Η απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας

Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2019 18:00

Η απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας

Η εναντίωση απέναντι στον Όθωνα και η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας.

Το 1861 αποτελεί έτος αναταραχών για την βασιλεία με τον Όθωνα να κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος και Δεσποτισμό. Η κατάσταση οξύνεται ακόμα περισσότερο όταν, στις αρχές Μαΐου, οι αρχές αποκαλύπτοντας συνωμοσία κατά του Θρόνου, προβαίνουν σε συλλήψεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Ο Όθωνας τον αμέσως επόμενο μήνα αναχωρεί για μακρινό ταξίδι στο Μόναχο και τα καθήκοντα αντιβασιλέα καλείται να εκτελέσει η βασίλισσα Αμαλία.

Ποιος αποπειράθηκε να δολοφονήσει την βασίλισσα Αμαλία;

Σάλος επικρατεί αργά το βράδυ στην πόλη των Αθηνών με την είδηση της απόπειρας της δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας. Ο 18χρονος φοιτητής της Νομικής Αριστείδης Δόσιος,  γόνος επιφανούς οικογένειας των Αθηνών ήταν ο επίδοξος δράστης.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος αποτέλεσε ανώτερο δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος μετά την έξωση του Όθωνα αναμίχθηκε με τα πολιτικά, διατελώντας βουλευτής αλλά και υπουργός. Η μητέρα του Αριστείδη, Αικατερίνη ήταν κόρη του κορυφαίου πολιτικού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και από τις πιο μορφωμένες Ελληνίδες της εποχής.

Το χρονικό της απόπειρας

Ο νεαρός φοιτητής ξεκινώντας οπλισμένος από την περιοχή των Εξαρχείων, συναντά την βασιλική πομπή μαζί με την βασίλισσα Αμαλία, που είχε βγει για βραδινό περίπατο γύρω στις 9 το βράδυ, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

Χωρίς δισταγμό πυροβολεί εναντίον αλλά αστοχεί. Συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε συνεδρίαση. Οδηγείται ενώπιον του πρωθυπουργού Αθανάσιου Μιαούλη και των υπουργών, οι οποίοι έκπληκτοι ακούν τον Αριστείδη με θάρρος και υπερηφάνεια να ομολογεί την πράξη του, δίχως να κατονομάζει κάποιον ως συνεργό του.

Στην ομολογία του τονίζει ότι ήθελε να απαλλάξει την χώρα από την τυραννία.

Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν

Ο 28χρονος δράστης ρίχνεται στα μεσαιωνικά υπόγεια της Χωροφυλακής, όπου και υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια για να αποκαλύψει τους συνεργούς του. Ούτε μαρτύριο της αϋπνίας αλλά ούτε και τα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι καταφέρουν να τον λυγίσουν.

Τότε περίπου «ανοίγει» η βεντέτα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, με τους αττικάρχες Βρατσάνο και Δημητριάδη να λένε στους συλλαμβανόμενους φοιτητές: «Τας βδελυράς κατά της βασιλίσσης συκοφαντίας, τας αναξίας όλως εις ακαδημαϊκούς πολίτας και μόλις αρμοζούσας εις τους εσχάτους μαχαιροβγάλτας διαβόητους τραμπούκους του Ψειρίου, οίτινες έχουσι τουλάχιστον αίσθημα φιλοπατρίας επάνω των, γινώσκομεν».

Συνεργία για την απόπειρα δολοφονίας

Μαρτυρίες που δόθηκαν στην Χωροφυλακή τονίζουν ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας ήταν έργο πολλών ανδρών, καθώς εξυφάνθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Το Μέλλον της Πατρίδας», κέντρο της αντιοθωνικής αντιπολίτευσης.

Ο 28χρονος Αριστείδης δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ωστόσο η ποινή του δεν εκτελέστηκε ποτέ έπειτα από παρέμβαση της ίδιας της βασίλισσας. Του απονέμεται αντίθετα χάρη και η θανατική του ποινή μετατρέπεται σε ισόβια δεσμά.

Βέβαια οι δύσκολες ώρες του φοιτητή δεν είχαν τέλος, αφού τα βασανιστήρια συνεχίζονταν σε αμείωτους ρυθμούς με στόχο την αποκάλυψη συνενόχων του.

Η λύτρωση και ο πρόωρος θάνατος του δράστη

Η λύτρωση για τον ένοχο Αριστείδη Δόσιο ήρθε με την έξωση του βασιλιά Όθωνα το 1862, οπότε και του χορηγείται αμνηστία και απολύεται από την φυλακή. Μεταβαίνει στο Μόναχο, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του και στην συνέχεια επιδίδεται σε μελέτες οικονομολογικού περιεχομένου, ενώ διατελεί διευθυντής της ναυτιλιακής τράπεζας «Ο Αρχάγγελος».

Πεθαίνει το 1881 σε ηλικίας μόλις 37 ετών, εξαιτίας των φρικτών βασανιστηρίων που υπέστη στην φυλακή, αφού πρώτα νοσηλεύεται για ένα διάστημα σε φρενοκομείο.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook