά με σπανάκι, λαγό στιφάδο, παξιμάδι στον ξυλόφουρνο, αγνόπιτες, και βραστό κρέας με γαμοπίλαφο, σαρικόπιτες, ρολάκια μελιτζάνας και ξινόχοντρο. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική από καλλιτέχνες, που μύησαν όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, στην έννοια της «βεγγέρας» και στον τρόπο ζωής στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.